Hadi bir tur daha

  •  Irkçı ve dinciliği buluşturduğu kirli ittifakla, devletin tüm olanaklarını da pervasızca kullanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, estirdiği terör, yalan ve iftiraya dayalı manipülasyonları, seçim günü de sürdürmesine rağmen kazanamayarak, ikinci tura kaldı.

 

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem partisindeki erimeyi durduramadı hem de ilk turda seçilemedi.

5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı 28. Dönem milletvekillerini belirleneceği seçim için Türkiye ve Kuzey Kurdistan genelinde önceki gün 973 ilçe, bin 94 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kuruldu. Seçmenler, demokrasiyi askıya alıp hukuku tanımayan tek adam rejimi ile değişim umudu arasında tercih yapmak için iktidar lehine seferber edilen devletin gölgesinde sandıklara gidebildi. Oy verme işlemleri, saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erdi, ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabildi. Sandıklar kapandıktan sonra AKP-MHP iktidarı, tekelindeki medya, devlet güçleri ve seçim kurullarıyla manipülasyona başladı. Erdoğan'ın ilk turda kazanamayacağı görülünce veri akışı yavaşlatıldı, organize itirazlarla defalarca sayım yapılarak, sonuçların yansıması kilitlendi. Böylece çalınan, işlenmeyen, geçersiz sayılan ve oynanan oylarla Meclis çoğunluğu sağlanarak, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura bırakıldı. 

YSK Başkanı Ahmet Yener, dün 09.45 itibarıyla Erdoğan’ın 49,40, Kemal Kılıçdaroğlu’nunsa yüzde 44,96 oy oranına sahip olduğunu açıkladı. Yener, yurt içinde 27, yurt dışındaysa bin 529 sandığın henüz açılmadığını bildirdi. Yani yurt içinde sandıkların yüzde 99’u, yurt dışındaysa yüzde 84’ü açılmış oldu.

Buna göre son oy oranlarıysa şöyle:

*  Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,4

* Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,96

*  Sinan Oğan: Yüzde 5,2

*  Muharrem İnce: Yüzde 0,44

Böylelikle Erdoğan ilk kez yüzde 50 barajına takılıp ilk turda seçilemedi. Erdoğan’ın Ekmeleddin İhsanoğlu ve Muharrem İnce karşısında farklı biçimde ilk turda seçilmeyi başardığı önceki seçimlerde oy oranı şöyleydi:

*  2014: Yüzde 51,8

*  2018: Yüzde 52,6

Oy oranı 20 yıl geriye gitti

AKP’nin oy oranı da 20 yıl sonra yüzde 40’ın altına geriledi. Kesinleşmemiş sonuçlara göre AKP seçimlerde yüzde 35,40 oy aranında oy aldı. Böylelikle 2002’de katıldığı birinci seçim sayılmazsa AKP’nin oyu ilk kez yüzde 30’lara düştü.

AKP’nin bundan önceki oy oranları şöyleydi:

*  2022: Yüzde 34,28 

*  2007: Yüzde 46,58

*  2011: Yüzde 49,83

*  Haziran 2015: Yüzde 40,90

* Kasım 2015: Yüzde 49,50

* 2018: Yüzde 42,28

Yine de ilk sırada

Buna karşılık AKP 266 milletvekili çıkarmayı ve Cumhur İttifakı ortaklarıyla birlikte toplamda yüzde 49'un üzerinde oy alarak Meclis’te çoğunluğu kaybetmemeyi başardı.

İki kentte vekil çıkaramadı

Bugüne kadar Dersim'den vekil çıkaramayan AKP, bu kez de sadece 12,14 oy alarak, çıkaramadı. AKP’nin bu seçimde vekil çıkaramadığı kentler arasına Hakkari de eklendi. Dersim’de bir, Hakkari’de üç milletvekili olan kentte de vekilleri Yeşil Sol Parti kazandı. 

Oylarını arttırdığı iller

AKP'nin’nin oyları 7 puan düşerken, neredeyse her şehirde oy kaybı yaşadı. Son verilere göre AKP 6 şehirde oylarını artırdı. Bunlarda Bayburt, Batman, Şırnak, Iğdır, Hakkari ve Amed oldu. 

Üç büyükşehirde kaybetti

AKP diğer seçim bölgelerinde 2018'e göre oy kaybederken, İstanbul’da yüzde 42.69’dan yüzde 35.88’e, Ankara’da yüzde 40.44’den yüzde 32.28’e, İzmir’de ise yüzde 28.7’den 24.88’e geriledi.

İki ırkçı eksik kaldı

Resmi olmayan sonuçlara göre Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Zafer Partisi (ZP) ile bir operasyon aygıtı olan Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi (MP) yeni dönemde Meclis’te temsil edilmeyecek. BBP, Cumhur İttifakı çatısı altında seçimlere ayrı listeden girmişti. MP tek başına, ZP de 'Ata İttifakı' çatısı altında kendi listesiyle seçime katılmıştı. Türkiye genelinde ZP yüzde 2,25, BBP yüzde 0,99 ve MP yüzde 0,93 oy oranına sahip. Milletvekili adayı olan ZP’nin genel başkanı Ümit Özdağ ve BBP’nin genel başkanı Mustafa Destici de böylelikle Meclis dışında kaldı.

Küçük Erbakan'a 5 sandalye

Yeniden Refah Partisi (YRP), Türkiye genelinde 5 milletvekilliğini garantiledi. YRP, İstanbul’da her bölgeden birer tane olmak üzere toplam üç milletvekili kazandı. Parti ayrıca Kocaeli ve Konya’da da birer milletvekilliğini garantiledi. Partinin genel başkanı Fatih Erbakan da İstanbul 2. Bölgeden seçildi. YRP, Türkiye genelinde yüzde 2,84 oy kazanarak Hazine yardımı için gerekli ‘yüzde 3 oy’ şartını az farkla kaçırdı.

3 adet Hizbulkontra elemanı

AKP listelerinden aday olan 4 Hizbulkontra (Hüda Par) elemanından 3'ü Meclis'e taşındı. İsimleri şöyle: Zekeriya Yapıcıoğlu (AKP İstanbul 3. Bölge 4. sıra), Şehzade Demir (AKP Antep 6. sıra adayı) ve Faruk Dinç (AKP Mersin 4. sıra adayı)

CHP'nin Meclis'e taşıdıkları

Resmi olmayan sonuçlara göre DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nden toplam 35 vekil, CHP listelerinden Meclis'e girmeye hak kazandı.

Millet İttifakı bileşenlerinden DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi 14 Mayıs seçimlerinde ayrı listede yer almamış, CHP listelerinden adaylar göstermişti. AA ve ANKA'nın yayınladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre bu dört partinin üyesi adayların toplam 35'i Meclis'e girebilecek oya sahip oldu. CHP listesinden aday gösterilen 25 DEVA Partili adaydan 14'ünün Meclis'e girmesi bekleniyor. Yine kesin olmayan sonuçlara göre CHP listesinden aday gösterilen 24 Saadet Partili adayın 9'u Meclis'e girmeye hak kazanmış oldu. Gelecek Partisi'nden aday gösterilen 19 isimden 9'u ilk sonuçlara göre Meclis'te yer alırken, Demokrat Parti’den ise aday gösterilen üç ismin de tamamı resmi olmayan sonuçlara göre Meclis'e girebilecek.

Saadet Partisi'nin çıkardığı vekil isimleri şu şekilde:

*  Şerafettin Kılıç, Antalya

*  Mehmet Atmaca, Bursa

*  Mahmut Arıkan, Kayseri

*  Hasan Bitmez, Kocaeli

*  Mehmet Karaman, Samsun

*  Mesut Doğan, Ankara

*  Birol Aydın, İstanbul

*  Mustafa Kaya, İstanbul

*  Bülent Kaya, İstanbul

Resmi olmayan sonuçlara göre Meclis'e girmesi beklenen DEVA Partili isimler şöyle:

*  Sadullah Kısacık, Adana

*  Sadullah Ergin, Ankara

*  İdris Şahin, Ankara

*  Burak Dalgın, Balıkesir

*  Ertuğrul Kaya, Antep

*  Elif Esen, İstanbul

*  Hasan Karal, İstanbul

*  Evrim Rızvanoğlu, İstanbul

*  Mustafa Yeneroğlu, İstanbul

*  Medeni Yılmaz, İstanbul

*  Seda Kaya Ösen, İzmir

*  Selma Aliye Kavaf, Manisa

*  Mehmet Emin Ekmen, Mersin

*  Cem Avşar, Tekirdağ

Resmi olmayan sonuçlara göre Millet İttifakı bileşeni Gelecek Partisi üyelerinden Meclis'e girecek olan isimler ise şöyle:

*  Selim Temurci, İstanbul

*  İsa Mesih Şahin, İstanbul

*  Doğan Demir, İstanbul

*  Mustafa Bilici, İzmir

*  Cemalettin Kani Torun, Bursa

*  Hasan Ekici, Konya

* Serap Yazıcı Özbudun, Antalya

*  Sema Silkin Ün, Denizli

*  Selçuk Özdağ, Muğla

Resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Parti üyesi vekiller ise şunlar olacak:

*  Cemal Enginyurt, İstanbul

*  Salih Uzun, İzmir

* Haydar Altıntaş, İzmir 

43 yıl sonra ilk

CHP, 43 yıl aradan sonra kesin olmayan sonuçlara göre, Rize'den milletvekili çıkardı. Yüzde 21,4 oy alan inşaat mühendisi Tahsin Ocaklı, Meclis'e gidecek. Erzincan'da 2015'ten bu yana kentten milletvekili çıkaramayan CHP, bu kez Mustafa Sarıgül'ü çıkardı. Amed'de 21 yıl sonra CHP milletvekili çıkardı. 2018'de İstanbul'dan seçilen Sezgin Tanrıkulu bu kez memleketinden milletvekili oldu. CHP, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Kars’ta 21 yıl sonra milletvekili çıkardı. İnan Akgün Alp, CHP Kars 1. sıradan seçilerek milletvekili oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.