Herford’da Newroz resepsiyonu

Yurt Dışı Haberleri —

  • Almanya Kurdistanlı Veliler Birliği (Yekmal), Herford’da Newroz resepsiyonu düzenledi. Kreishaus Herford binasında yapılan Newroz kutlamasında Kürtler ve dostaları davul, zurna eşliğinde halaylar çekti.

ARAT ARARAT / HERFORD

Almanya’nın Bielefeld ve Herford kentlerinde çalışma yürüten Yekmal büroları tarafından düzenlenen resepsiyonda Yekmal NRW Kordinatörü Sonja Galler, Kreishaus Temsilcisi Ralf Stölting, Herford Belediyesi Entegrasyon Koordinasyon Merkezi sorumlusu Kerstin Fiebig, NRWeltoffen temsilcisi Anna-Christin Kleinert, SPD temsilcisi Karsten Dogar birer konuşma yaptı. Programa ayrıca Die Linke temsilcisi Inger Höger, Sozialistische Jugend Deutschland (Die Falken) temsilcisi, kilise temsilcileri, Herford Alevi Derneği ve Bielefeld Şêx Seîd Cami temsilcileri ve Kurdistanlı ailelerinde aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.   Programın sunumu Zarife Hüsein ve Murat Mang tarafından Kürtçe ve Almanca olarak iki dilli yapıldı.

Kreishaus ev sahipliği yaptı

Newroz kutlamasına ev sahipliği yapan Kreishaus Temsilcisi Ralf Stölting, “Siz Kürtlerin kültürünü tanıma fırsatı bulduk. Newroz bizleri bir araya getirdi” diyerek, Newroz’u kutladı. Irkçılıkla mücadele kurumu NRWeltoffen Temsilcisi Anna-Christin Kleinert ise Kürtlere yönelik ayrımcılığa dikkat çekerek, “Newroz Kürtler için bir sembol ve umut veriyor” dedi.

‘Birlik, umut, yeni başlangıçtır'

Herford Belediyesi Entegrasyon Koordinasyon Merkezi sorumlusu Kerstin Fiebig ise Newroz’un adına yakışır bir şekilde baharı temsil ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Dünyada milyonlarca insan Newroz’u kutluyor. Pozitif ve önemli bir bayram. Herford kentimizde de Yekmal’in bu önemli bayramı kutlamasını çok önemli buluyorum. Benim için Newroz birlik, umut, yeni başlangıçtır. Bugün (21 Mart) ayrıca Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü. Bu vesile ile  herkesi ırkçılığa karşı duyarlı olmaya ve dayanışmaya çağırıyorum.”

'Kürt toplumunu görünür kılıyoruz’

Yekmal NRW Koordinatörü Sonja Galler salondakileri Kürtçe selamlayarak “Newroz kara kışı geride bırakıp halaylarla, müzikle, ateşle baharı karşılamadır. Kürt halkı için Newroz başkaldırının, özgürlüğün, demokratik hakların sembolüdür. Bugün halen Kurdistan’da Kürtler baskı, takip, dışlanma, tehditlere maruz kalıyorlar. Almanya’da Kürt toplumunun dilini, kültürünü görünür kılmak icin, ırkçılığa ve dışlanmaya karşı Yekmal olarak çalışma yapıyoruz” dedi.

Zübeyde Polat da Yekmal olarak Bielefeld ve Herford bürolarının son üç yıl içerisinde yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. Polat, kısa bir süre içinde onlarca kurumla ortak çalışma yaptıklarını belirterek, “Ailelerle, gençlerle çalışma imkanlarını genişlettik. Kurslar, eğitimler organize ettik” dedi.   

Resepsiyona Akın Akdal mey, Eren Akşahin ud ve saz, Zara Demirkaya keman, Cemal Ekinci ve Ciwan Ebdo ise erbaneleriyle etkinliğe renk kattı. Resepsiyon davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.