Gola Buyere: Dağın ruhu!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Buyer Ana

Buyer Ana

  • Buyer Ana Gölü (Gola Buyere), doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.. Kadın evliya olan Buyer Ana’dan ismini alan krater gölünün, şifalıkta önemli bir etkisi olduğuna inanılıyor. 

ERSİN ÖZGÜL-PİRHA/DERSİM

Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Asgirek köyü kırsalında bulunan Buyer Ana Gölü (Gola Buyere), doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. 3 bin 200 rakımlı dağda bulunan Gola Buyere’nin suyu, Pülümür çayından, oradan da Nazimiye ilçe sınırında bulunan Haskar Deresi’nde birleşiyor.

Kadın evliya olan Buyer Ana’dan ismini alan krater gölünün, şifalıkta önemli bir etkisi olduğuna inanılıyor. Alevilik inancında Buyer Ana Ziyareti olarak anılan göl, son zamanlarda “Buyer Baba” şeklinde anılarak, ismi erilleştirilmeye çalışılıyor.

İbadet merkezi de olan Buyer Ana Gölü’nün yanında bir mağara bulunuyor. Suların arasından mağaraya giren ziyaretçiler, mum ve çıralarını yakıp dilek dileyip, dua ediyor. Mağaranın içerisinde taşların arasında damlayan suların, astım hastalığına iyi geldiği belirtiliyor.

Dersim Soykırımı sırasında birçok kişinin hayatta kalmak için  mağaraya sığındığı ve hayatta kaldığı da aktarılıyor.

Newroz çiçeği, ışkın, nergis, sosın

Asgirek köyünden Buyer Ana Gözesi’ne bir saatlik yürüyüşün ardından ulaşılıyor. Dağların arasında yapılan yürüyüşte akan suyun güzelliğine, kayalıklarda açan bitki türlerine, toprakta endemik bitkilerle birlikte menekşe, zambak, papatya, Newroz çiçeği, savıl (Gulaherç), nergis, sosın, ışkın, gulik, hercık, kuzukulağı, tırsık gibi bitkilere rastlanıyor.

Dağın ruhunu yaşamak...

Buyer Ana Gözesi, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Nitekim Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı Selman Yeşilgöz, “Gola Buyere; yaklaşık 3 bin rakımlı bir dağdır. Sırta vardığınızda dağın ihtişamıyla eşsiz manzarayı izlerken adeta dağın ruhunu yaşarsınız. Zirvesinde buzul göl bulunan dağın büyüleyici manzarası karşısında bir süre sessizliğe gömülür, gözlerinizi ayırmadan o manzarayla bütünleşirsiniz.

Ana Buyere önemli bir ziyaret noktasıdır. Günümüzde yaylacılığın yapıldığı bölgedeki yoğun hayvan sirkülasyonu nedeniyle bitki örtüsü ciddi anlamda zarar görmektedir. Dersim’de bu tür yerler acilen koruma altına alınmalıdır. Aksi taktirde yarınlara bırakacağımız bir doğamız da kalmayacaktır.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.