Her kadın araba kullanmayı öğrenmeli
Kadın Haberleri —

Somaieh Saadatian
- Rojhilatê Kurdistan’ın Sinê kentinde 18 yıldır ambulans şoförlüğü yapan, Somaieh Saadatian, edindiği tecrübeyi kadınları eğiterek aktarıyor. Saadatian, amacı, kadınlara kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir meslek kazandırmak ve öz güven aşılamak.
HİMA RAD / NÛJINHA
İran gibi köklü bir eril zihniyete sahip toplumlarda kadınlara yönelik yaratılan toplumsal algıları kırmak oldukça zor. Böyle bir toplumsal gerçeklikte cesaretle ilerlemek de kadınlar açısından son derece güç. Bunun için kadınların çok çalışması ve yaptığı işte kendini ispatlaması gerekir. O kadınlardan biri de Rojhilatê Kurdistan’ın Sinê kentinde yaşayan Somaieh Saadatian.
Tecrubesini eğitimle aktarıyor
Somaieh Saadatian, 18 yıldır ambulans şoförlüğü yaparak “kadınlar trafikte kötüdür” algısını yıkmış bir kadın. Şimdi ise edindiği deneyim ve tecrübeleri hemcinslerine şoförlüğü öğreterek aktarmaya çalışıyor. Saadatian, aslında sadece ambulans şoförlüğü değil araç kullanmayı öğrenmek isteyen tüm kadınlara kapılarını açık tuttuğunu söylüyor.
Sinê’nin “ünlü hocalarından” olan Saadatian, çevresinden kendisine verilen unvanların değil kendi ayakları üzerinde duruyor olmanın, kadın olarak irade sahibi olmanın önemine dikkat çekiyor.
Amacım kadınları ayakları üzerinde durabilecek bir şeklide eğitmek
Saadatian şöyle diyor: “Tüm kadınların araç kullanmayı öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Birincisi iş kaygılarını azalmasına neden olacaktır bu, ikincisi ise; araç kullanmak özgüven kazandırıyor. Amacım kadınları eğitmek ama temelde de kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir meslek kazandırmak ve öz güven aşılamak.”
İsteyin ve çok çalışın
Araç kullanmayı öğrenmek için serbest çalıştığını ancak zaman zaman eğitim kuruluşları, okullarla da ortak çalışma yürüttüğünü dile getiren Somaieh Saadatian, çok sayıda kuruluş tarafından onurlandırıldığını ve çalışmalarının taktir edilmesinden mutluluk duyduğunu belirtti. Yaptığı işten mutluluk duyduğunu söyleyen Somaieh Saadatian, “Ambulans şoförlüğü yapmaya devam etmek istiyorum çünkü insanları kurtarmaktan mutluluk duyuyorum” diyor. Saadatian kadınlara da çağrıda bulunarak şöyle diyor: “Korkmayın ve çok çalışın. İsteyin.”