Seçimi kaybedersek Rojava da kaybeder

Tuncer Bakırhan / Siirt

Tuncer Bakırhan / Siirt

  • Sêrt’te ziyaretlerini sürdüren DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, "Bu seçimi kaybedersek Rojava kaybeder. Dihok ve Süleymaniye’de her gün yurtseverleri katledecekler" dedi.

Bakırhan, Sêrt'in Xana Hawêl (Baykan) ilçesine bağlı Ziyaret (Veysel Karani) Beldesi'nde büro açılışında konuştu. Bakırhan, "Bizim değerlerimize, dilimize hakaret eden, isimleri tabelalardan kaldıranlara bir cevap vermeliyiz" dedi. Bakırhan, şöyle devam etti: “Bu seçimi kaybedersek Rojava kaybeder. Dihok ve Süleymaniye’de her gün yurtseverleri katledecekler. Bu seçimi kazanırsak yok sayılan Kürtleri kazanacağız. Cezaevindeki arkadaşlarımıza güçlü destek vereceğiz. Onları özgürleştireceğiz. Bu seçim sadece Veysel Karani seçimi değil, sürgündeki Kürt’ün, uyuşturucuya sevk edilen gençlerin, kadınların, emekçilerin, emeklilerin seçimidir."

Sandıkta cevap verelim

AKP belediyeciliğini anlatmaya gerek olmadığını kaydeden Bakırhan, şunları söyledi: "O ile kayyum aynıdır. Yolsuzluk, usulsüzlük... Belediyeye ait tek bir mülkiyet kalmadı. Çalıyorlar, çırpıyorlar. Çalınan sizin hizmet emeğinizdir. Dolayısıyla sizi yok sayan, Kürt’ün başına tank, top ve kurşun yağdıranlara bu sandıkta cevap verin. Haram seçmen taşıyanlar Veysel Karani’ye gelerek dua ediyor. Veysel Karani’ye Tokat’tan, Edirne’den asker polis getiriyorlar. Onları getirip oy kullandıracak ve bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın iradesini yok sayacak. Lütfen gecenizi gündüze katın, her bir haram seçmene karşı iki tane helal seçmen getirin. Berfin Evren kazanırsa tüm dünya en geç belediye eşbaşkanınızı tanıyacaktır. Eşbaşkan adaylarımız size emanettir.”

Bakırhan ve beraberindekiler, daha sonra Veysel Karani Türbesi’ni ziyaret etti. Bakırhan, buradan Xana Havêl (Baykan) ilçesine geçti.

Neden bize kayyumlar?

Burada çok sayıda kişi Bakırhan ve beraberindekileri karşıladı. “Trabzon’a, Trakya’ya neden kayyım atanmıyor” diye soran Bakırhan, “Çünkü siz Kürt'sünüz. Bu sistem Kürt düşmanıdır, Kürt dilinin düşmanıdır. Apê Musa’nın ismini parklardan söküyorlar. Celadet Elî Bedirxan’ın ismi ile Sêrt’e açtığımız kütüphaneyi yıktılar. Kürtçe tabelaları söktüler” diye konuştu. 

Xîzan ilçesine geçti

Bakırhan, Sêrt’teki seçim ziyaretlerinin ardından Bêdlis’e geçti. İl girişindeki Buzlupınar Dinlenme Tesisleri’nde karşılanan Bakırhan ve beraberindekiler ardından konvoy şeklinde Xîzan (Hizan) ilçesine doğru yola çıktı. Coşkulu konvoy Xîzan'a bağlı Tatik (Yolalan) Beldesi'nde onlarca kişi tarafından karşılandı.

Xîzan ilçe meydanındaki halk buluşmasında konuşan Bakırhan, Xîzan’ın Said-i Nursi’nin ve onun gibi önemli isimlerin ve kahramanların mücadele ettiği bir merkez olduğunu hatırlattı. 50 bin kişilik Xîzdan’da sadece dört uzman doktorun olduğuna ama çok sayıda asker ve korucunun bulunduğuna işaret eden Bakırhan, “Doktora, işsizliğe kaynak yok ama güvenlik ve koruculara kaynak var. Türkiye’nin tanka, topa, silaha ihtiyacı yok. Niye yok? Kürtler bu ülkede kendi dillerini, kültürlerini yaşatmak istiyorlar. Eşit yurttaş olmak istiyorlar. Kürtler bu topraklarda ana dilini konuşmak istiyor. Bu Kürt'e tankla, topla cevap vermek neye mal oldu? Ülkenin ekonomisini batırdı. Topa tüfeğe verdikleri parayı emekliye, askeri ücretliye verselerdi, daha zengin bir ülke olacaktı” dedi.

Böyle kardeşlik mi olur?

Şêx Seîdlerden Seyit Rıza’lara ve günümüze kadar ana dili konuşmak, diğer halklarla eşit olmak istediklerini belirten Bakırhan, şöyle konuştu: “Bunun için tanka topa niye ihtiyaç var? Erdoğan çıkmış yerel seçimden ziyade silahtan, savaştan bahsediyor. Kürtlerin yaşadığı yerleri ‘teröristan’ olarak görüyorlar. Kürt'ün yaşadığı her yerde arama noktaları var, askerler var ama doktor yok, sağlık yok, ana dilde eğitim yok. Sonra da ‘kardeşiz’ diyorlar. Böyle kardeşlik mi olur? Biz kardeşsek Kocaeli’ndeki bir fabrikayı Xîzan’a kursana. Kardeşsek, Kürt gençleri neden metropollerde inşaatta çalışmak için ailesinden uzaklaşıyor? Biz kardeşsek Kurdistan’daki uyuşturucu bataklığına kim sebep oldu? Ana dil tabelasını kaldıran bir insan, insan değildir. Ana dilini yok sayan kesinlikle atalarının, dedelerinin geçmişine ihanet ediyor. Biz bu ikiyüzlü siyaset karşısında ne yapacağız? 31 Mart’ta demokratik yerel yönetimler anlayışını yeniden hayata geçireceğiz.”

Bakırhan ve beraberindekiler daha sonra Tetwan’da (Tatvan) yapılacak halk buluşmasına katılmak için yola çıktı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.