Gava Şitil Mezin Dibin’e iki ödül

Kültür/Sanat Haberleri —

10. Lugano İnsan Hakları Film Festivali

10. Lugano İnsan Hakları Film Festivali

  • "Gava Şitil Mezin Dibin” filmi Lugano ve Bangkok'ta yapılan iki ayrı film festivalinde "En İyi Film" ödülünü kazandı. Yönetmen Rêger Azad Kaya, ödülünü Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren sivillere adadı.

FİRAZ BARAN

Rojava'da çekilen "Gava Şitil Mezin Dibin” filmi Lugano ve Bangkok'ta yapılan iki ayrı film festivalinde "En İyi Film" ödülünü kazandı. Yönetmen Rêger Azad Kaya, ödülünü Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren sivillere adadı.

10. Lugano İnsan Hakları Film Festivali'nde "En İyi Film ve 2023 İnsan Hakları Ödülü" Rojava'da çekilen "Gava Şitil Mezin Dibin" (Fideler Büyüdüğünde-When The Seedlings Grow) filmine verildi. Ödül töreni 28 Ekim Cumartesi günü yapıldı. Rojava’da yaşayan filmin yönetmeni Rêger Azad Kaya, savaş koşulları nedeniyle tören için İsviçre’ye gelemezken, ödülünü meslektaşı Kürt yönetmen Özgür Rayzan aldı. 

 

 

Doğrudan kalbe giden bir film

Festival Jürisi, “Elimizi tutmadan doğrudan kalbe giden bir film” olarak tanımladığı filme dair şu açıklamada bulundu: "Sınırlı imkanlarla ama sinemanın kendine özgü gücüne mutlak bir inançla yapılan bir film. Basit ve öngörülemez bir anlatıyı, cesur bir tutkuyla birleştiren, izleyiciye nefes alması ve yüzleştiği sert gerçeklik üzerinde düşünmesi için alan ve zaman tanıyan bu film, sürekli olarak beklentilerimizi zorluyor. Yıllar süren savaş ve yıkımın ardından toparlanan bir bölgede bir baba ve kızının yolculuğunu takip eden bu film, çağdaş Rojava'nın insani ve sosyo-ekonomik gerçekliğine yaklaşımında yeni-gerçekçi bir açık sözlülüğü incelikli bir karmaşıklıkla dile getirmeyi başarıyor. Elimizi tutmadan doğrudan kalbe gidiyor."

Katledilen sivillere adadı

Yönetmen Rêger Azad Kaya törene gönderdiği video mesajda "İyi bir dünya kurmanın amacı ve umuduyla bir araya geldik. Biz bu ödülü savaşta katledilerek yaşamını yitiren sivillere adıyoruz” dedi. Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik devam eden sadırılarına dikkat çeken Kaya, “Özellikle son süreçte Rojavayê Kurdistan'da Türk devletinin eliyle onlarca sivil katledildi. Hastaneler, alt yapı tesisleri, su depoları, sivil kurumlar, fabrikalar bombalandı. Rojava Film Komünü olarak sizi selamlıyoruz. Festivale katılan bütün sinemacılara başarılar diliyoruz. Bu ödül için size teşekkür ederiz ve çok mutlu olduğumuzu söylemeliyiz. Güzellikler içinde kalmanız dileğiyle..." ifadelerini kullandı.

Kaya yerine ödülünü alan yönetmen Özgür Rayzan ise törende yaptığı konuşmada, film ekibi adına bu ödülü almaktan onur duyduğunu belirtti. Rayzan, “İsterdim ki bu ödülü Rêger Azad Kaya alsın. Kendisi savaş koşullarından ötürü gelemedi. Umarım birgün kendi ödüllerini kendisi alır. Rojava'da halen bir savaş sürüyor. Bu filmde savaşla iç içe girmiş, gündelik yaşam anlatılıyor” dedi.

 

 

Bangkok'ta Ödül

Gava Şitil Mezin Dibin filmi aynı gün Lugano’nun yanısıra Güneydoğu Asya'nın en büyük uluslararası film festivali olan "Bangkok Uluslararası Film Festivali"nde de "En İyi Film" ödülünü kazandı.

Rojava Film Komünü’nün çektiği film, Urugay’da düzenlenen Filan Uluslararası Montevideo Film Festivali’nde de “En İyi Film” ödülüne layık gösterilmişti.

Kobanê’de 2019’da çekilen film, köyden şehre gelip yoğurt satan baba ve kızının Hemudê adlı çocukla karşılaşması ve onun sorunlarına çözüm bulma arayışı üzerinden, devrimde ortaya çıkan toplumsal dönüşüme odaklanıyor.

Filmin Künyesi

Adı: Gava Şitil Mezin Dibin

Yer: Rojava / 2022 / 83 dakika

Yönetmen: Rêger Azad Kaya

Dili: Kürtçe

Oyuncular: Ahmet Arif Hecano, Sîba Mihemed Elî, Mistefa Mihemmed Elî

 

*****

Gava Şitil Mezin Dibin filminin yönetmeni Rêger Azad Kaya

Rojava’da üretiyor

Gava Şitil Mezin Dibin filminin yönetmeni Rêger Azad Kaya, 1992'de Agirî'de doğdu. Akdeniz Üniversitesi'nde Radyo-Televizyon ve Sinema eğitimi aldı. Ardından Rojava'ya giderek kısa film ve belgesel çalışmaları yaptı. Ardından Gava Şitil Mezin Dibin filmini çeken Rêger Azad Kaya, halen Rojava'da sinema çalışmalarını sürdürüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.