‘Göreceksiniz, muzaffer olacağız’

Toplum/Yaşam Haberleri —

 Abimael Guzman

Abimael Guzman

  • “Bizim içinde savaştığımız siperler bu siperlerdir. Çünkü bizler komünistiz. Çünkü biz halkın çıkarlarını savunuyoruz. Bizim yapmakta olduğumuz ve yapmaya devam edeceğimiz şey budur. Bırakın, rüya görmeye devam etsinler. Bugün bu durum bizim yolumuzun üzerinde sadece bir büküntü. Yol uzundur. Ve biz bu yolu katedeceğiz. Hedefe erişeceğiz. Biz muzaffer olacağız. Göreceksiniz!” Abimael Guzman

 

Peru'nun önemli gerilla hareketlerinden Aydınlık Yol'un Lideri Abimael Guzman (Başkan Gonzalo) 1992 yılından beri tutulduğu cezaevinde yaşamını yitirdi.


29 yıldır tecrit altında olan 86 yaşındaki Guzman'ın sağlık durumu son aylarda kötüleşmişti.

 

Ölüm nedenin tespiti için morga kaldırılan Guzman'ın 13 Temmuz'da sağlığının bozulduğu, 20 Temmuz'da hastaneye sevk edildiği ve 5 Ağustos'ta ise taburcu edilmişti. Birkaç gün önce sağlık durumu tekrar kötüleşen Guzman'ın, Sağlık Bakanlığından gelen bir doktor tarafından muayene edildiği bildirildi.

 
12 Eylül 1992 tarihinde esir alınan Abimael Guzman'ın duruşmaları güvenlik gerekçesiyle yüzleri kapalı hakimler tarafından gerçekleştirilmişti.

 

Brookings Enstitüsünden Vanda Felbab-Brown; Guzmán'ı "Fidel Castro dışında, bir hükümeti devirip iktidarı almaya en çok yaklaşan Latin Amerikalı devrimcidir" diye nitelendirmişti.

 

Aydınlık Yol’un önderi

Tam adı Manuel Rubén Abimael Guzmán Reynoso olan ve Başkan Gonzalo olarak tanınan Guzmán, Peru'da bir dönem efsaneleşen ve Peru Komünist Partisi'ndeki ayrışma sonucu kurulan Aydınlık Yol'un önderiydi.

Abimael Guzman, Aralık 1934'te Peru'nun güney kıyısında Mollendo kasabası yakınlarında, Guzmán'ın annesi öldükten sonra onu yetiştiren varlıklı bir tüccarın çocuğu olarak dünyaya geldi. Guzman, özel bir Katolik ortaokuluna ve daha sonra doktora tezlerinden birinin Alman filozof Immanuel Kant üzerine olduğu Arequipa'daki üniversiteye gitti.

 

Üniversitedeyken Marksizm ile ilgilenmeye başladı. 1962'de, merkezi Ayacucho kentindeki Huamanga Ulusal Üniversitesi'nden San Cristóbal'da felsefe profesörü olarak bir kürsü kazandı.

 

11 arkadaşıyla Aydınlık Yol’u kurdu

1965'te Çin'e yaptığı bir gezi sırasında Guzman, Komünist lider Mao Zedong'dan ilham aldı. Peru'ya dönüşünde kendisi gibi düşünen akademisyenleri Ayacucho'daki üniversitede kendisine katılmaya teşvik etti. 1969'da Guzman ve 11 arkadaşı, Aydınlık Yol - Sendero Luminoso'yu kurdu.

 

Aydınlık Yol hareketi başlarda sadece Peru üniversiteleri çevreleriyle sınırlı kalmıştı. 1970'li yılların sonlarına doğru ise Ayacucho bölgesinde bir gerilla grubuna dönüştü.

 

Mayıs 1980'de gerilla grubu Peru hükümetine karşı savaş açtığının ilanı olarak Ayacucho bölgesindeki Chuschi köyüne baskın düzenledi. Böylece 1964 yılından beri ilk kez bir seçimin gerçekleşmesine engel olmuş oldu. Zamanla büyüyen gerilla hareketi Lima eteklerinde kadar etkisini yaydı.

 

Aydınlık Yol gerillaları sadece asker ve polisleri değil, hükümet görevlilerini, grev kırıcı işçileri, işbirlikçileri de hedef alıyordu. Yoğun iç savaş ortamında yaklaşık 70 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

 

Aydınlık Yol hareketi 1980 yılından itibaren Peru yönetimine karşı etkili eylemlere imza attı. 1989 yılında yaptığı bir değerlendirmede Guzmán artık "stratejik denge"nin sağlandığı ve eski rejimin artık yönetemez haline geldiğini öne sürerek "stratejik saldırı" aşamasına geçeceklerini ilan etti.

 

1992’de esir düştü

1990 yılında darbeyle gelen Alberto Fujimori hükümetinin  Aydınlık Yol gerillalarına karşı başlattığı ağır saldırılar ve kontrgerilla faaliyetleri sonucu, 1992 yılında Lima'da yapılan bir ev baskınında Guzmán yakalandı. Guzmán yakalandıktan sonra bir kafeste tutulurken çekilen fotoğraf uzun dönem konuşuldu.

 

Aydınlık Yol gerillalarının hakimleri öldürmesinden çekinen Peru devletinin, mahkemelerde hakimlerin yüzünü kapatarak gerçekleştirdiği yargılama sonucu Guzmán ömür boyu hapis cezasına çarptırılır.

29 yıldır ağır tecrit altında tutulan ve kimseyle görüşmesine izin verilmeyen Guzmán 20 Temmuz 2021 günü sağlık sorunları nedeniyle hastaneye sevk edilmiş, 5 Ağustos'ta ise taburcu edilmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.