HDP'li kadınlar: Tekçi rejime geçit yok!

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi’nin yeni yol haritasını planladığı dünkü toplantısında kadın örgütleriyle ortak mücadele vurgusu öne çıktı. AKP’nin en büyük savaşının kadınlarla olduğunu belirten HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “İstanbul Sözleşmesi’nin bir tek maddesini tekçi erkek iktidarın keyfine bırakmayacağız. Korkmuyoruz, sinmiyoruz, kapanmıyoruz” dedi.

ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, partinin Eşbaşkanı Pervin Buldan başkanlığında toplantı düzenledi. HDP’ye dönük kapatma davası ve yol haritasının ağırlıklı olarak ele alındığı toplantı öncesi HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan 8 Mart’tan Newroz’a akan kadınların mücadelesine dair bir konuşma yaptı. 

Kadın Newrozu’ydu

Kadınların güçlü bir mücadelenin içerisinde kararlı bir şekilde yer aldığını vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: “Ne ev hapisleri, ne zindanları, ne tehditleri, ne binbir türlü hukuk dışılıkları, 8 Mart’ta kadınları engelleyemedi. Aksine saflarımızı daha çok güçlendirdik. Aynı güç ve moralle Newroz alanlarını doldurduk. Her yerde, her alanda kadınlara savaş açmış tekçi, faşist, erkek tek adam rejimine karşı milyonlarca kadın Newroz alanlarında kadınların yenilemez, ezilemez, bir güç olduğunu gösterdi. Bu yılki Newroz, kadın Newrozuydu. 2021 Newrozunda kadınlar tekçi erkek iktidara ‘Beni sindiremezsin, beni korkutamazsın, kapatamazsın’ dedi. ‘Benim kazanımlarımı bir gece yarısı bir erkek darbesiyle feshedemezsin’ dedi. ‘Kadınlar tekçi erkek iktidara sen teksin ama bak ben milyonlarım’ dedi. ‘Sen zorbasın, zalimsin ama bak ben de korkmuyorum, sinmiyorum, kapanmıyorum’ dedi. Ve demeye de devam edecektir.

Çürümüşlüğün merkez üssü

Halkı yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik altında ezerken sürdükleri saltanat tam bir çürümüşlük ifadesidir. Ne temiz bir zihniyetleri, ne insanlık adına, ülke adına gerçek bir kaygıları, ne de temiz bir vicdanları var. Tekçi AKP iktidarı ağır bir çürümüşlüğün merkez üssüdür. Bu çürümüşlüğü biz kadınlar çok iyi görüyoruz, en ağır haliyle hissediyoruz. Bu nedenle biz kadınlar tekçi AKP iktidarına, onların tek adam rejimine yol vermiyoruz, vermeyeceğiz. Onların bu çürümüş zihniyetlerine de bozuk düzenlerine de biz kadınlar son vereceğiz. 
 
Artık her türlü suçta fail 

Elbette onlar da bizim bu gücümüzün pekâlâ çok iyi farkında. Bu nedenle bugün en büyük savaşları kadınlarladır. Bu nedenle bir tek adam, kadınların hem kazanımı olan hem de kadının yaşamını ve bütün haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi’ne bir imzasıyla darbe yapmıştır. 
Kadına yönelik şiddette ve cinayetlerde dünyada rekora koşan, çocuklara yönelik istismarda lider konumda olan Türkiye gerçekliğiyle karşı karşıyayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen tek adam yönetimi kadına yönelik her türlü suçta fail konumundadır. Bundan böyle kadına yönelik bütün suçlarda failin biri suçu işleyense, diğer fail ise önlemeyen, korumayan, kadınların anayasası niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldıran tek adam iktidarıdır. Kaldı ki tek adam kararıyla İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme kararı kadınların iradesini, halkın iradesini, yasamayı ve aynı zamanda Meclis’in yasama iradesini de yok saymaktır, gasp etmektir. Bunlar gaspçıdır. Bunlar talancıdır. 
 
Söz veriyoruz

Eğer gerçek bir İnsan Hakları Eylem Planı’ndan söz edeceksek İstanbul Sözleşmesi tam da budur. İşte bu nedenle bu toplantı vesilesiyle HDP ve kadınlar olarak buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki bir tek hakkımızı, İstanbul Sözleşmesi’nin bir tek maddesini tekçi erkek iktidarın keyfine bırakmıyoruz, bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nin bırakın feshedilmesini, her bir maddesinin tek tek hayata geçirilmesi için mücadele yürüteceğiz. En büyük muhalefet gücü ve bir kadın partisi olan HDP olarak kadınlara söz veriyoruz.
 
Tek umutları HDP’siz bir siyaset

Şimdi son kertede HDP’yi kapatarak kadınlara yönelik tekçi erkek darbeyi tamamlamak istiyorlar. Faşist erkek iktidar, 7 Haziran seçimlerinden beri iğne ucu kadar şansı olmadığını çok iyi biliyor ve görüyor. Bu nedenle tek umutlarını Kürtlere, demokratik muhalefete, kadınlara darbe yapmaya bağlamış vaziyetteler. Tek umutları HDP’siz bir siyaset, HDP’siz bir seçimdir.  
Onların hedefi HDP’yi siyaset dışına iterek aynı zamanda kadın siyasetini kapatmaktır. Onların meselesi HDP’yi kapatarak siyasette eşit temsiliyeti ve eşbaşkanlık sistemini kapatmaktır. Onların meselesi HDP’yi kapatarak kadınları güçsüz ve örgütsüz bırakmaktır. Onların meselesi parlamentoyu tekçi erkek siyasetlerinin kalesi haline getirmektir. Fakat bunu başaramayacaklar. Buna kadınlar olarak izin vermeyeceğiz. Şunu da belirteyim ki, onları tam anlamıyla bir hüsran bekliyor. Biz kadınları asla durduramayacaklar. Güçleri bizleri sindirmeye, yolumuzdan döndürmeye asla yetmeyecektir.”
Tam 26 yıldır faşist akıldan hesap soran Cumartesi Anneleri’nin yargılamaya çalışıldığını, tıpkı onlar gibi ailesi katledilen Emine Şenyaşar’ın adalet talebine gözaltılarla karşılık verildiğini de belirten Eşbaşkan, “Tekçi faşist iktidardan bütün bu zulümlerin hesabını hep birlikte adalet önünde soracağız. Buradan bütün kadınlara ve bütün annelerimize sözümüz olsun” diye konuştu.
 
Birlikte mücadele vurgusu

Yeni dönem mücadele hattının ele alındığı toplantıda, HDP Kadın Meclisi olarak özellikle partinin kapatılması davasına ilişkin nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dair yol ve yöntemler konuşuldu. Toplantıda tüm kadın örgütleriyle birlikte ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Toplantının sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde yayınlanacağı belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.