Guardía Indígenalı Kadınlar

Elif KAYA yazdı —

  • Guardia İndigena kadınları, FARC ve Kolombiya devleti arasında yapılan antlaşma sonrası yaşadıkları deneyimleri bize hatırlatıyor.

Abya Yala*'dan Afganistan'a, Filipinler'e uzanan geniş coğrafyada kadınlar deneyimlerini paylaşmaya, dayanışma ağlarını kurmaya çalışıyor...

Kolombiya yerli halkın oluşturduğu savunma örgütü olan Guardía Indígenalı kadınlar, örgütlenmesini; 'toprağını ve toplumunu savunan yerel muhafız örgütü’, olarak tanımlıyor. Komünal ve dayanışma ruhuyla güçlü olduklarına inanan Kolombiya yerli halkı, devlete ve egemene karşı toplumunu ve topraklarını bu sistemle savunmaya çalışıyor.

Örgüte katılmanın simgesi ise, kişiye verilen bir hırka ve asadır. Asa sözle karşılık vermeyi temsil ederken, gerektiğinde ise kendini savunma aracı olarak kullanılıyor. Hırka ise topluluğa aidiyeti ifade ediyor.

Guardia İndigena kadınları, FARC ve Kolombiya devleti arasında yapılan antlaşma sonrası yaşadıkları deneyimleri bize hatırlatıyor.

Salt antlaşmalarla barışın gelmeyeceğini, toplumsal örgütlülük ve savunma gücüyle sömürüyü ve işgali durdurabilmenin mümkün olabildiğini belirtiyorlar.

Bir de örgütlenmeninin, mücadeleninin, deneyim paylaşımının kadınlar için ne kadar kıymetli olduğunu ifade ediyorlar.

Bu nedenle Kürdistan Kadın Özgürlük Mücadelesini yakından takip edip, deneyimlerinden yararlanmaya çalışıyorlar.

Kürt kadınlarının sadece silahlı mücadele vermediğini, bundan öte savaşın orta yerinde yaşamı her alanda örgütlediklerini gördüklerini belirtip, "bizlerin de, sizler gibi, kendi mekanlarımızı ve alanlarımızı yaratmamız gerekiyor" diyorlar.

Aynı zeminde mücadele eden kadın ve erkekler hemen her yerde aynı olanaklara sahip değiller.

Kadınlara yeterince koruma sağlanamadığından, kadın liderler daha fazla suikastlere hedef olup, katlediliyorlar.

Yakın zamanda öldürülen Cristina Bautista için yeterli bir destek sunulup, yalnız bırakılmamış olsa katledilmeyebilirmiş.

Belki buradan hem sonuç çıkarmak, hem de Kürdistan Kadın Özgürlük mücadelesinin deneyimine başvurmak tüm kadınlar açısından öğretici olacaktır.

Kürdistan Özgür Kadın hareketi öz savunmayı yaşamın birinci ilkesi haline getirmeyi esas alan bir hareket...

Kadınların öz savunmasını geliştirmesini ekmek-sudan daha hayati önemde ele alır.

Son aylarda tanık olduğumuz Taliban'ın kadın düşmanı politikalarına karşı Afgan kadınlarının savunma gücü olsa savunmalarını daha güçlü yapabilir, Taliban bu denli pervasızca kadınlara şiddet uygulamazdı.

Savunma kuşkusuz salt askeri alanla ilgili bir konu değildir. Yaşamın olduğu her alanda örgütlülüğün sağlanmasıdır. Kürdistan'da kadınlar, yaşamın her alanında örgütlenerek, karar mercilerinde yer alarak, eşit temsiliyeti sağlayarak ve kendi savunma gücünü oluşturarak savunma gücünü oluşturdu. Kadın sistemini oluşturarak tarihte bir ilk olma özelliğini ortaya koydu.

Guardia İndigenalı kadınlar, Kürt kadınlarının başarısını bir de eleştiri-özeleştiri mekanizmasını geliştirmesinde buluyor. Yani kadınların bir birine ayna olmasını, yetmez yanlarını değerlendirip, aşmanın yol ve yöntemlerini kollektif akılla geliştirmesini başarının anahtarı olarak görüyorlar.

"Eğer bizler de bunu yapmayı öğrenseydik, toplumumuzu daha çok güçlendirebilirdik" sözüyle, deneyimin önemini ortaya koyuyorlar.

Kadınlar ilk ve son sömürge olmanın ortak kaderini paylaşıyorlar. Farklılıkları olsa da ortak paydalarda buluştukça özgürlük mücadelesini geliştirip sonuç alıyorlar. Birbirine dayanarak, deneyimlerini paylaşarak, savunmasını ve örgütlülüğünü geliştirerek, büyüyorlar.

* Latin Amerika yerlileri, Latin Amerika tanımlaması yerine kendi coğrafyalarını böyle tanımlıyor

** Guardia İndigena kadınlar ile yapılan söyleşinin geniş hali jineoloji dergisinin 23. sayısında bulabilirsiniz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.