Hewler’de baskı, yasak ve takiple karşılaştık

Yurt Dışı Haberleri —

  • Güney Kürdistan’daki temasları ardından Almanya’ya dönen Defend Kürdistan üyesi Selin Gören, yasak, tehdit, takip gibi birçok baskıya maruz kaldıklarını söyledi.

 

RIZA AYDOĞDU/MAINZ

Civaka Azad, Defend Kürdistan, FCDK-KAWA ve Mainz Demokratik Kürt Toplum Merkezinin ortak düzenlediği panele Güney Kürdistan’a giden Defend Kürdistan heyetinde yer alan sol gençlik (linksjugend) üyesi Selin Gören de katıldı. Güney Kürdistan’da kimlerle görüştüklerini aktaran Gören, devlet güçlerinin "otelinizden dışarı çıkmasanız iyi olur" diyerek çalışmalarının engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Drone ile takip edildiler

Girişimlerin ilk gününden itibaren Almanya, Türkiye ve KDP’nin baskılarını her yönüyle hissettiklerini belirten Gören, "Çalışmalarımızı engellemek için bizi korkutmaya çalışanlar da oldu. Günlerce Hewlêr dışına çıkamadık. İnsanlar korkutuldu. Drone ile takip edildi" dedi.

Güney’deki temaslarının engellemeler yüzünden yetersiz kaldığını söyleyen Gören, Hewlêr’de kaldıkları otelin ablukaya alındığını, BM’ye yürüyüşlerinin engellendiğini hatırlattı. Uzun bir bekleme ardından Süleymaniye’ye gidebildiklerini aktaran Selin Gören, “orada daha verimli diplomasi ve kamu çalışmalarını yapabildiklerini” aktardı.

Halk tehdit altında

Süleymaniye’deki halkın Hewlêr’e göre daha çok cesur ve özgüvenli olduğunu, kadınların ve toplumun gerilladan çok etkilendiğini söyleyen Gören, "Birçok mülteci kampına gittik. Kısıtlı olsa da insanlarla konuşma imkanımız oluştu. Yaptığımız görüşmelerden de anladık ki Türk devletinin amacı kardeşi kardeşe vurdurup insanları tekrardan göçe zorlamak ve mağdur etmek" dedi.

Bizi yıldıramazlar

Frankfurt havaalanına gelen Defend Kürdistan üyelerinin gözaltına alınmasına da tepki gösteren Selin Gören, "Bizi bu şekilde yıldırabileceklerini düşünüyorular. Aksine bizim amacımız barışın sesi olmak. Hewlêr’deki yerel güçlerin tavrı ve Almanya’da karşılaştığımız baskılar, sergiledikleri tutum sesimizin daha da yükselmesine vesile oluyor" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.