HDP binalarını taşlayın!

.

.

  • HDP İlçe Eşbaşkanı Abdullah Çiftçi, Halfeti’de gözaltına alınanlara, “HDP binalarını taşlayın, çadır kurun” dayatmasında bulunulduğunu söyledi. 

Urfa'nın Halfeti ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerine yönelik polis baskısı her geçen gün artıyor. Farklı numaralardan kendilerini polis olarak tanıtan kişiler, HDP’lileri “çay içme” teklifiyle Emniyet’e çağırıyor. HDP İlçe Örgütü’nün yaptığı ziyaretlerin ardından esnafı da tehdit eden polisler, işyerlerine bayrak asma zorunluluğu getirdi. 

Açılan farklı soruşturmalar gerekçesiyle sürekli gözaltına alınan HDP’liler, polislerin kendileriyle pazarlık yaptığını söyledi. Güvenlik nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen partililer, gözaltında polislerin serbest bırakılma karşılığında, "HDP binasını taşlama, yöneticilere küfür etme ve bina önünde çadır kurma" teklifinde bulunduğunu söyledi. 
 
Halfeti pilot bölge
 
HDP İlçe Eşbaşkanı Abdullah Çiftçi, uygulamaların 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) karar altına alınan ve 24 Temmuz 2015’te devreye konulan “Çöktürme Planı”nın bir parçası olduğunu söyledi. Halfeti’nin bu kapsamda pilot bölge olarak seçildiğini dile getiren Çiftçi, “Bu planın bir parçası olarak, 31 Mart yerel seçimlerinde kayyum Belediye Başkanı seçtirildi. Seçimlerde oy farkını kapatmak için HDP’ye fazla oy çıkan yerlerde seçmenler silindi ve itiraz etmeleri de engellendi. Birçok yerden buraya mükerrer seçmenler taşındı. Seçim günü ise bütün sandıklara müdahale edildi ve kayyum seçtirildi” diye konuştu. 
 
Ailelere tehdit telefonu
 
Seçimlerden sonra baskıların artarak devam ettiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: “HDP seçmenlerine özel bir uygulama yapıldı. HDP seçmeni olan bir aile sosyal yardımdan destek alıyorsa ya da evde bir kamu memuru varsa onun üzerinden aileyi tehdit ettiler. HDP ile bir araya gelmeme noktasında çok fazla aile tehdit edildi. Biz ne zaman bir seçim çalışmasına çıksak kolluğun keyfi uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıyorlar, devamında ise trafik uygulaması… Her gün ilçe binamızın önünde 2-3 sivil polis aracı duruyor. Partiye gelen herkes fişleniyor. Binamızdan çıkan herkese GBT yapılıyor ve ardından farklı kişiler tarafından aileleri aranıp tehdit ediliyorlar. Çoğu kişi aranıp ‘Kendine dikkat et’ denilerek, tehdit ediliyor.” 

'Başka şekilde anlaşma'
 
HDP’nin ilçede örgütlenme çalışmalarını engellemek için birçok yönteme başvurulduğunu söyleyen Çiftçi, son günlerde bu uygulamaların arttığını kaydetti. Geçen hafta gerçekleştirdikleri esnaf ziyaretinde, esnafın da polisler tarafından tehdit edildiğini aktaran Çiftçi, şöyle devam etti: “Polisler, her gittiğimiz esnafın fotoğrafını çekti. Bizim yanımızda parmak sallayarak tehdit etti. Biz ayrıldıktan sonra kimi esnaflara gidilip direkt tehdit etmişler. Üç gün önce de 3-4 sivil polis binamıza geldi. Bize ‘Duyum aldık misafirleriniz gelecek, kim bunlar. Bizi neden çaya davet etmiyorsunuz, siz neden çaya gelmiyorsunuz. Burada bir toplantı yaptığınız zaman bize haber vermeniz gerekiyor’ dediler. Yasaların bize vermiş olduğu bir çerçeve var. İzin gerektirecek konuların dışında partimizin iç işleyişini öğrenmek istiyorlar. Ben kendilerine misafirlerimizi bildirmek zorunda olmadığımızı belirttim, polis amiri bana ‘Bu şekilde olmazsa başka şekilde anlaşırız’ diyerek tehditte bulundu.”

Gidin önünde çadır kurun
 
İlçede gözaltına alınan birçok kişiye partilerine karşı saldırıda bulunmasına dair baskı kurulduğunu belirten Çiftçi, şunları paylaştı: “Polis, gözaltına alınan birçok kişiye serbest bırakılmaları karşılığında ‘HDP ilçe binasını taşlama, HDP yöneticilerine küfür etme’ tekliflerinde bulunuyor. Kimi ailelere HDP ilçe binamız önünde çadır kurulması için dayatmalarda bulunuyorlar. Kimi aileler kendileri bize anlattı ama çoğu aile anlatmaya dahi korkuyor. Halfeti’de herkes polislerin bu uygulamalarından rahatsız. Yasa dışı uygulamalara imza atanlar, halkın kin ve nefretini kazanmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Kendilerini kurtaramazlar.”  
 
Emniyet çaya bekliyor
 
Polis tarafından farklı numaralarda aranarak rahatsız edilen HDP İlçe Yöneticisi Cemal Güzel, arayan kişilerce Emniyet’te “çay içmeye” davet edildiğini söyledi. Kent dışında olduğu Haziran ayında başlayan aramaların, dönmesiyle arttığını ifade eden Güzel, “Arayan kişiler ilkin ‘Emniyet’e gelip bir çayımızı iç’ dediler. Bende kendilerini işyerine davet ettim, emniyete gelmeyeceğimi söyledim. Bir gün içinde üç defa aradılar, ben yine onları işyerine davet ettim. Geleceklerini belirten kişiler, gelmediler” şeklinde konuştu. 
 
Bur kirli siyaseti bırakın
 
Partililerin, üç gün önce HDP binasına gelen 4 sivil polise yaşadıklarını anlattığını aktaran Güzel, şunları ekledi: “İçlerinden bir polis, arayanın kendisi olduğunu belirterek, ‘İş yerine gittik, içeride birileri vardı, kalabalıktı ondan girmedik’ demiş. Polis olan biri neden başkasının yanında benimle konuşmak istemez? Uygulamaları yasa dışı olduğu için işyerine gelemiyorlar. Benim çevremde tanıdığım kim varsa, polisler beni sorarak, onları benden uzaklaştırmaya çalışıyor. Biz bu uygulamalara boyun eğmeyiz. Bizi emniyete çağırmalarındaki ısrarlarının nedenini biliyoruz ve şunu söylüyoruz: Asla ajanlık dayatmalarını kabul etmeyiz. Bu kirli siyaseti bırakın, bizi yıldıramazsınız.”

MA/URFA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.