Hayatın kökeni hakkında 1,75 milyar yıllık sır

Toplum/Yaşam Haberleri —

Fosiller

Fosiller

  • Bilim insanları, neredeyse 2 milyar yıldır antik kayaların içinde kilitli kalan minik fosiller ile dünyada gerçekleşen fotosentezin en eski kanıtlarını ortaya çıkardı.

Kuzey Avustralya’nın kurak bölgelerinde yer alan McDermott Formasyonu’nda araştırmacılar, tilakoid olarak bilinen minik yapıları ortaya çıkardı. Bu yapılar 1,75 milyar yıl öncesine ait fosilleşmiş siyanobakteriler olduğuna inanılan yapılarda bulundu. Dikkat çeken bu keşif, fotosentezin en eski doğrudan kanıtı anlamına geliyor. Dahası, erken dünya ekosistemlerini ve gezegenimizdeki yaşamın oluşumunu anlamak için çok önemli bir araç sunuyor.

Science Alert’ın haberine göre bu keşif, diğer fosillerin daha fazla incelenmesinin benzer yapıları ortaya çıkarabileceği ve fotosentetik mekanizmaların asimile edildiği dönemi kesin olarak belirleyebileceği anlamına geliyor.

Fotosentez, bitkiler ve alglerle sınırlı sessiz bir faaliyet gibi görünse de, neredeyse tüm yaşam formlarının hayatta kalması için temel yapı taşı görevi görür. Bu fotosentetik organizmalar sadece çoğu besin zincirinin temelini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda atmosferi hayatta kalmamız için hayati önem taşıyan oksijenle zenginleştirir.

Bu keşif, tilakoid fosil kayıtlarını 1,2 milyar yıl gibi şaşırtıcı bir süreye uzatarak oksijenik fotosentezin muhtemelen bu dönemden önce evrimleştiğini gösteriyor.

Nature dergisinde yayımlanan bulgular, dünyadaki yaşamın eski kökenlerini anlamada çok önemli bir sıçramaya işaret ediyor ve eski fosillerin sürekli araştırılması ve analiz edilmesi yoluyla daha fazla keşif potansiyelinin altını çiziyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.