Futbol ve daha fazlası

Toplum/Yaşam Haberleri —

Top / Foto:AFP

Top / Foto:AFP

  • Dünya Kupası, Katar’da ağır sömürü koşulları altında çalışan işçilerin inşa ettiği stadyumların ve gerçekleşen insan hakları ihlallerinin gölgesi altında Pazar günü Katar-Ekvador maçıyla başlıyor.

Rüşvet, yolsuzluk, iş cinayetleri, insan hakları ihlallerinin daha şimdiden damgasını vurduğu Dünya Kupası Katar-Ekvador maçıyla 20 Kasım Pazar günü başlıyor.

 

Göçmen işçiler

 

*Katar’ın Dünya Kupası’nı düzenleme hakkını elde etmesinden günümüze kadar olan süreçte Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre en az 15 bin göçmen işçi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu Pakistan, Sri Lanka, Nepal ve Bangladeşli işçilerden oluşuyor.

* İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2022 Katar Dünya Kupası’nı takip edecek gazeteciler için 42 sayfalık bir rehber hazırladı. Rehberde Dünya Kupası’na giden yolda yaşananlar, insan hakları ihlalleri, iş cinayetleri ve usulsüzlükler de hatırlatılıyor.

* Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması ile ilgili eleştirilen bir diğer nokta ise turnuvanın çevreye olan etkisiydi. Katar, kavurucu sıcakların etkisini kırabilmek için "iklim nötr teknolojiler kullanarak" güneş enerjisiyle çalışan klimalı yedi stadyum inşa etti.

Dua Lipa ‘ben yokum’ dedi

Pop yıldızı Dua Lipa, 2022 Katar Dünya Kupası açılış seremonisinde sahne alacağı iddialarını yalanladı. Dua Lipa, insan hakları alanında verdiği sözleri yerine getirirse Katar’ı seve seve ziyaret edeceğini belirtti.

Dünyanın en pahalı turnuvası

Katar, Dünya Kupası için altı stadyum inşa etti ve iki stadyumunu da baştan aşağı yeniledi. Sadece stadyumlar için 10 milyar dolara yakın harcama yapıldığı düşünülüyor. Turnuva için şu ana kadar 220 milyar dolar harcadığı belirtiliyor. Kupası'nın gerçekte ne kadara mal olduğunu belirlemek imkansız. Ancak 1930'dan beri düzenlenen dünya kupalarının en pahalısı olduğu kesin. Bazı hesaplamalara göre maliyeti önceki 21 turnuvanın toplamından bile yüksek olabilir.

 

 

Sambacıların 20 yıllık hasreti

Dünya Kupası’nı daha önce beş kez kazanan ve turnuva tarihinin en başarılı takımı olan Brezilya, Katar’a 20 yıllık hasreti dindirmeye geliyor. Sambacıların kadrosunda Liverpoollu Firmino yer almazken, 39 yaşındaki Dani Alves yedek sağ bek olarak kupada olacak. 

* Dünya Kupası tarihinin açık ara en başarılı ülkesi olan Brezilya, Güney Amerika Elemeleri’nde mükemmel bir performansa imza attı. Sambacılar, çıktığı 17 maçta 14 galibiyet ve 3 beraberlik alarak mağlubiyet yüzü görmedi. 2016 yılından bu yana teknik direktör Tite yönetimindeki Brezilya, bu maçlarda rakip filelere toplam 40 gol atarken, kalesinde ise sadece 5 gole izin verdi. 

Bu isme dikkat

* Gabriel Martinelli’nin; Neymar, Vinicius Junior, Richarlison ve Gabriel Jesus gibi isimler nedeniyle yedek kulübesinde oturması bekleniyor. Ancak 21 yaşındaki yıldız adayı, bu sezon Arsenal’de mükemmel bir form yakalamış durumda. Martinelli, çıktığı 20 maçta toplam 5 gole imza atmayı başardı.

* Brezilya Milli Takımı, tüm Dünya Kupası organizasyonlarına katılan tek takım unvanına sahip. Organizasyon tarihinde 109 maç yapan Brezilya, bu maçlardan 73’ünü kazandı, 18’inden beraberlikle, 18’inden de mağlubiyetle ayrıldı. Sambacılar, 5 kez de kupayı müzesine götürdü.

 

Cristiano Ronaldo / Foto:AFP

 

Ronaldo’nun son kupası

37 yaşındaki Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo, büyük ihtimalle son Dünya Kupası’nı oynayacak. Futbol tarihinin en golcü isimlerinden biri olan Ronaldo, oynadığı dört Dünya Kupası’nda 17 maça çıkıp 7 gol attı. Bu turnuvada gol atarsa beş farklı Dünya Kupası’nda gol atan ilk oyuncu olacak.

Almanya’nın kırılgan kadrosu

Almanya’nın bu kupadaki en büyük güvencesi kalecisi. Yaşlanmasına rağmen hala dünyanın en iyi kalecileri arasında sayılan Neuer, onu yedeklemesi beklenen Barcelona’lı ter Stegen ve geçen sezon Frankfurt’la UEFA Avrupa Ligi’ni kazanmış Trapp ile belki de turnuvanın en iyi kaleci grubuna sahipler. Diğer ülkelerin kadrolarıyla karşılaştırıldığında Almanya’nın ciddi favorilerden biri. Spor yazarları kağıt üstünde zengin bir kadroya sahip olan Almanya’nın psikolojik açıdan kırılgan bir kadro yapısından söz edilebilir.

Favori kim?

* Bahis merkezlerine göre turnuvanın favorisi Brezilya. Onu Fransa, Arjantin, İngiltere ve Almanya takip ediyor. 

Galler ilk kez katılıyor

1958’den bu yana ilk Dünya Kupası’na katılmaya hazırlanan Galler, İngiltere, ABD ve İran’ın yer aldığı enteresan B grubunda mücadele edecek. Galler, 1958 İsveç’te üç beraberlikle Play-Off’a çıkmış, burada Macaristan’ı eledikten sonra çeyrek finalde Brezilya’a 1-0 yenilerek elenmişti.

 

Lionel Messi / Foto:AFP

 

Messi’nin son şansı

35 yaşındaki efsane oyuncu, kariyerindeki tek ama çok önemli bir eksikliği tamamlamak için Katar’da son şansını kullanacak. Messi, Arjantin’i 1986’dan sonra ilk Dünya Kupası şampiyonluğuna taşıyabilirse ‘tarihin en iyi futbolcusu’ tartışmalarında da eli kuvvetlenecek.

Neymar’ın yüzü gülecek mi?

Bolsonaro’nun seçimi kaybetmesiyle politikada yüzü gülmeyen Brezilyalı oyuncu Neymar, Messi ve Ronaldo gibi tarih yazmanın peşinde. Neymar’ın Katar 2022 sonrası milli takımı bırakmayı düşünüyor.

Ölüm grubu

Dünya kupalarının olmazsa olmazıdır ‘ölüm grubu’ ama sanki bu turnuvada bir ölüm grubu belirlemek kolay değil. 2 şampiyon adayı Almanya ve İspanya’ya Japonya ve Kosta Rika’nın eşlik ettiği E grubu, Brezilya’nın Sırbistan, Kamerun ve İsviçre’yle mücadele edeceği G grubu, Portekiz, Uruguay, Gana ve Güney Kore’nin bulunduğu H grubu bu unvana yaklaşanlardan. ABD, İngiltere, İran ve Galler’in yer aldığı B grubu ise politik açıdan sıcak geçmeye aday.

 

Kadın hakem Stephanie Frappart / Foto:AFP

 

Kadın hakemler

Bunların dışında Fransa’dan Stephanie Frappart, Ruanda’dan Salima Mukansanga ve Japonya’dan Yoşimi Yamaşita, Dünya Kupası tarihinin ilk kadın hakemleri olacak.

Artık yaşlandılar

Katar 2022’nin Robert Lewandowski, Luis Suarez, Edinson Cavani, Luka Modrić, Manuel Neuer, Thomas Müller, Dani Alves, Thiago Silva, Eden Hazard, Sergio Busquets, Angel Di Maria gibi isimlerin de son kupası olması bekleniyor.

Yıldız adayları

Brezilya’dan Gabriel Martinelli, İspanya’dan Pedri ve Gavi, Almanya’dan Musiala ve seçilirse 17 yaşındaki Moukoko, İngiltere’den Bellingham ve Foden, Brezilya’dan Vinicius Jr. ve Antony, Fransa’dan Camavinga ve Tchouameni 23 yaş altı olup ilk Dünya Kupası’nda oynamaya ve parlamaya aday isimler.

Gözler İran takımında

İran Milli Takımı, Dünya Kupası öncesi son hazırlık maçında Senegal ile karşı karşıya gelmişti. İranlı futbolcular, milli marş sırasında milli takımın formasını ve amblemini kapattı. Rejim karşıtı gösterilerin sürdüğü İran’da milli takım oyuncularının benzer protesto gösterilerini Katar’da da göstermesi bekleniyor.

Rusya men edildi!

Ukrayna savaşı nedeniyle Dünya Kupası elemelerinden men edilen Rusya’nın, 20 Kasım’da Özbekistan’la Taşkent’teki Pakhtakor Stadyumu’nda hazırlık maçı yapacağı duyuruldu.

Katar rüşvetle başladı

Bu arada Pakistan'dan taraftar kiraladığı haberleriyle gündeme gelen Katar'ın, 2022 Dünya Kupası açılış maçında karşılaşacağı Ekvador Milli Takımı’ndan 8 oyuncuya açılış maçını kaybetmeleri 7,4 milyon dolar rüşvet verdiği öne sürüldü.

Türkiye 3 bin polis gönderiyor

Türkiye, Katar’da yapılacak 2022 FIFA Dünya Kupası sırasında stadyum ve otellerdeki güvenlik operasyonlarına destek için 3 binden fazla polis gönderecek. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.