Gazeteci Silêman Ehmed 94 gündür görüştürülmüyor

  • KDP tarafından Rojava'dan Başûr'a geçerken kaçırılan gazeteci Silêman Ehmed, 94 gündür tutuluyor. KDP yetkilileri, aile ve avukatlarla görüştürmüyor, bilgi vermiyor.

Rojnews, Arapça servisi editörleri Silêman Ehmed'den gündür haber alınmamasıyla ilgili Silêmanî'deki (Süleymaniye) Metro Merkezi'nde basın açıklaması yaptı. Gazeteci Ehmed'in kalemini satmadığı ve bağımsız gazetecilik yaptığı için alıkonulduğu belirtilen açıklamada, yaşananlar ve girişimler hatırlatıldı: "Ehmed, 93 gün önce Fîşxabur Sınır Kapısı'ndan KDP asayişi tarafından kaçırıldı. Ailesi ve avukatları akıbetine ilişkin bir çok girişimde bulundu. Dihok Asayişi bugüne kadar avukatların, vekaletini alarak dosyası üzerinde inceleme yapmasına izin vermedi. Dihok Asayişi ilk günlerde orada olduğunu inkar etti, ardından da  ‘soruşturması devam ettiği için kendisiyle görüşülmesine izin veremeyiz’ dedi. Akıbetini öğrenmeye yönelik tüm yasal girişimlerde bulunduk. Yine onlarca gazetecilik ve basın kuruluşu, kaçırılmasını kınayarak bir an önce bırakılması çağrısında bulundu.Sadece Hewlêr’de bulunan Kurdistan Bölgesi Gazeteciler Birliği Sendikası, çok duyarsız yaklaşıyor."

Silêman Ehmed'in özgür ve bağımsız gazetecilik çizgisinden taviz vermeden, kalemini satmadan 5 yıldır Rojnews’te çalıştığı tekrarlanan açıklamada, "Bugün de özgürlük düşmanı aşiret zindanlarında doğrudan şaşmayan tutumunun bedelini ödüyor. Kaçırılması, Irak ve Federe Kurdistan'daki basın özgürlüğü yasalarının ayaklar altına alınmasının en somut göstergesidir. Aynı zamanda insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır. KDP’nin bu tutumu, tüm yurtsever ve muhalif seslerin içinde bulunduğu tehlikeyi gösteriyor. Bir kez daha vurguluyoruz; Silêman Ehmed kesinlikle suçsuzdur. O, özgür ve bağımsız bir basın anlayışıyla çalıştığı için kaçırılıp tutuklandı. Yaşamından ve güvenliğinden KDP ve Federe Kurdistan Hükümeti sorumludur. Koşulsuz olarak bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.