Hafiziye mahallesinde Hristiyan kilisesi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Van Uluslararası Kilisesi

Van Uluslararası Kilisesi

  • Bu şehirde bir kilisenin olması bazen insanları şaşırtıyor. Gelip bizi ziyaret etsinler. Kapımız herkese açık. Buraya her kim gelirse önyargıyla gelmesin. Önyargılarını kapının dışına bıraksınlar, sanki hiçbir şeye mensup değilmişiz gibi. Gelip bir gözlemlesinler.

HAVAR DERYA/VAN

Tarihsel süreç boyunca Kurdistan’da Ermeni, Süryani, Asuri ve Kürt Hristiyanlar yaşamlarını kendi inançları temelinde sürdürdüler. Kürtler, diğer dini topluluklara olduğu gibi, Hristiyan topluluklara karşı kimi zaman sert tutumlar sergilemiş olsa da genel olarak uyumlu bir ilişki biçimini tercih ettiler. Nitekim DAİŞ saldırılarından Hristiyanları kurtaran yine Kürtler oldu. Papa, 2021 yılında Hewlêr’de düzenlediği ayinde yaptığı konuşmada, “Beni şimdi karşıladığınız gibi geçmişte de Hristiyanları kabul ettiniz. İŞİD'in saldırılarından sonra Hristiyanları korudunuz ve onları kardeş gibi karşıladınız” ifadelerini kullanmıştı.

 

Van Uluslararası Kilisesi Pastörü Muharrem Kavak

 

Van Uluslararası Kilisesi

Biz de Van’da, günümüzde sayıları az olsa da yaşamlarını sürdüren, inançlarını yaşayan bir Hristiyan topluluğu ziyaret ettik. Bu topluğun İpekyolu ilçesinin Hafiziye mahallesinde bir kilisesi de var. Van Uluslararası Kilisesi adıyla bilinen kilisenin Pastörü Muharrem Kavak ile konuştuk. “Amacımız, İsa Mesih imanlılarına hizmet etmek” diyen Muharrem Kavak, topluluklarının, kilise üyelerine, Van’da bulunan yabancı uyruklulara, Protestanlara, mültecilere, müjdeyi duymayanlara ve muhtaçlara hizmet ettiğini ifade etti.

İhtiyar heyeti yönetiyor

Van Uluslararası Kilisesi’nin ihtiyar heyeti tarafından yönetilen bir topluluk olduğunu söyleyen Kavak, kilisenin 2015 yılında kurulduğunu belirtti. “Van büyük bir şehir. Van nüfusuna göre kilise sayısı az” diyerek, bu nedenle Van’ı tercih ettiklerini söyleyen Kavak, diğer şehirlere de gitmeye çalıştıklarını ekledi.

Her kesimden insan var

Cemaatlerine katılanların özelliklerini “Biz uluslararası bir kiliseyiz. Vanlı var, Fars var, Azeri var. Yine kadını var erkeği var. Her kesimden insan var. Bizde milliyet ve cinsiyet ayrımı yok. Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanıyoruz” şeklinde ifade eden kilise Pastörü Muharrem Kavak, kendisinin de 8,5 yıl önce Van’a geldiğini, 21 senedir de Hristiyanlığı yaşadığını belirtti. Muharrem Kavak sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun yollar katettik, zorlu yollardan geçtik ama Rabbimize hamdolsun ki Allah’a hizmet edebiliyoruz, onun için çalışabiliyoruz, onun için bir şey yapmaya çalışıyoruz. Rab kabul eder diye düşünüyorum.”

Protestan mezhebine bağlı

Kavak, “Çeşitli nedenlerden dolayı Hristiyan kiliseleri de tarih içerisinde İslam’daki mezhepler biçiminde bir ayrışma yaşadı. Başta Katoliklik ve Protestanlık gibi farklı görüşlerden kaynaklı bu ayrışma, kimi zaman kanlı hesaplaşmalara da vardı. Özellikle Avrupa, uzun yıllar bu hesaplaşmalardan kaynaklı çok acılar yaşadı” dedi. Her şeye rağmen burada olduklarını belirten Kavak, Van Uluslararası Kilisesi’nin Protestan mezhebine bağlı olduğunu ifade ederek kilisenin programına da değindi. Kavak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hafta içleri İncil derslerimiz var. Cuma günleri dua hazırlığımız, pazar günleri ise kilise ayinimiz var. Pazar günü çocuklar için ayrı, büyükler için ayrı programlarımız var.”

 

 

Kiliselerimiz birlik içerisinde

Sadece Van’da değil, başka birçok şehirde; örneğin Mersin, Antalya, Amed, Mardin, Eskişehir, Ordu, Sivas, Erzincan, Samsun ve Trabzon’da kiliselerinin olduğunu belirten Pastör Kavak, Van için “Van güzel bir şehir. Van’ın insanları iyi insanlar. Her şehirde iyi ve kötüler var. Çok şükür bizim karşımıza hep iyiler geldi. Bir sorun yaşamadık. Komşularımızla diyaloğumuz çok iyi. Komşularımız bizi severler, sayarlar. Tabi ki bir kilisenin olması bu şehirde bazen insanları çok şaşırtıyor. Fakat insanlar artık kabul ediyorlar kiliseyi” ifadelerini kullandı.

Kilisenin giderlerine de değinen Pastör Muharrem Kavak, “Kilisemize bağışımızı sunuyoruz. Bu bağışlar tamamen kilisedeki hizmetler için kullanılıyor. Bizim kiliselerimiz birlik içerisindedir. Dayanışmamız var. Bu nedenle çok olan az olana yardım ediyor. Az olan daha az olana yardım ediyor. Dünyada kilise birliğimiz var, sadece Türkiye’de değil. O nedenle paylaşıyoruz” dedi.

Kapımız herkese açık

Toplumdan beklentilerini de sözlerine ekleyen Kavak, “Gelip bizi ziyaret etsinler. Kapımız herkese açık, gelip yemeğimizi yesinler, çayımızı içsinler. Bizden kimseye zarar gelmez. Ancak şunu da söyleyeyim ki, buraya her kim gelirse önyargıyla gelmesin. Önyargılarını kapının dışına bıraksınlar, sanki hiçbir şeye mensup değilmişiz gibi. Gelip bir gözlemlesinler” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.