Guhdarên ezîz ev der radyoya dengê Êrîvanê ye

Kültür/Sanat Haberleri —

ERIVAN RADYOSU

ERIVAN RADYOSU

  • Çeyrek asır boyunca Erivan Radyosu’nda çalışan Kürt kültürüne, sanatına büyük hizmetler sunan Keremê Seyad, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

Televizyon ve radyonun çok yaygın olmadığı zamanlarda koca bir köyde en fazla bir ya da iki tane radyo bulunurdu. Erivan radyosunun Kürtçe haber yayın saatinde radyonun bulunduğu ev her gece tıklım tıklım misafir dolup taşardı. Kürt toplumu, yarım asrı aşkın Kürtçe yayın yapan  Radyoya Êrîvanê ‘nin istasyonuna kilitlenirdi.

Kürt sanatının çeşmelerinden biriydi Erivan Radyosu. Büyük denbêjler, çalgıcılar, şairler oradan ulaştırdı seslerini Kürtlere.

Ve, ”Guhdarên ezîz ev der radyoya dengê Êrîvanê ye" sözleri  Keremê Seyad’ın ağzından çıktığı anda bütün kulaklar radyoya kilitlenirdi.

Çeyrek asır boyunca Erivan Radyosu’nda çalışan Kürt kültürüne, sanatına büyük hizmetler sunan Keremê Seyad, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

1938 yılında Ermenistan’ın Talin nahiyesine bağlı Hakko köyünde dünyaya gelen Seyad, üniversite eğitimini Erivan’da tamamladı. Sonra, 1960 yılında radyoda çalışmaya başladı. Ardından radyo direktörlüğü görevini üstlendi.

Ermenistan hükümetinin mali kriz nedeniyle Kürtçe radyo yayınını durdurmayı düşündüğü dönemde, Keremê Seyad, çocuklarıyla birlikte 12 kilometreyi aşkın yolu yürüyerek, radyonun merkezine yolculuk yaptı. 

Keremê Seyad’ın yaşının ilerlemesi ve sağlık sorunlarından ötürü radyonun yayınlarını 2014’ten sonra çocukları sürdürüyordu.

Yaşamını Kürt kültürüne hizmete ve tanıtmaya adamış olan Keremê Seyad, Salı günü doğduğu Hakko köyünde toprağa verilecek. ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.