Halbusi’nin vekilliği düştü

Dünya Haberleri —

Irak Parlamentosu

Irak Parlamentosu

  • Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile kendisinden şikayetçi olan Leys el-Duleymi'nin milletvekilliklerini düşürdü. Karar sonrası Halbusi'ye bağlı 3 bakan kabineden istifa ederken 37 vekil de boykot kararı aldı. 

Irak'ta Yüksek Federal Mahkeme, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin önce milletvekilliği ardından da meclis başkanlığı görevine son vererek ülkedeki Sünnilerin siyasi haritadaki yerini tartışılır hale getirdi. Halbusi ve Sünni Milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin karıştığı imzayı taklit etme davasında yaklaşık bir yıl süren ertelemelerin ardından verilen Halbusi'nin görevden alınması kararı açıklandı. Meclis Başkanı Halbusi 'sahte imza' iddiasını yalanlarken Yüksek Mahkeme bugün temyiz edilemeyecek kararını açıkladı. 

Üç bakanda ayrıldı
Milletvekilliği düşen Halbusi'nin lideri olduğu Takaddüm Partisi, kararın ardından kabinede görev alan üç mensuplarının istifa ettiğini duyurdu. Ayrıca partiye mensup 37 vekilin de oturumları boykot edeceği açıklandı. Takaddüm Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal, ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran'ın görevlerinden ayrıldıkları belirtildi. Irak'ta anayasa gereği meclis başkanlığına Sünni bir vekilin seçilmesi gerekiyor. Halbusi'den boşalan koltuk için seçim yapılacak.

‘Garip’ dedi ama
Irak'taki çeşitli bileşenler arasındaki denge üzerine inşa edilen siyasetin, Sünni kanadına yer alan Halbusi, Yüksek Federal Mahkeme'nin kararını Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun çalışmalarının kapsamını genişletilmesinin görüşüldüğü meclis oturumunu yönettiği sırada öğrendi. Oturumun bir sonraki duyuruya kadar ertelenmesine karar veren Halbusi, hakkındaki kararı duyurmak üzere milletvekillerine seslenerek “Yüksek Federal Mahkeme milletvekilliğimi sonlandırdı” ifadelerini kullandı. Kararı ‘garip’ olarak nitelendiren Halbusi, ismini vermediği ‘bazı çevreleri’, toplumun bileşenleri arasında ‘bölünmeye yol açmaya çalışmakla’ suçladı. 
Halbusi, geçtiğimiz yıl lideri olduğu Takaddum Partisi’den Sünni Milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin milletvekilliğinin istifası üzerine düşürüldüğü kararını yayınlamıştı. Duleymi, kararı ‘yasadışı ve keyfi’ olarak nitelendirerek itiraz ettiğini açıkladı ve ‘diktatörlükle mücadele edilmesi’ çağrısında bulunarak konuyu Yüksek Federal Mahkeme'ye taşıdı. Halbusi, görevden alma kararını, Duleymi’nin Takaddum Partisi yönetiminin bağlamlarına ve direktiflerine uymaması ve iç tüzük maddelerini ihlal etmesi olduğunu söyleyerek kararı savundu. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.