Hep birlikte tuğlayı çekelim

  •  MYK toplantısı arasında konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, bu iktidarın başta Suriye olmak üzere silahlı çeteler üzerinden Kürtlerin kazanımlarına karşı yürüttüğü topyekun savaş ve çatışma politikalarıyla çete düzenini tahkim ettiğini söyledi.   
  • Bütün kirliliklere, baskı ve zorbalıklara rağmen özgürlük ve demokratik yaşam arayışı giderek yükseldiğini kaydeden Sözcü Günay, ”Hep birlikte tuğlayı çekelim ve bu karanlık düzeni değiştirelim” diye seslendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, dün parti Genel Merkezi’nde bir araya gelen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Günay, toplanan MYK’de demokrasi ve barış isteyen tüm kesimlerin müdahil olacağı bir direniş hattının gerekliliği üzerine önemli değerlendirmeler yapıldığını aktardı.

Günay’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde: “AKP iktidarı, 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkeyi bir kez daha savaşa sürükledi.

Başkanlık sisteminin inşası

  Mafya-devlet-siyaset ortaklığında yaşanmış suçların ifşaatları bir kez daha AKP iktidarının savaşı adım adım yeniden nasıl devreye soktuğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Çünkü bizi büyüten barış, bu zora dayanan iktidarın gücünü kırıyor. Suç ortakları açık biçimde ‘korku iklimi gerekiyordu’ dedi. Çünkü karşısında durduğumuz savaş politikaları ve baskıdan bu iktidar besleniyor. Böylece Suruç’ta, Ankara’da, Antep’te, Diyarbakır’da bombaları patlattılar. Kentleri yıktılar. Paramiliter yapıları devreye soktular. Halkın iradesini yok sayarak 7 Haziran seçimini iptal edip bu korku ikliminde bir kez daha seçime gittiler. Kayyum rejimi inşa ettiler. İşte tek adam rejimi dediğimiz ‘Başkanlık Sistemi’ni böyle bir iklimde inşa ettiler.

Kürt sorunu çözülmeden

 Bugün de ortaya saçılan kirli ilişkiler, uyuşturucu ve silah ticareti, ülke içinde Kürt halkına yönelik 2014 ‘çöktürme planı’ çerçevesinde; ülke dışında ise özellikle Suriye’de yaşanan iç savaşa vekâlet çeteleri ile dâhil olmak ve Kürtlerin siyasal bir statü sahibi olmasını engellemek amacıyla gelişiyor. Bu iktidarın başta Suriye olmak üzere silahlı çeteler üzerinden Kürtlerin kazanımlarına karşı yürüttüğü topyekun savaş ve çatışma politikaları ülkedeki çete düzenini tahkim ediyor. Yakın tarihte yaşananlar gösteriyor ki Kürt sorunu demokratik ve barışçı bir çözüme ulaşmadan, savaş ve çatışma konsepti son bulmadan, gayrı meşru ve hukuk dışı ilişkilerin, suç düzeninin, suçlular ittifakının ve çeteleşmenin sonu gelmeyecektir. Son günlerde ortaya dökülen iktidar-mafya kirli ve çürümüş ilişkilerinin üzerinde yükseldiği zemine bakıldığında, temel sebebin Kürt sorununu çözümsüz bırakmak olduğu bir kez daha görülüyor.

Krizlere karşı ortak mücadele

 Bu düzen, aynı zamanda ekonomide kaynakları bir avuç yandaşa peşkeş çekme, sömürü ve rant düzenidir. Vurgunculuk ve yandaş beslemeciliğidir. Emekçiyi, işçiyi, esnafı, köylüyü, çiftçiyi, kadını, genci, emekliyi, işsizi yoksullaştırma, işinden ve aşından etme, bu düzenin sonucudur.  

Öte yandan AKP-MHP iktidarının Türkiye toplumuna en büyük ihanetlerinden biri de ekolojik kıyım politikalarıdır. Çevreyi, ekolojiyi ve doğayı tahrip etme ve talan etme anlayışının da somutlaştığı bu düzendir. İkizdere’den Hopa’ya, Salda’dan Munzur’a, Van Şêxan’dan Dersim gözelerine, Cudi’den Marmara Denizi’ne, Lice’den Kaz Dağlarına kadar doğaları bir avuç iktidar yandaşlarına peşkeş çekilen ve tahrip edilen, yaşam alanları yok edilen herkesin bir araya gelmesi ile çözüm yolu açılabilir. Bu mücadelede, karşımızda sadece AKP-MHP iktidarı değil, bu iktidarın da emrinde olduğu ‘komutan para’ ile de karşı karşıyayız.

Bu düzenden kurtulmak isteyen herkesi; işinin ve aşının peşinde olan emekçiyi, işçiyi, esnafı, çiftçiyi; tüm ekoloji hareketlerini, toprak ve doğa sevgisine sahip olanları ortak mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. 

Bu düzeni değiştirelim

 Bütün kirliliklere, baskı ve zorbalıklara rağmen Türkiye halklarının özgürlük ve demokratik yaşam arayışı giderek yükseliyor. Hiçliğe mahkum edilmek istenenlerin direnişi, kırım politikalarına uğratılmaya çalışılan kadınların özgürlük arayışı kesintisiz devam ediyor. Hep birlikte tuğlayı çekelim ve bu karanlık düzeni değiştirelim.

HDP, Türkiye’deki demokrasi ve barış mücadelesini, özgürlük ve ekmek mücadelesini bütün baskılara rağmen kararlılıkla yürütecektir. HDP, geleneğinden aldığı güçlü direniş mirasıyla, geleceği inşa etme mücadelesini kararlılıkla büyütecek ve başarıya ulaştıracaktır. Eğer güçlerimizi birleştirirsek kazanma imkanımız daha da büyüyecektir. Bizler bu ülkedeki mafyatik rant ve talan düzenini değiştireceğiz. Bu ülkeye barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bu ülkede vicdan sahibi herkesin bir araya gelmesi, demokratik değerler, adil ilkeler etrafında oluşmuş bir demokrasi ittifakı ülkeyi düze çıkaracak en önemli adım olacaktır.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.