Gençlerin ‘Uzun Yürüyüşü’ başladı

Yurt Dışı Haberleri —

Uzun yürüyüş

Uzun yürüyüş

  • Almanya’da Kürt ve enternasyonalist gençlerin “Önder Apo’ya özgürlük” talebiyle gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş 150’ye yakın gencin katılımı ile başladı. 5 gün boyunca 80 kilometre yol katedecek olan gençler 15 Şubat’ta Strasbourg’da olacak. 

DENİZ BABİR / HEILBRONN

Kürt ve enternasyonalist gençlerin “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” sloganıyla gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş, dün Almanya’nın Heilbronn kentinde başladı. Yürüyüşe Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesinden gençler katılıyor. Önceki günden itibaren Heilbronn kentinde bir araya gelen gençler, kent merkezindeki tren istasyonunda yaptıkları basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçti.

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada, 15 Şubat komplosunun Kürt halkının direnişiyle boşa çıkarıldığını vurgulayarak, “Kürt halkı ve Kürt gençliği, Önder Apo’nun etrafında bir özgürlük çemberi oluşturdu. Bu özgürlük çemberi milyonlara ulaştı. Kürt sorununun çözümü için büyük bedeller ödendi. 50 yıldır verilen bu bedel, bugün çözüm noktasına gelmiştir. Çözüm de Önder Apo olmadan mümkün değildir.” dedi.

“Önder Apo’nun içinde bulunduğu koşullar düzeltilmeden çözüm olmaz. Önder Apo’nun koşulları düzeltilene kadar bu yürüyüş devam edecektir.” diyen Zümrüt, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Ortadoğu’da devam eden krizin kalıcı çözümünün anahtarı da Önder Apo’dur. Devlet sorunu çözmek istiyorsa, öncelikle Önder Apo özgürleşmelidir. Kürt sorunu çözülmeli ve Kürtlerin statüsü tanınmalıdır.”

 

 

İrade beyanı için Strasbourg’a

Komplonun yıl dönümü vesilesiyle Avrupa genelinde birçok merkezde yürüyüş, miting vb. eylemlerin düzenleneceğinin altını çizen Zümrüt, herkesi 15 Şubat’ta Strasbourg’da buluşmaya davet etti: “Tarihi günde kadınlar ve gençler iradelerini beyan edecekler. Bu irade beyanının esası, Önder Apo’nun özgürleşmesidir. 7’den 77’ye herkes Strasbourg’da yerini almalı. Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm çağrımızı hep birlikte dile getirelim.”

 

 

Mesajı merakla bekliyoruz

Gençlik adına yapılan açıklamada, Fransa’da 3 haftadır Kürtler ve dostları tarafından gerçekleştirilen Uzun Yürüyüş selamlandı. “Önderliğimizden gelen mesajı merakla bekliyoruz.” diyen gençlik temsilcisi, “Devrimci gençlik, Önderlik için 26 yıldır yürüyor. Önder Apo özgürleşene kadar da eylemlerini sürdürecek. Herkesi 15 Şubat’ta Strasbourg’da buluşmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

 

 

İlk gün 16 kilometre

“Öcalan’a özgürlük” yazılı sarı önlükler ve Öcalan posterleri taşıyan gençler, dün 16 kilometre boyunca yürüyerek taleplerini haykırdı. Akşam saatlerinde ise Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM), Rojava’ya yönelik saldırılara ilişkin düzenlenen seminere katıldılar.

 

* * *

Beş gün yürüyecekler

Gençler 5 gün boyunca farklı kentlerden geçerek 15 Şubat’ta Strasbourg’da olacak. Yürüyüşün programı ise şöyle:

11 Şubat: Saat 08:00’de Ludwigsburg Tren İstasyonu (HBF) önünde toplanacak gençler Stuttgart’a yürüyecek. 17 km katedecek gençler, akşam şehit anmasında buluşacak.

12 Şubat: Saat 08:00’de Stuttgart tren istasyonunda gençler bir araya gelecek ve 21 kilometrelik yürüyüş ardından kent merkezine varacak. Akşam saatlerinde ise Böblingen DKTM’deki seminere katılacak.

13 Şubat: Saat 08:00’de Offenburg tren istasyonu önünde buluşacak gençler, 19 km yürüyüş ardından kent merkezine varacak. Akşam ise Lahr kentindeki DKTM’de “Enternasyonal Mücadele” konulu seminer düzenlenecek.

14 Şubat: Saat 08:00’de Freiburg Golf Dietenbach Park’ında toplanacak gençler kentin en işlek caddelerinde yürüyecek. Bu güzergahta ise 8 kilometre yol katedilecek. Akşam ise gençler, Freiburg DKTM’deki programa katılacak.

15 Şubat: Gençler, sabah saat 07:00’de otobüslerle Strasbourg’daki büyük buluşma için yola çıkacak.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.