Hem iş hem terapi

Kadın Haberleri —

Esra Kıraç

Esra Kıraç

  • Hobi olarak başladığı seramikte ustalaşan Esra Kıraç, evinin bir odasını atölyeye dönüştürdü. Çamurla uğraşmanın huzur verdiğini dile getiren Kıraç, “İleriki hedefim büyük bir atölye kurmak ve elimden geldiğince kadınları da buna teşvik etmek” dedi.

DILGES RUVANAS/ MA-CIZÎR

Hobi olarak başladığı seramik tasarımları beğenilen Esra Kıraç, artan talepler üzerine hobiyi mesleğe dönüştürdü.

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde yaşayan Esra Kıraç, evinin bir köşesini atölyeye dönüştürerek aldığı siparişleri üretmeye başladı. Kupa, çanak-çömlek, tabak ve dekoratif ürünlerin yanı sıra geleneksel motiflerden oluşan süs eşyaları ve çiçek saksıları gibi birçok siparişe hayat veren Kıraç, elde ettiği ürünlerden kazanç da sağlıyor.

 

 

İlk ürün bir vazo

Kıraç, seramiğe nasıl başladığını ve gönül verdiğini anlattı: “Taş boyama işiyle başladım. Ardından burada bir seramik kursunun olduğunu öğrendim ve kursa yazıldım. Çocuklumuzda hep çamurla oynardık, çamurdan evler, bardaklar yapardık. Kursta çamura ilk dokunduğumda çocuklumda yaptığım bardak ve çanakları hatırladım ve bu beni çok mutlu etti. Çamurla uğraşmanın keyfi çok farklı. Seramikle uğraşma işine ise eğitmenimin önerisiyle 2020’de başladım. Evde kaldığım dönemlerde bir şeylerle uğraşma gereksinimi duydum. Evime seramik için bir fırın aldım ve kullanılan bütün malzemeleri temin ettim. İlk seramik çalışmalarımı evim için yaptım. İlk ürünüm Afrikalı bir modelin vazosuydu. Bu ürünü üç haftada yapabildim ve bu hala evimin bir köşesinde dekoratif olarak duruyor. Sonrasında arkadaşlarım ve çevrem için yaptım. Hobi olarak yapıyordum. Etrafta gören ve duyan herkes çalışmalarımı beğendiğini söyledi ve sipariş vermeye başladı. Bu şekilde maceramız başlamış oldu. Kişinin zevkine göre çizimler ve tasarımlar yapıp gönderiyorum.”

Bir kupanın yapım süresi

Bir kupanın yapım aşamasını anlatan Kıraç, “Bir bardağın hazır hale gelmesi için 10 gün gereklidir. Çamurun kuruması için 2 gün güneşte beklemesi lazım. Kuruduktan sonra fırına girmesi ve 10 saat fırında kaldıktan sonra soğuması gerekir. Ardından boyama işlemi yapılıyor. Cam şeklini alması için de cam boyası işleminden geçiriliyor. Tabi bu işlemler 10 gün alıyor. 10 gün sonra istediğim ürün elimde oluyor ve siparişi bu şekilde gönderiyorum. Aldığım dönüşler çok güzel. Bu da bana bu işi sürdürmem için güç veriyor” dedi.

 

 

Toprak uğraşmak huzur veriyor

Kendine güvenerek bu işe başladığını söyleyen Kıraç, bütün kadınların kendine güvenip bu tarz şeyleri yapabileceğine inandığını belirtti. Kıraç şöyle devam etti: “Toprakla uğraşmak insana huzur veriyor. Psikolojik olarak bir seans uyguluyorsunuz. Çamurla uğraştığımdan beri kendimi daha huzurlu ve sabırlı hissediyorum.” 

Büyük bir atölye kurma hedefim var

Kentin sosyo-ekonomi durumununa, işsizliğe dikkat çeken Esra Kıraç, “Kadınlar, bu durumdan kaynaklı genellikle evdeler. Burada kadın dayanışmasıyla el emeği pazarı kurulabilir mi diye düşünüyorum. Ancak herhangi bir destek alamadığımız için bunu hayata geçiremedik. Etrafımda gördüğüm bütün kadınlara ve herkese seramik işiyle uğraşmaları önerisini yapıyorum. Çünkü hem ekonomik olarak evinize katkı sağlayacaksınız hem de psikolojik olarak rahatlayacaksınız. Bir hobiniz olduğu zaman yaşama olan bağlılığınız daha da artar. Kadınların muhakkak bu tarz şeylerle uğraşmalarını gerektiğini düşünüyorum. Yeter ki başlasınlar. Ben de evimin küçük bir odasını atölyeye çevirdim. İleriki hedeflerim büyük bir atölye kurmak ve elimden geldiğince kadınları da buna teşvik etmek. Bazı insanlar evlerinde bütün gün televizyon izliyor, bazen de hiçbir şey yapmadan zaman geçirdiğimiz oluyor. İki kızım var. Seramik işine başladıktan sonra onlar da kendilerine göre küçük küçük ürünler ortaya çıkarmaya başladı. Bir oturma saatinde ailece çamurla uğraşarak, vaktimizi güzelce geçiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

İnterneten sipariş alıyor

Daha çok kupa bardak ve tabakların sipariş edildiğini söyleyen Kıraç, “Bir bardağın maliyetini kullanılan malzeme ve elektrik belirliyor. Son dönemlerde elektriğe gelen zamlardan dolayı ürünlerin maliyeti de arttı. Ürünlerimi imkanlar dahilinde stant açarak sergilemek istiyorum. Şimdilik internet üzerinden gelen siparişlere göre üretiyorum” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.