Gündem; Aysel Tuğluk

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • HDP Kadın Meclisi, Sol ve Yeşiller Parti temsilcileri ile bir araya geldi. Önemli başlıkların konuşulduğu görüşmelerde hasta tutsaklar ve kadına yönelik siyasi saldırılar, yasaklar gündeme geldi. Görüşmelerde mücadele ve dayanışmayı büyütme mesajı ön plana çıktı.

MELTEM OKTAY 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Milletvekili Pero Dündar, bir dizi temaslarda bulunmak için Almanya’ya geldi. HDP Kadın Meclisi’nden oluşan heyet Köln ve Düsseldorf kentlerinde Sol Parti Düsseldorf Başkanı Kea Detmers, NRW eyaletinin Yeşiller Parti Milletvekili Berivan Aymaz ve NRW eyaletinin Sol Parti yöneticilerinden Michaele Gincel-Reinhard ile bir araya geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verdi.

56 tutsak yaşamını yitirdi 

Ayşe Acar Başaran, ilk gündem maddesi olarak hasta tutsaklar şahsında Aysel Tuğluk’un durumu olduğunu belirtti. Türkiye hapishanelerinde haksız ve hukuksuz yere tutulan binlerce tutsağın olduğunu ifade eden Başaran, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin tüm hapishanelere yayıldığını söyledi. Başaran, Türkiye’de 600’ü ağır olmak üzere bin 600 hasta tutsak olduğunu anımsatarak, 2021 yılında 56 hasta tutsağın yaşamını yitirdiği bilgisini de verdi. 

Esas gündem Aysel Tuğluk

Hapishanelerden cenazelerin çıkmaya devam ettiğini dile getiren Başaran, “Burada Aysel Tuğluk’un durumu çok özgün. Çünkü eşbaşkanlık sistemimizde Aysel Tuğluk ilk defa eşbaşkanlık görevini yapmıştır. Asrın Hukuk Bürosu bünyesinde Sayın Öcalan’ın avukatlığını yapmıştır. Demokratik siyasette, Kürt özgürlük ve kadın özgürlük mücadelesini yürütmüş bir arkadaşımızdır. Tutuklandığı dönemde de partimizin hukuktan sorumlu eş genel başkanlığını yapıyordu. Annesinin cenazesine saldırı sonrası ortaya çıkan hastalığı Demans her geçen gün biraz daha artıyor. Buna rağmen ısrarlı bir biçimde cezaevinde tutularak düşman hukukunu bile aşan bir yönelim ile karşı karşıya. Bu görüşmemizde esas gündemlerimizden biri aslında Aysel Tuğluk şahsında hapishanelerdeki hasta tutsakların durumu ve tecritti” diye konuştu. 

Kobanê Kumpas Davası 

Sol Parti ve Yeşiller Partisi ile yapılan görüşmede Türkiye’de demokratik siyasete yapılan saldırıların gündeme geldiğini dile getiren Başaran, siyasi soykırım ve Kobanê Kumpas Davası üzerine görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Kumpas davasının kadın mücadelesine de bir saldırı olduğunu dile getiren Başaran, kadınların DAİŞ’e karşı vermiş olduğu mücadelenin intikamının alınması üzerinde durduklarını belirtti. HDP’nin Türkiye’de 3’üncü yol siyasetini ören ve öncülüğünü yapan bir proje olduğunu ifade eden Başaran, HDP’nin kapatma davası tartışmalarını konuştuklarını aktardı. Başaran, kapatma davası kapsamında yasak istenenlerin 200’ünün kadın olduğu bilgisini paylaştı.

Enternasyonal mücadele ihtiyacı 

Kürdistan’da kadın mücadelesini ortadan kaldırma eğilimlerine karşı hem kendi sorunlarını konuştuklarını hem de çözüm yollarını tartıştıklarını belirten Başaran, “Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet ve saldırı var. Bunun karşısında daha geniş enternasyonal bir mücadeleyi örmeye ihtiyaç var. Bunları da konuştuk. Bunun yanı sıra Türkiye’de ve Kürdistan’da kadınlara yönelik saldırılar, insanlık suçları karşısında Avrupa’da daha fazla refleks gösteren, müdahale eden bir tavırla bu hukuksuzlukların karşısında durmanın önemli olduğunu ifade ettik” dedi. Görüşme yaptıkları şahsiyetlerin de kendileri gibi dayanışmanın büyütülmesinin elzem olduğu görüşünde olduğunu aktaran Başaran, önümüzdeki süreçte temaslarını süreceğini belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.