Her çocuk enstrüman çalmalı

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Mexmûr'da kültür ve sanat faaliyeti yürüten Stêra Zêrîn, 120 çocuk ve gencin katılımıyla bağlama, gitar ve erbane eğitimleri veriyor. 

Şehit Rüstem Cudi (Mexmûr) Mülteci Kampı’nda kültür ve sanat faaliyeti yürüten Stêra Zêrîn, 120 çocuk ve gencin katılımıyla 15 Haziran'da enstrümanların öğretildiği bir eğitim kursu başlattı. Yaklaşık 3 ay sürecek çalışmada bağlama, gitar ve erbane eğitimleri verilecek. Kurs eğitmenlerinden Stêra Zêrîn üyesi Zenura Babat, başlayan kursun Hozan Mizgin’e atfedildiğini söyledi.

Zenura Babat, ilkokulda, folklor, şan ve koroda yer aldı. Stranlar söyledi ve birçok grupta yer aldı. Ardından tiyatro ve kültür sanatın birçok alanına aktif bir şekilde katıldı.

’55 öğrencim var’

15 Haziran'da eğitime başladıklarını hatırlatan Babat şu bilgileri verdi: “Bağlama, gitar ve erbane eğitimlerimiz de var. Toplamda 55 öğrencim var ama üç gruba ayrıldılar. Şehit Mîr Perwer adıyla başlatılan kursumuzda küçük bir grup yer alıyor. Şehit Şaristan adlı grubumuz ise daha büyük. Geçen yıl gelen bir gruptu ve çalışmalar halen devam ediyor. Bu kadar çabuk kavrayacaklarını ve gelişeceklerini bilmiyordum. Kısa sürede stran söylemeyi öğrendiler. Öğrenciler öğrendikçe ben onlardan daha çok heyecanlanıyorum.

Amaç bir öğrenciye sadece enstrüman öğretmek değil, bilindiği üzere bizim kültürümüz kadim bir kültür. Sanatımızı sözle, edebiyatımızla, bir çalgıyla, bir stranla ifade edebiliriz. Çocukların sanata yönelmesi ve sanatın nesilden nesile devam etmesi için çaba gösterilmeliyiz.

Vejîn Güler: Stran söylemek istiyorum

"Bir yıl önce başladım ve gerçekten öğrenmek istiyordum, kurs açılınca gittim. Kursta gitar da vardı ama ben sazın sesini beğendiğim için saza yöneldim. Sazımı çalıp stran söylemek istiyorum. İlk geldiğimde eğitim çok iyi geçti. Yaklaşık 6 ay eğitim aldık. Eğitimimiz bittikten sonra tekrar kuruma gelerek müzik alanında gelişimimi devam ettiriyorum.”

BERJİN KARA-JİNHA/MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.