Kaybedeceğini anlayan KDP, bu kez de boykot kararı aldı

  • Hükümet kurma yetkisin halktan alamayacağını anlayan KDP, bir kez daha Meclis seçimlerini engellemek için boykot kararı aldı.

KDP, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Parlamento seçimlerindeki azınlık kotasını iptal etmesi ardından seçimlere katılmama karar aldıklarını duyurdu. KDP Politbürosu tarafından yapılan yazılı açıklama, Mesûd Barzani başkanlığında yapılan toplantı ardından geldi. Açıklamada, “Bize yüklenen tarihi misyon ve ulusal çıkarlarımız gereği gereği yasa dışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere katılmayacağız” denildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kurdistan Bölgesi'ne ve onun anayasal kurumlarına karşı yürüttüğü tüm anayasa ihlallerine, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan bir seçimi meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz.”

KDP, yaklaşık iki yıldır Federe Kurdistan Parlamentosu ve hükümeti görev süresini doldurmuş olmasına rağmen seçimleri engelliyor. Şimdiye kadar birçok defa tarih belirlenmiş olsa da bir bahene bulunuyor.

Irak Federal Mahkemesi, Federe Kurdistaün Parlamentosu  seçimlerinin, tek bölgeli seçim sistemi yerine dört bölge üzerinden gerçekleşmesi kararı almıştı. KDP’nin hanesine yazılan azınlıklara tanınan 11 kürsü hakkını ise iptal etmişti. Bu kararlardan sonra 30 Haziran’da yapılması beklenen seçimlerde KDP’nin iktidar olamayacağı öngörülüyordu. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.