Güvenliği askerden, kesimi korucudan

  •  Sadece asker ve ağaç kesimi yapan kişilerin girebildiği Besta'da kıyımı organize eden B.B., yıllardır kesim yaptıklarını belirterek, "Güvenlik açısından hiçbir sıkıntısı yok. Askeri bölgeler, üsler var orada. Güvenliği sağlıyorlar” dedi.

Şırnak'ta 1990'lı yıllardan bu yana "özel güvenlik bölgesi" olan ve tamamen askeriyenin kontrolünde bulunan Besta bölgesindeki ağaç kesimi sürüyor. Kıyım bölgesine sadece kesim yapan korucular ve kişiler alınıyor. Bölgede tapulu arazileri bulunan kişiler, "özel izin" almaları halinde bölgeye girebiliyor. Sivil toplum örgütleri ve Şırnak Barosu tarafında bölgede yaşanan tahribata dair resmi mercilere yapılan başvurular ise yanıtsız bırakılıyor. Söz konusu nedenlerden kaynaklı bölgede ne kadar ağacın kesildiği, kalekol ve askeri üs bölgeleri için yapılan yollar nedeniyle doğaya ne kadar zarar verildiğine dair net bir bilgiye ulaşılamıyor. MA'dan Azad Altay ve Ahmet Kanbal, kesilen ağaçların satışını organize eden korucu ve aynı zamanda muhtar olan B.B. ile pazarlık yapan bir oduncunun telefon kayıtlarına ulaştı. 

Oduncu ve B.B.’nin diyalogunda bazı bölümler şöyle: 

- Oduncu (O): E.B. ile görüştük, kendisinin satış kısmıyla ilgilenmediğini söyleyerek, bizi size yönlendirdi.

- B.B.: He, çocuklarıyla beraber biz ilgileniyoruz, kesim falan yapıyoruz buradan. 

-O.: Her şey dahil bize ne olur? Bir de bu işleyiş nasıl oluyor çok bilmiyoruz? 

-B.B.: Şimdi bizim oraya kamyon bulmamız biraz zor olur ya. Kamyonu siz gönderseniz. Her şey burada bize ait olsa. Yükleme parası. Fiş parası falan masrafları falan hepsi bize ait. Biz burada kamyonunuzu yükleriz. Kantara getiririz. 1270 TL’den size veririz. Artık ne kadar kira istiyorsa kamyoncunuz o kadar verirsiniz. O zaman hesabınızı siz yaparsınız. 

-O.: Şimdi kamyoncular bize ait olursa bize maliyeti ne olur?

-B.B.: 1270 TL’ye size burada yükleyip, hazır bir şekilde getirip, kamyon da size ait olacak masrafları falan siz götüreceksiniz artık. Devletin fişini de kesiyor. Oradan da bir 5-6 milyar (bin) gidiyor. Bir de kamyon yüklemesi falan 3-4 milyar (bin) masrafı var. 

-O.: Peki, siz Urfa ya da Maraş’a kadar getirirseniz ne kadara olur? 

- B.B.: Valla ben Urfa, Maraş’a kadar getiriyorum. 1650 TL’ye veriyorum orada. Maraş’a geldiği zaman Bin 750’ye veriyorum. Orada boşaltıyorum. Her şey bana ait. 

-O.: Peki, bir araç kaç ton alıyor, siz yüklediğinizde. 

-B.B.: Valla şimdi Urfa’ya yüklediğimiz zaman bazen 44 ton da yüklüyoruz. Bazı şoförler de diyorlar; kantarını yükleyeceğiz. Şimdi TIR’ların sabit yükü 28’dir. 28 ton yüklüyorlar trafik kurallarına uymak için ama bazıları da tam yükleyin diyorlar. Geçenlerde bir tane yükledik 44 buçuk ton aldı. Bazıları da 28. 30 da atan var 35 de atan var. Yani bu şekilde değişiyorlar. 

-O.: Peki, sizin de elinizde olursa istediğimiz kadar alma şansımız var mı?

-B.B.: Yok o kadar. Her gün işte 4-5 kamyon gönderebilirsin desen gönderemeyiz. Çünkü odun sahada çok azaldı. Ben de en son dün yükledim. Zar, zor 4 kamyon yükleyebildim. Gönderdim. Bugün sahayı dolaştım, gezdim. Tek bir kamyon da bulamadım. 

-O.: Kesim yok muydu?

-B.B.: Şu an yok. Cumartesi, Pazar kesiyorlar. Sahaya indiriyorlar. Biz de kamyonları getiriyoruz. Oradan yükleyip götürüyoruz. 

Devletine vergi de ödüyor

-O.: Peki, fiş dediniz ya. Bu orman Müdürlüğüne kesiliyor değil mi?

-B.B.: Hı, hı. O bize aittir. Devletimize vergi veriyoruz ya, odur. 

-O.: Kamyon başı ne kadar fiş kesiliyor ki? 

-B.B.: Valla ortalama 5 bin TL kesiyorlar. 

-O.: Sizden de çok alıyorlar öyleyse?

-B.B.: He, çok alıyorlar ya. En az 4-5 milyar (bin) kesiyorlar. Yani onlar da pahalı. 4,5 kesen var, 5 kesen var. 6 kesen var. Tonaj başı değişiyor. 

-O.: Güvenlik noktasında endişe duyuyoruz. Oraya geldiğimizde nasıl alabiliriz? Yani kırsala girebiliyor muyuz? Yoksa gelip sizin topladığınız bir yer mi var? 

Güvenlik sıkıntısı yok

-B.B.: Şimdi topladığımız bir yer. Biz saha açıyoruz. 

-O.: Kent merkezinde mi?

-B.B.: Yok. Köye yakındır. Askeri bölgeler, üsler falan var zaten orada. Yani güvenlik açısından hiçbir sıkıntısı yok. O traktörle sahaya getirenler onlar tehlikede ama kamyoncuların yol güvenliği yüzde 100. Biz gidiyoruz. Yani zaten kuleler var. Bir sürü kule var. Güvenliği sağlıyorlar. Bir sıkıntı yok orada. 

-O.: Siz sağlıyorsunuz yani?

-B.B.: Yok, yok. Öyle bir şey yok. Allah’a şükür rahattır şu an. 

-O.: Bu aralar elinizde olmadığını söylediniz. Ne zaman olur tahmini? 

-B.B.: Valla tahmini, şimdi Cumartesi, Pazar yoktur. Çünkü ormancılar fiş kesmiyorlar. Mesaisi yok, onlar tatil yapıyorlar. Pazartesi buradan çıkartabiliriz kamyonu. 

30 kamyon da gönderirdik

-O.: E. ile görüştük biz. O da kesimler bu aralar yok dedi. Yol olmadığı için mi kesim biraz durmuş?

-B.B.: Kesimler çoğu tarafta, askeri ihaleler var. Hepsi oralara çekilmişler. Askeriye için ihaleler açılmış onların odunları falan kesiyorlar. O yüzden bizim kesimciler biraz azalmış. Ondan fazla odun gelmiyor. Şimdi bir ay önce deseydiniz, 20 kamyon, 30 kamyon deseydiniz gönderebilirdik. 

-O.: Günlük değil mi?

-B.B.: He, günlük gönderebilirdik. Ama şu an çok azalmış.

-O.: Siz geçen yıl da gönderiyor muydunuz? Sanki geçen yıl da çok geliyordu oradan bu taraflara...

-B.B.: He, çok geliyordu. Bu kaç senedir sürekli kesiyoruz burada. Kesimlerimiz sürekli vardı. 

-O.: Son 2-3 yıl çoğaldı sanki?

-B.B.: Son 2-3 yıl bu pençe (Pençe adlı operasyonlar), bu terör nedeniyle kesimler daha da çoğaldı. İşte güvenlik nedeniyle. O yüzden daha çok geliyorlar. 

  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.