Hekimlere 5 dakika süre şiddet olarak geri döner

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu

  • 5 dakikaya indirilen muayene süresinin şiddeti körüklediğini belirten TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, “Hekimlerin hizmet puanıyla döner sermayeden pay alması amaçlanıyor” dedi. 

BERNA KİŞİN - MA/ANKARA

Sağlık Bakanlığı, “Merkezi Hekim Randevu Sistemi”ndeki (MHRS) randevu aralıklarını 5 dakikaya düşürdü. Sağlık emekçileri, “Hayat 5 dakikaya sığmaz” diyerek uygulamaya tepkilerini gösterirken, Türk Tabipleri Birliği (TTB), hastaya ayrılan 5 dakikalık muayene sürelerinin hataları ve dolayısıyla şiddet olaylarını artıracağı kaygısıyla Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, muayene sürelerinin 5 dakikaya indirilmesinin hem hasta sağlığı hem de hekimlerin çalışması açısından olumsuz bir durum olduğunu söyledi. Erdoğdu, hastanın “tıbbı öyküsünün alınması” ve “önceki tektik, tahlil ve kullandığı ilaçlara bakılması”nın zaman aldığını belirterek, bu sürecin 5 dakikaya sığmasının imkansız olduğunu kaydetti. Erdoğdu, “Bazı yaşlı hastalara yavaş hareket ediyor, bazıları tekerlekli sandalyede oluyor, yürüyemiyor. Bazı hastalarda protez oluyor ve muayene edilebilmesi için onların çıkarılması gerekiyor. Gerçek anlamda zaman alan muayeneler oluyor” dedi.

En az 20 dakika olmalı

 Erdoğdu, bir hastanın muayene süresinin en az 20 dakika olması gerektiğinin altını çizerek, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de bunun böyle olmasını söylüyor. 5 dakikaya sıkıştırılmış bir sağlık hizmeti, gerçek bir sağlık hizmeti değildir. Bakanlık, hekimlerin mesleki bağımsızlığını aşarak böyle bir dayatmada bulunduğu zaman, kendisi suç işliyor. Eğer hekim kısa sürede teşhis koyar, girişimde bulunursa ve kötü sonuçlar ortaya çıkarsa mesleki uygulama hatalarında hekim sorumlu olmamalıdır. Sorumluluk bu durumda bakanlıktadır” diye konuştu.

Sağlıkta şiddeti doğruyor

 Kısa sürede çok hasta bakan sağlık emekçilerinin ayrıca olumsuz etkilendiğini dile getiren Erdoğdu, şöyle devam etti:  “Bir poliklinik mesai gününde yaklaşık 100 hasta bakmak durumunda kalıyorsunuz. Hekimler burada yalnız çalışıyor. Hastanın bilgilerini girme, e-reçete hazırlama işi oldukça uzun zaman alan işler. Bazen altyapı da bozuk olduğu için sistem çöküyor ve bilgi işlemci arıyoruz düzelmesi için. Bu tür işleri de hekimler halletmeye çalışıyor. Ve vaktimiz iyice azalıyor. Hastalar kalabalık koridorlarda huzursuz bir şekilde bekliyor. Kovid-19 bulaş riski de artıyor tüm bunlar olurken. İçeri girdikleri zaman da hakkıyla muayene olmadığı için geriliyorlar. Bu da sağlıkta şiddeti doğuruyor. Hastalar umduklarını bulamıyorlar ve sorunları çözülmüyor. Birçok tektik yapılan ve tedavi yapılamayan hasta zor bir vaka haline dönüşüyor. Hastalar istedikleri sonucu alamadıkları zaman bir öfke doğuyor ve bunun sonuçlarını biz çekiyoruz. Fiziksel ve sözel saldırı şeklinde bize dönebiliyor. Bakanlık performans sistemini getirerek zaten bunu amaçlamıştı. Yani bütün hekimler, polikliniklerde daha çok çalışsın, daha çok hasta baksın, performans hizmet puanı elde etsin ki döner sermayeden pay verelim. Bu yanlış bir uygulama.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.