Hedef Türk sömürgeciliğini kırmak

  •  Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, Zap, Metîna ve Avaşîn’de devam eden savaşın 20 günlük seyrini özetleyerek, şunları vurguladı: "Birçok yerde düşman daha ilk günde nereye gelmişse halen aynı yerdedir; yani ilerleyemedi. Bazı yerlerde de belki birkaç kilometre öne doğru geldi.
  •  Baştan başa cephede savaş devam ediyor. Geçen 20 gün boyunca gösterilen direniş, gerillanın başarısını ortaya koydu. Kendimize güveniyoruz. Gerillaya yardım edilirse burada Türk sömürgeciliğini kıracaktır. Yardım olmazsa gecikebilir ama yine de hedefimiz Türk sömürgeciliğini kırmaktır."

 

ERKAN GÜLBAHÇE/MİHEME PORGEBOL - BRÜKSEL

"Kürtler olarak statü sahibi olmak istiyorsak, Türk sömürgeciliğine karşı irademizi göstermeliyiz” diyen Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, "İrademizi göstermediğimiz sürece Türk sömürgeciliği de durmayacaktır, Kürt halkının bütün kazanımlarını hedefleyecektir" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK), 'Türk Devletinin İşgalciliğine Karşı Ulusal Tutum' başlığıyla Kürt siyasi parti temsilcileri ve aydınlarının katıldığı bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştaya PKK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan da video mesaj yoluyla katıldı. Karayılan, Medya Savunma Alanları’nda devam eden işgal saldırıları ve gerillanın durumuyla ilgili de bazı bilgiler verdi.

Türk sömürgeciliğinin geliştirdiği bu saldırının, sıradan bir operasyon olmadığını belirten Karayılan, "Aralarında Suriyeli çetelerin de bulunduğu çok sayıda askerle ve kapsamlı teknik ile daimi bombardıman yaparak bir devlete karşı saldırır gibi 23 Nisan gecesi Türk devleti saldırılarına başlamıştır. 24 Nisan Ermeni Soykırımı günüdür. 'Ermenilerin başına ne getirdiysek, sizin de başınıza aynı şeyi getireceğiz’ demek istemektedirler. Türk devleti bu tür belli günlerde karşıtlarına mesaj vermeyi önemsemektedir. Bu operasyonu da böyle ayarladıkları anlaşılmaktadır" dedi. 

Bu şekilde saldırı geliştirildiğini fakat kendilerinin de hazırlığı olduğunu kaydeden Karayılan şöyle devam etti: "Bir süredir savunma güçlerinde yenilenme çabası içerisindeyiz. İradeli, cesaretli, akıllı, ustaca ve profesyonel hareket eden; düşmanın tekniğini boşa çıkartan, yine araziyi derinliğine ve genişliğine iyi kullanan bir güç ile düşmanı yenmeyi hedefliyoruz. Bunun için çabalıyoruz. Bu çerçevede güçlerimiz 20 gündür gerçekten çok önemli bir direniş yürütüyor. Birçok yerde düşman daha ilk günde nereye gelmişse, halen aynı yerdedir; yani ilerleyememiştir. Bazı yerlerde de belki birkaç kilometre öne doğru gelmiştir fakat buralarda da savaş devam etmektedir."

20 gündür Zendura’da çıkaramadılar

Daha iyi anlaşılması için harita üzerinde de izah eden Karayılan, şunları söyledi: "Metîna’da düşman Zendûra Tepesi’ne gelmiş. Burada birkaç yeri tutmuş durumda. Bu bölgede savaş yaşanıyor. Arkadaşlarımız halen Zendûra Tepesi’ndedir ve 20 gündür düşman onları çıkartmaya çalışıyor ama çıkartamıyor.

Zap’taki kolları ilerleyemiyor

Zap bölgesinde düşman iki koldan ilerlemek ististiyor. Bunlardan birisi Küçük Cîlo dediğimiz alan iken, diğeri ise Bêdewê Kalesi dediğimiz hattır. Ancak direniş olduğu için halen ilerleyemedi.

En kapsamlı savaş Avaşîn’de

Mevcut durumda en kapsamlı savaş Avaşîn’dedir. Düşman, burada da iki koldan geldi. Bir kolunu Şemzînan’dan Mamreşo alanına; diğer kolunu ise Gever’den Mervanus hattına getirdi. Avaşîn Suyu arada geçiyor. Şu an düşman, Avaşîn ve Basya sularının birleştiği üçgende bulunan arkadaşlarımızı kuşatmak istiyor. Bunun için Mamreşo’da çok ağır bir savaş yaşandı. Burada Türk devleti kimyasal silah kullandı. Buradaki arkadaşlar Serhat Giravî arkadaşın öncülüğünde gerçekten bir destan yazdılar.

Üçgende sert savaşın göstergesi

Savaş boyunca gerillanın gösterdiği cesaret ve fedakarlık gerçekten çok üst düzeyde seyrediyor. Kürt halkının oğulları ve kızları savaş meydanında büyük bir irade gösteriyor. Şu an düşman burada Mamreşo Şikefti’ni almış durumdadır ama savaş devam ediyor. Bu koldaki savaş Aris-Faris bölgesinde yoğunlaşıyor. Yine Mervanus’ta da savaş devam ediyor. Onlar Mervanus ve Aris-Faris’i tamamıyla alarak Kuzey’le bu bölge arasında kalan arkadaşları kuşatmak istiyor. Bu da önümüzdeki günlerde, bu üçgende sert savaşların yaşanacağını gösteriyor. Çünkü o bölgede bulunan gerilla güçleri, kuşatılsalar bile çekilmeyi düşünmüyor; direnecekler.

Gerillanın 20 günü başarılıdır

Kısacası şu an baştan başa cephede böyle bir savaş devam etmektedir. Doğrusu, geçen 20 gün boyunca gösterilen direniş gerillanın başarısını ortaya koyduğu gibi, bu büyük bir sonuçtur. Bu konuda biz kendimize güveniyoruz. Ama şunu da belirtmek istiyorum: Eğer gerillaya yardım edilirse, mutlak anlamda gerilla burada Türk sömürgeciliğini kıracaktır. Buna inanmak gerekiyor. Yardım olmazsa belki gecikebilir ama yine de hedefimiz Türk sömürgeciliğini kırmaktır. Gerillanın direnişi şu an bu temeldedir. Bunun için biz, 'eğer Kürtler olarak statü sahibi olmak istiyorsak, Türk sömürgeciliğine karşı irademizi göstermeliyiz' diyoruz. İrademizi göstermediğimiz sürece Türk sömürgeciliği de durmayacaktır, Kürt halkının bütün kazanımlarını hedefleyecektir. Bunun için biz bunu çok önemsiyoruz; bu konuyu Kürt halkının varlık yokluk konusu olarak görüyoruz; bu çerçevede ortak stratejinin kurulmasını çok çok önemli görüyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.