Hamilelere kötü muamele yaygın

Kadın Haberleri —

Foto: UNICEF/Srikanth Kolari

Foto: UNICEF/Srikanth Kolari

  • Dünya Sağlık Örgütü ve İnsan Üreme Programı’nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre dünya genelinde hamile kadınlara yönelik kötü muamelenin yaygın olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve İnsan Üreme Programı'nın (HRP) Çarşamba günü başlattığı yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde kadınlar doğum sırasında kabul edilemez kötü muameleyle karşı karşıya kalıyor.

Hamile kadınlara yaklaşım bir insan hakları sorunu

DSÖ, "hamile kadınlara, ergen kızlara ve kişilere ve yeni doğanlara" yönelik kötü muamelenin "dünya çapında yaygın bir sorun" olduğunu belirterek, her yerde haklarının ihlal edilmesiyle karşı karşıya kalan kadınlar için uyarıda bulundu.

BM’nin haber sitesine göre, WHO ve HRP’nin yapmış olduğu yeni araştırmada, doğum sırasında karşılaşılan ciddi insan hakları, bakım standartları ve temel insanlık ihlalleri arasında, doğum yapanların bilgilendirilmiş onam alınmadan sezaryenle ameliyata alınmaları ve doğum sonrası annelerin bakım için zorla ödeme almak için doğumdan sonra günlerce alıkonulmaları yer alıyor. 

Araştırma ayrıca kreşlerdeki bebeklerin daha güçlü ve varlıklı ailelere takas edildiği, çocuk doğuran insanların seçimlerinden dolayı alaya alınmaları ve istemedikleri tedaviye katlanmak zorunda kalmalarına da dikkat çekiliyor.

Annelerin ve bebeklerin sağlığı tehlikeye atılıyor

Araştırmaya göre, doğum sırasında anne babalara ve yenidoğanlara yönelik kötü muamele hastane kültüründe genellikle 'normalleştiriliyor' ve hasta hakları konusunda farkındalık eksikliği, cinsiyet ayrımcılığı ve klinik empati becerilerindeki eksiklik nedeniyle daha da kötüleşiyor.

Bu istismar deneyimleri, sağlık kuruluşuna olan güvenin zedelenmesine neden olurken, bu da kadınların doğum öncesi, sırası ve sonrasında tesis temelli bakıma erişim olasılığının daha düşmesine yol açıyor. BM sağlık ajansının bildirdiğine göre, bu kadınların ve bebeklerinin sağlığı ve esenliği için ciddi sonuçlar doğurabilir ve hatta hayatlarını riske atabilir.

.
Foto: Dünya Bankası / Chhor Sokunthea

Doğum sonrası bakım önemli

DSÖ ve ajansın HRP araştırma programından Sağlık Memuru Özge Tunçalp, “Kadınların doğum ve doğum sırasındaki deneyimlerinin iyileştirilmesi, kadınların tesis temelli bakıma olan güvenini artırmaya yardımcı olmak ve doğumdan sonra kaliteli doğum sonrası bakıma erişimi sağlamak için çok önemlidir” dedi.

Araştırmacılara göre, kadınların doğum sırasında ve aynı zamanda annelik bakımının sürekliliği boyunca kötü muamele deneyimlerini daha iyi anlamak ve iyileştirmek çok önemlidir.

Hamile kadınların sağılığı konusunda Hindistan’daki gibi hamile kadınların ebeler tarafından rutin olarak ziyaret edilmesi, hastanelerde refakatçıların olması olmasının olumlu sonuçlar doğurduğun kaydeden araştırma, mahremiyete de dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.