Haber alıncaya kadar meydanlardayız

Yurt Dışı Haberleri —

Den Haag'da Öcalan için eylem

Den Haag'da Öcalan için eylem

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin sosyal medyada çıkan bazı haberler ardından endişe ve öfkelerini dile getiren Kürtler Avrupa’nın birçok kentinde alanlardaydı.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve avukat, aile görüşmelerinin gerçekleşmesi için Avrupa’daki Kürtlerin eylemleri sürüyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de TCŞ ve TekoJIN aktivistleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek için Leopoldplatz'da eylem düzenledi. Gençler, “Önderliğimizden haber alana kadar her gün bir yerde olacağız" açıklamasını yaptı.  Eylemde sürekli "Be Serok jiyan nabe”, “Biji Serok Apo”, “Es lebe Öcalan” sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürdistanlılar bir kez daha Europa Galeri’nin önünde buluştu. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemdeki konuşmalarda CPT ve Alman hükümetinin sessizliği de kınandı. Eylem, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

PARİS

Paris’te gençlik hareketi aktivistleri, Canal+ TV’de sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Canal+ yetkilileri ile görüşen eylemciler, taleplerini “Dünya kamuoyu acil bir şekilde 22 yıldır İmralı tecrit sisteminde tutulan Öcalan için  harekete geçmeli” ifadeleriyle  dile getirdi.

DUISBURG

Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) tarafından bir süre önce başlatılan mektup kampanyası devam ediyor. Kampanya çerçevesinde Öcalan’ın özgürlüğü için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderiliyor. Duisburg’da Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi Kadın Meclisi ve DKTM üyeleri topladıkları 480 mektubu BM’ye gönderdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde  Kürdistanlılar, Öcalan’a yönelik tecridin kırılması için eylemdeydi. Dışişleri Bakanlığı önünde düzenlenen eylemde Öcalan’ın sağlığı hakkında açıklama istenirken, bir an önce fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiği de belirtildi. İngilizce ve Hollandaca açıklamaların okunduğu eylemde durumun aciliyetine dikkat çekildi.

AMSTERDAM

Hollanda’nın Amsterdam kentinde de aynı amaçla Türk konsolosluğu önünde bir eylem düzenlendi. Avrupa devletlerinin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği de belirtilen eylemde Türk devletinin de derhal konuya açıklık getirmesi gerektiği vurgulandı. HDP’ye açılan kapatma davası ile HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi de eylemde protesto edildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürdistanlıların Öcalan için eylemleri sürüyor. Avrupa Birliği Marsilya temsilciliği önünde düzenlenen eylemde Öcalan’ın flamaları taşındı, “Öcalan’ın sağlığı bizim sağlığımızdır, Kürdistan’a statü” yazılı pankart açıldı. Eylem kapsamında Avrupa Birliği Marsilya Temsilciliği ile Birleşmiş Milletler temsilciliği ile de görüşmeler yapıldı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar da  Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması amacıyla pazartesi günü başlattıkları eylemlerini devam ettirdi. Sergelstorg Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan'a uygulanan yasa dışı tecridin kaldırılmasını ve derhal avukat ve ailesiyle görüştürülmesini talep etti.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada Abdullah Öcalan'ın Kürt halkının iradesini temsil eden bir önder olduğu ve sağlığıyla ilgili medyada yer alan haberlerin tüm Kürdistanlıları kaygılandırdığı söylendi.

Öcalan'ın Türkiye ve Ortadoğu'da barışın güvencesi olduğu vurgulanan açıklamada Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti ile İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrıları yapıldı.

KARLSTAD

İsveç’in Karlstad kentinde Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto eden Kürdistanlılar “Önder Apo kırmızı çizgimizdir, bir an önce Öcalan ile avukat ve aile görüşmesi yapılmalıdır. Aksi taktirde eylemlerimizi boyutlandıracağız” dedi. Konuşmalardan sonra düzenlenen yürüyüş sloganlarla sona erdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.