Garê'ye saldırı hazırlığı

Botan Germiyanî

Botan Germiyanî

  • Gazeteci Botan Germiyanî, Türk devletinin Kirste, Malarid, Keflesor ve Qawelhirur'daki üslerini Heftanîn'e bağladığını; şimdi de işgal edemediği 39 kilometre uzunluğundaki Garê Dağı'na saldırmayı planladığını söyledi.
  • Garê'nin aynı zamanda Dihok ve Hewlêr'i bağlayan Mergesor ile Amediyê ve Berwarî’yi birbirine bağlayan stratejik bir yer olduğuna dikkat çeken Germiyanî, "Yenilgiye uğradığı yeri işgal etmek istiyor" dedi.

Gazeteci Botan Germiyanî, Türkiye'nin Garê’ye saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, şu ana kadar 161 köyün boşaltıldığını, 602 köyün de boşaltılma riskiyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devletinin, KDP’nin iş birliğiyle 17 Nisan 2022'de Medya Savunma Alanları'nın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı kapsamlı işgal saldırıları, yeni bir işgal saldırısıyla büyütülmek isteniyor. Son bir ay içerisinde Hewlêr-Bağdar-Ankara üçgeninde görüşme trafiğini yoğunlaştıran Türk devleti, yeni ve kapsamlı bir saldırı başlatma hazırlığı içinde olduğunu saklamıyor. Bir hafta önce yapılan kabine toplantısından sonra konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, “Terörle mücadele sınırlarımızın içinde ve dışında engellere aldırmadan kararlıkla devam ettiriyoruz. Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi bu yaz çözüme kavuşturmuş olacağız” dedi. Görüşme trafiği sürerken, Türkiye sivil yerleşim yerlerini bombalamayı da sürdürüyor. 

Federe Kurdistan'daki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Botan Germiyanî, yaşananları MA'daya anlattı.

İki ayda 428 saldırı

Gazeteci Germiyanî, sadece son iki ayda sivil bölgelere 428 saldırı gerçekleştiğini belirterek, “Türk devleti her yıl Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal saldırılarını genişletiyor. Sivil alanlar da bu saldırıların hedefi oluyor. Ağustos 2015'te sivil bölgelere yönelik saldırılar gerçekleşti. Türk devletinin bu süre zarfındaki saldırıları sonucu 154 sivil katledildi, 220 sivil ise yaralandı. Bu saldırılar da bombardıman veya suikast yoluyla gerçekleştirildi. Türk devleti, bunu sürdürüyor. Sadece son iki ayda sivil bölgelere 428 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıların çoğu SİHA ve savaş uçaklarıyla yapıldı. Saldırılar Medya Savunma Alanları dışında yoğunluklu olarak Silêmanî (Süleymaniye) Dihok, Hewlêr (Erbil), Mexmûr ve Şengal'e gerçekleştirildi" dedi.

Devlet, bu aile kliğini kullanıyor

Germiyanî, KDP hükümetinin bu saldırılara karşı kayıtsız kalmasının Türk devletiyle olan iş birliğine bağlayarak, şöyle devam etti: “Türk devleti, yurtseverleri hedef alarak, halkı korkutup iradesini kırarak Kürt Özgürlük Hareketi'nden uzaklaştırmaya, ardından da Başûr’u ele geçirmeye çalışıyor. Bu yüzden kendilerine kimseyi engel olarak görmüyorlar. Her türlü kirlilikle yürütülen bu soykırım politikasında KDP'yi kullanıyor. Federe Kurdistan Hükümeti, bir ailenin elindedir. Bu aile, hükümeti kendi halkı için değil, işgalci devletin çıkarları için kullanıyor. Türk devletinin suçunu ya meşrulaştırıyor ya da gizliyorlar.”

Nasıl bu kadar rahat görüşüyorlar?

Germiyanî, Türkiye- KDP trafiğine dikkati çekerek, "Türkiye’nin bakanları, Başûrê Kurdistan topraklarında KDP ve Zerewanî yetkilisi ile görüştüğünü açıkladı. KDP'nin istihbaratıyla da bir araya geldi. Ayrıca Irak'ın askeri kanadı da bu görüşmelerde yer aldı. İşgal  planları yaptıkları açık. Türkiye, Irak'ın hem askeri hem de istihbarat olarak işgalin önemli bir parçası olduğunu itiraf etti. KDP yetkilileri de onlara destek veriyor. Hatta toplantıları KDP'nin genel merkezinde yapılıyor. Nasıl oluyor da ellerinde Kürt çocuklarının kanı olan Türk yetkilileri ile Zerewanî üssünde bir araya gelebiliyorlar?” diye sordu.

161 köy boşaltıldı, 602'si tehlikede

Türk devletinin şimdi kapsamlı bir saldırıya hazırlandığını, Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler'in açıkladığını, üstelik bunu Irak ve KDP'nin yardımıyla yapacaklarını söylemekten sakınmadığını belirten Germiyanî, şunları söyledi: "Türk devletiş, sınır bölgelerinde bulunan halkın köylerini boşaltıyor. KDP de şu anda bu politikayı uygulayarak rolünü oynuyor. Sınır bölgelerini tamamen insansızlaştırmak istiyorlar. Türk devletinin saldırıları sonucunda şu ana kadar 161 köy boşaltıldı, 602 köy ise boşaltma tehdidiyle karşı karşıya. Sadece bu yıl Amediyê bölgesinde üç köy, KDP ve Türk devletinin saldırıları nedeniyle zorla boşaltıldı.” 

İşgal edemediği Garê'nin önemi

Türk devletinin bu yılın bahar aylarında sınır bölgesindeki Berwarî mıntıkasında hava hareketliliği arttığına işaret eden gazeteci Germiyanî, şunları paylaştı:

* Oraya 23 Nisan 2021'de dört üs kurdular ama bu üslerin bağlantısı yoktu. Üsler, Kirste, Malarid, Keflesor ve Qawelhirur'daki üsler, birbirlerine askeri ağla bağlıydılar.

* Daha sonra bu dört üslerini Heftanîn'e bağladılar. Hedefleri, bu yıl bir kez daha Garê Dağı'na saldırmaktır.

* Garê Dağı, 39 kilometre uzunluğunda ve Türkiye'nin resmi sınırına 22 kilometre uzaklıkta. Garê, aynı zamanda Dihok ve Hewlêr; Mergesor ile Amediyî ve Berwari’yi birbirine bağlayan stratejik bir yerdir.

* Zaten 13 Şubat 2021'de Garê’ye saldırdı ama büyük bir yenilgiye uğradı. Bu, onlar için tarihi bir yenilgiydi.Türk devleti şu ana kadar burayı işgal edemedi.Yenilgiye uğradığı yerde tekrar savaşmak ve işgal etmek istiyor.

KDP de saldırıların parçası

Gazeteci Botan Germiyanî, KDP'nin de Türk devletine yardım ettiğini ve aslında bu saldırıların bir parçası haline geldiğini vurgulayarak, Türk devletinin saldırılarına karşı halktaki öfkenin, yanıt verecek kadar geniş çaplı olmadığını da savundu. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.