Garê'de destan yazan bir kahraman: Rojhat Amed

Forum Haberleri —

  • Rojhat Amed-Musyan (Bayram Elhaman), Garê’nin Siyanê bölgesinde yaşanan destansı direnişin yaratıcılarından olur. Öyküleri ile büyüdüğü, gerilla saflarında şahit olduğu kahramanlardan biridir artık.

AMARA RONAHÎ

Savaş gerçekliği bir devrimci açısından başlangıçtan ziyade bir sonuçtur. Savaşırken yürüttüğü mücadele düzeyini belirleyen yaşamıdır. Kürdistan özgürlük gerillası cesaretini, fedai ruhunu, direngenliğini savaşın içinde değil savaşa girmeden kazanmıştır. Savaş tüm bu gerçekliğinin bütünleşip yoğunlukla yaşandığı bir andır. Düşünce ve duyguların en keskin ve net yaşandığı bir zemindir. Öyle ki Önder Apo bu gerçekliği ‘savaş insanın kişiliğini açığa çıkaran iksirdir’ diye çok net bir şeklide dile getirmektedir. Gerillanın yürüttü savaşta da konuşan, silahı değil ruhu ve düşünceleridir. Tüm dünyanın tanık olduğu büyük ruh ve derin düşünce sahibi olanlardan biri de Rojhat Amed’dir.

Rojhat Amed-Musyan (Bayram Elhaman) Kürdistan’ın en kadim şehirlerinden Amed’de dünyaya gelir. Her yanı tarih kokan Amed belki de Kürt varlığının kendisini en çok hissettirdiği yerlerdendir. Bundandır ki Kürt halkını inkar edip tasfiye etmek isteyen egemen güçlerin sürekli hedefinde olup saldırılarının da merkezi olmuştur. Bu yüzden Kürdistan’ın diğer şehirleri gibi Amed’in de halk kahramanları tarihte yerlerini almıştır. Kekolar bu gerçekliğin yakın zamana kadar süregelen geleneğin temsilcileridirler. Rojhat da bu gelenek ile büyümüştür. Yurtseverlik duyguları düşman gerçekliğine yabancı olmaması arayışlarını arttırıp kendisini PKK ile tanışmasına vesile olmuştur. 2017 yılında dağların yolunu tutup gerilla saflarına katılmıştır. Kısa bir süre Rojava alanında kaldıktan sonra yaşamı boyunca hayalini kurduğu dağlara gelir.

Garê alanında öğrenir gerilla yaşamını. Yoldaşlık gerçekliğini, bağlılığı ve fedakarlığı ilmek ilmek örer benliğine. Gerilla yaşamının tüm zorluklarının aslında yaşamı anlamlılaştıran değerli kılıp güzelleştiren bir hakikat olduğunu bu zorlukları coşku ve heyecanıyla karşılaması ile kanıtlar. Rojhat’ın yoldaşlığa ve özgür yaşama olan bağlılığı; zerre kadar tereddüt yaşamadan yoldaşlarının yükünü hafifletmek, kutsal yaşamlarını tüm saldırılara karşı koruyup daha da anlamlı kılmak için hep en önde yürüyerek gösterir. Rojhat’ın yanında olmak demek güvende olmak, çözümsüz kalmamak, büyük bir moral ve coşku ile tüm zorlukların üstesinden gelmek demekti. Yüksek kararlılığı, özgürlük mücadelesinin zafere ulaşacağına olan inancı Rojhat’ın en büyük güç ve moral kaynağı olmuştur. Bu yüzden gerilla yaşamına, savaşına, devrimciliğe dair her şeyi öğrenerek özümsemeyi zamanın akışına bırakmadan her anını bu amaç doğrultusunda dolu dolu yaşamıştır. Hele birde söz konusu yoldaşlarının yaşamı olduğunda tecrübesizliğine, yeni olmasına rağmen gözünü kırpmadan kendisini kalkan yapabilmiştir.

Aslında çok da uzun olmayan gerilla yaşamına çok şey sığdırdığı gibi birçok şey de yaratmıştır. Düşman gerçekliği, bilinci ve bunun yarattığı öfke Rojhat’ın gerillalık, devrimcilik mücadelesinin kısa bir sürede büyümesine neden olmuştur.

Tarih 10 Şubat’ı gösterdiğinde milat niteliğinde büyük bir savaşın sesleri gelmeye başlar. Bu savaşın geliştiği yer Garê’dir. Kürt halkının fedai gücü olan gerillalara karşı büyük bir saldırı gerçekleşir. İşgalci faşist Türk devletinin saldırının amacı Garê alanını işgal ederek soykırım konseptini bir sonuca ulaştırmaktır. Ve büyük saldırıya karşı 4 gün boyunca aralıksız bir şekilde savaşıp direnerek cevap olan 15 kahramandır. Türk ordusunun binlerce uzman askerine, onlarca savaş ve keşif uçağına, her türlü silahına karşı ferdi silahları ile savaşıp düşmanın bozguna uğratan 15 gerilla içinde Rojhat Amed’de vardır ve Rojhat bu ana kadar düşmanına bir mermi bile sıkmamıştır. Düşmanı üzerine gidip bir eylem bile yapmamıştır. Kısacası düşmanı ile göğüs göğüse verdiği ilk savaştır. Tecrübesi yoktur ama büyük bir yüreği vardır. Daha önce savaşmamıştır ama yaşamı boyunca olduğu gibi özellikle gerilla yaşamında aklından bir saniye bile çıkarmadığı düşman gerçekliği, bilinci vardır. Önderliğine, halkına, ülkesine ve yoldaşlarına tutku ile bağlıdır. Bağlılığından, bilincinden korkusuz yüreğinden aldığı güçle tereddütsüzce ve tek başına Türk askerlerinin işgal ettiği tepeye yürür. Evet düşman karşısında sadece silahı ile değil yüreği ile düşünceleri ile savaşır.

Rojhat Amed, Garê’nin Siyanê bölgesinde yaşanan destansı direnişin yaratıcılarından olur. Öyküleri ile büyüdüğü, gerilla saflarında şahit olduğu kahramanlardan biridir artık. Rojhat Amed 10-14 Şubat tarihinde 14 kahraman arkadaşı ile Garê’de yapılan operasyonda savaşarak ölümsüzleşmiştir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.