Hedef kadın devrimi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devleti düzenlediği SİHA'lı saldırılarla Rojava devrimine öncülük yapmış ve DAİŞ ile savaşmış YPJ'nin kadın komutanlarını hedef aldı. Kongra Star'dan Ferîde Îbo "Saldırıların amacı kadınlar şahsında Rojava devrimidir" dedi. 

Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik Türk devletinin saldırıları sürüyor. Kadın ve çocukların hedef alındığı saldırılara Koalisyon Güçleri’nden ve Birleşmiş Milletler’den Türk devletini kınayan bir açıklama gelmezken, Kuzey-Doğu Suriye hava sahası da kapatılmıyor. 

Resmi ve meşru bir güç Türk devletinin hedefi

Uluslararası güçlerin sessizliği ve çıkar politikalarından yararlanan Türk devleti ise SİHA’larla yaptığı suikast saldırlarında DAİŞ karşı savaşmış, Kuzey-Doğu Suriye devrimine öncülük yapmış çok sayıda kadın katledildi. Türk devletinin DAİŞ’i yenilgiye uğratan kadınları hedef almasının en belirgin örneği geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanmıştı.

Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye’nin meşru ve resmi gücü olan QSD’ye yönelik Qamişlo’da SİHA’lı bir saldırı düzenlemiş, bu saldırıda QSD’ye bağlı Anti-Terör Güçleri (YAT) komutanı Jiyan Tolhildan, YPJ komutanlarından Roj Xabûr ve YAT üyesi Barîn Botan katledildi.

Kürt Kadınlarından DAİŞ’in intikamı alınıyor

DAİŞ’i yenilgiye uğratan Kürt kadınlarını hedef alan işgalci, barbar Türk devletinin SİHA’lı suikastleri yeni değil.

Son bir kaç yıldır Kürt kadınlarını direk hedef alan Türk devletinin, 2020 yılından bu yana SİHA’larla şehit ettiği devrimci, öncü, komuta düzeyindeki kimi kadınların isimleri ve yapılan saldırılar şöyle:

SİHA ile katledilen bazı öncü, devrimci kadınlar

  • Türk devleti 23 Haziran 2020’de Kobanê’nin kuzey batısındaki Hêlincê köyündeki Emîne Weysî’ye ait evi hedef aldı. Türk devleti yaptığı SİHA’lı saldırda Emîne Weysî ile Kongra Star üyeleri Hebûn Mele Xelîl ve Zehra Berkel şehit düştü.
  • 25 Haziran 2021’de Kobanê’deki bir evi hedef alan Türk devleti burada Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği’nin 6 üyesini şehit etti.
  • 20 Mayıs 2020’de Qamişlo yolu üzerinde bir arabayı hedef alan Türk devleti yaptığı SİHA’lı suikast ile  YPJ savaşçısı Mizgîn Botan’ı şehit etti.
  • 2 Temmuz 2022’de Reqa’ya bağlı Til Semir köyünde bir arabanın hedef alınması sonucu YPJ komutanlarından Mizgîn Kobanê şehit düştü.
  • YPJ savaşçıları Cîhan Elî, Ronahî Kobanê ve Dilar Heleb 20 Nisan 2022’de Türk devletinin SİHA saldırısı sonucunda Kobanê’de şehit düştü.
  • 22 Temmuz 2022’de Qamişlo-Tirbespiyê yolunu SİHA’larla hedef alan işgalci Türk devletinin saldırısı sonucunda QSD ve YAT komutanı Jiyan Tolhildan, YPJ komutanı Roj Xabûr ve YAT savaşçısı Barîn Botan şehit düştü.
  • 28 Temmuz’da Eyn Îsa’da İç Güvenlik Güçleri’ne ait bir araba SİHA’larla bombalandı. Saldırıda İç Güvenlik Güçleri’nin Cîhan Mihemed, Sara Mihemed El Hisên, Selma Elî Mistefa ve Beşar Mihemed Elî Bozan adlı 4 üyesi şehit düştü.
  • 9 Ağustos 2022’de Qamişlo’daki bir hastanesinin korumasını yapan Öz Savunma Güçleri’ne ait bir noktanın bombalanması sonucu Dilsoz Tirbespiyê ve 4 savaşçı şehit düştü.

Silahsız kadınlar da hedef

Türk devleti sadece savaşçı, devrimci, öncü kadınları hedef almıyor. Kürt kadınlarını nerede bulunurlarsa bulunsunlar katletmeyi bir yemin bilen Türk devleti 26 Temmuz’da tarlada çalışan 6 kadını hedef aldı. Saldırıda 17 yaşındaki genç bir kadın şehit düştü.

SİHA’ların dışında havan, obüs ve ağır silahlarla da saldıran Türk devleti, Temmuz ayın sonunda ise Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir’in Zirgan ilçesi bombaladı. Bombardıman sonucunda 5’i kadın 11 kişi yaralandı.

4 Ağustos’ta Şehba Kantonu’na bağlı Til Rifet ilçesine dronla saldıran Türk devleti, 6’sı çocuk 2’si kadın 9 kişiyi yaraladı.

BM’ye bağlı merkezde yine Kürt kadınları vuruldu

Türk devleti, 18 Ağustos günü Hesekê’nin Şemoke köyünde BM sponsorluğundaki kız çocukları eğitim merkezine SİHA saldırdı. Saldırda dördü dört genç kız şehit oldu,  11’i de yaralandı. Söz konusu merkez Uluslararası Koalisyon üssüne 2 km mesafede bulunuyordu.

.
Ferîde Îbo

Özgür kadın iradesi ile mücadele edeceğiz

Türk devletinin dünyanın gözü önünde Kürt kadınlarını hedef alıp katletmesini değerlendiren Kongra Star Efrîn Kantonu Yönetim Üyesi Ferîde Îbo, Efrîn’in işgalinden bu yana Türk devletinin, bölgedeki kadınlara yönelik işlediği insanlık suçlarına dikkat çekti. Saldırıların amacının kadınlar şahsında toplumu yok etmek olduğunu ifade eden Ferîde Îbo, hedefin Rojava Devrimi olduğunu belirtti. 

Türk devleti kriz yaşıyor

Türk devletinin başarıyı devrimci kadınları, komutanları katletmekte bulunduğunu ve dünyaya da böyle sunduğunu belirten Ferîde Îbo, ‘Kadın Devrimi’nin yok edilmek istendiğine işaret etti. Ferîde Îbo, Türk devletinin saldırılarını bu kadar yoğunlaştırmasının asıl nedeninin de içeride yaşadığı kriz olduğunu dile getirdi.

YJA-Star, Türk devletini kırdı

Medya Savunma Alanları’nda YJA-Star gerillaları öncülüğünde Türk devlet saldırılarının kırıldığını da söyleyen Ferîde Îbo şöyle dedi: “Medya Savunma Alanları’nda yenilen Türk devleti bu kez işgal altındaki bölgelere yönelerek kadınları kaçırıyor, katlediyor ve tecavüz suçları işliyor. Bununla eş zamanlı olarak da Kuzey-Doğu Suriye’yi her gün bombalıyor.”  Ferîde Îbo son olarak işgalci Türk devletini yenilgiyi uğratana kadar özgür kadın iradesiyle mücadele edeceklerini beyan etti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.