Gazeteci Kaygusuz tutuklandı

Selahattin Kaygusuz

Selahattin Kaygusuz

  • Gazeteci Selahattin Kaygusuz, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

İş birlikçi ajan Ümit Akbıyık’ın ifadeleri gerekçe gösterilerek Êlih’te 20 Ekim’de yapılan ev baskınında gözaltına alınan gazeteci Selahattin Kaygusuz, dört gün tutulduğu Diyarbakır Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerin ardından adliyeye getirildi. Savcılıktaki ifade işlemleri ardından Kaygusuz, tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi. Sulh Ceza Hakimliği, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. AMED

 

*****

Canözer’in hapsi isteniyor

Gazeteci Beritan Canözer hakkında açılan davanın ilk duruşmasında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İş birlikçi ajan Ümit Akbıyık'ın verdiği ifadelerle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında 25 Nisan'da gözaltına alınan gazeteci Beritan Canözer hakkında “Örgüt üyeliği" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Canözer ve avukatı hazır bulundu. Devletin kullandığı unsur Ümit Akbıyık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı.

Canözer, Ümit Akbıyık’ı tanımadığını, sadece haberlerden HDP Gençlik Meclisi üyesi olduğunu bildiğini söyledi. Canözer, “Yine iddianamede haberlerim suç olarak gösteriliyor. Bu haberler kaynağı belli olan haberlerdir. Tanınan ve bilinen bir gazeteciyim, bu mesleği gizli saklı yapan biri değilim. Daha önce yaptığım haberlerden dolayı yargılandım ve beraat aldığım dosyalar oldu. Gazetecilik ve yapılan haberler suç olamaz. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum” dedi. 

Ardından dinlenen iş birlikçi ajan, şunları söyledi: “2018’de organize ettiğimiz bir konser için HDP İl binasına röportaj almaya gelirken tanıştık. HDP Gençlik Meclisi çalışmalarında ve Sur hendek olaylarında örgüt mensuplarının olduğu yerdeydi. Röportaj almak için bize danışıyordu.”

İddia makamı, Canözer'in “Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istemiyle mütalaa verdi. Duruşma, 8 Aralık'a ertelendi.

 

*****

Gazetecilikten yargılanacak

AFP'nin foto muhabiri Bülent Kılıç, gazetecilik yaptığı için yargılanacak.

Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Kılıç, çalışmalarıyla World Press Photo ve Visa Pour l’image’de büyük ödüle layık görüldü. Time ve The Guardian 2014’te yılın fotoğrafçısı seçti. Plutzer’e aday gösterildi. Dünyanın çeşitli savaş ve çatışma bölgelerinde bulundu ama sadece Türkiye’de polisten şiddet gördü ve gözaltına alındı.

BİA’dan Hikmet Adal’ın haberine göre; 26 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından yere yatırılıp boğazına basılan yere yatırarak ve boğazına basarak gözaltına alınan Kılıç, bir yıl sonra 2022’de yine İstanbul’daki Onur Yürüyüşünde gözaltına aldı. Kılıç, 2021’de kendisini darp eden polislerden hem şikayetçi oldu hem de kırılan fotoğraf makinesi için tazminat istedi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, gazeteciye müdahale eden polislerin ‘orantısız güç kullandığına’ hükmederek Kılıç’a toplamda 30 bin 95 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Savcı Aysel Daşkıran, kimliği tespit edilen iki polis hakkında takipsizlik kararı verdi. Aynı gün Bülent Kılıç hakkında ‘görevi yaptırmamak için direnmek’ ve ‘kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret’ suçlamasıyla dava açtı.

Davada ilk duruşma bugün İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde. Kılıç, şunları söyledi: “Yargılanan, polisler değil ben oldum. Her zamanki komediden bir başka parça şimdi bu. İnsanlar cımbızla hak arıyor, haklı olmaya çalışıyor. Her şey aleni iken gözaltına alınan da, boynuna bastırılan da, yargılanan da ben oluyorum. Dahası kamera kayıtlarında her şey gözükürken polisler çıkıp şiddete uğradığını iddia edebiliyor. Savcılık benim suç duyurumu hiçe sayıp polisleri ciddiye alabiliyor. İdare mahkemesinin beni haklı bulduğu ve tazminat ödenmesine hükmettiği kararına rağmen bunlar yaşanıyor. Tutuklu onlarca gazeteci varken, her gün sokakta polisten şiddet gören gazeteciler varken benim yaşadıklarım çok da önemli değil.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.