Hewreman'dan Mardin'e bir Kürdistan devrimcisi

  •  Hewreman'da başlayan Sinê'deki üniversitede pekişen arayışının sonucu gerillaya katılan Hasan Mahmud (Hewram Awyer) Besta, Cûdî ve Kato alanlarında, dağda şehirde savaştı, ağır yaralandı, tedaviden sonra Mardin Eyalet Komutanı oldu ve geçen yıl Mart'ın sonunda şehadete ulaştı. 

 

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Hewram Awyer'in katılımının sadece duygusal olmadığını, bilinçli, ideolojik, kararlı ve stratejik düzeyde olduğunu belirterek, "Kürdistan devrimcisiydi. Onun için tek parça yoktu. Ulusal ve demokratik bir duruş sahibiydi. Hewraman özüyle birlikte ulusal bir kimlik de kazanmıştı" dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, 29-30 Mart 2021'de Mardin'de şehit düşen HPG Mardin Eyalet Komutanı Hasan Mahmud’u (Hewram Awyer) andı. 

Sadece duygusal bir katılm değildi

Hewram Awyer, Rojhilatlıydı. Yurtsever bir köy ve ailede büyüdü. Sinê'de Kürdistan Üniversitesi'nde Bilgisayar bölümüne girdi. Üniversite yıllarında Kürdistan isyanlarını araştırdı; neden başaramayıp yenildikleri üzerinde durdu. O arada Kürt Özgürlük Hareketi'ni de anlamaya çalıştı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kürt isyanlarıyla ilgili tespitlerini benimsedi. Üniversite arkadaşları ile tartışmalar yürüttü. 5-6 arkadaşıyla 2006'da üniversiteyi bırakıp gerillaya katıldı. Karayılan, katılımdaki bu farklılığa dikkat çekerek, "Heval Hewram ve arkadaşları sadece duygusal ve Kürtlük üzerinden bir katılım sağlamıyor, iyice araştırıyor, üzerinde yoğunlaşıyor ve başarıyı PKK'de görüp katılım sağlıyor" dedi. 

2013'te Botan'a geçti

Rojhilat'ta bir süre çalıştı fakat Kürdistan'ın her parçasında mücadele etmek istediğini söyleyip gitmeyi talep etti. Bu talebi üzerine 2013'te Botan'a geçti ve Besta Komutanlığına katıldı. Daha sonra Komutan Gelhat, Kobanê direnişine katılmak için gideceğinde Cûdî’deki görevini ona devretti. Hewram Awyer, Botan'da birçok operasyona katıldı; Cizre, Silopi ve Beytüşşebap’taki eylemlerde yer aldı. Öz yönetim direnişleri sürecinde Botan'da önemli bir rol üstlendi, çünkü Cizre ve Silopi'deki direnişle bizzat ilgilendi. Cizre direnişinde düşmanın 9 gün boyunca mahallelere giremediği süreçte direnişi koordine ediyordu. 

4 Nisan'da Silopi'ye girdi

Karayılan'ın "Eylemci ve savaşçı yönü çok gelişkin bir arkadaştı" dediği Hewram Awyer, Cizre ve Silopi'de yaşanan katliamların ardından komutanlığındaki 60 gerillayla 4 Nisan günü Silopi'ye girdi. İki gün gücü ile birlikte Silopi'de savaştı, hesap sordu. Düşmana darbe vurduktan iki gün sonra gerilla gücüyle Cûdî'ye çekildi. Botan'da hareketli takımda birçok eylem yaptıktan sonra görevi arttı ve Beytüşşebap komutanı oldu.

Hewram Awyer

Kürdistan devrimcisiydi

Karayılan, Hewram Awyer'in Botan pratiği için şunları söyledi: "Botan'da kısa bir süre içerisinde ön plana çıktı. Botan öyle kolay bir yer değil, herkes orada ön plana çıkamaz. Botan savaşında oynadığı rolle öne çıktı. Kürdistan devrimcisiydi. Onun için tek parça yoktu. Örneğin Botan'a gittikten sonra Botanlı biri gibi oldu. Yabancı hissetmedi orada. Ulusal ve demokratik bir duruş sahibiydi. Rêber Apo'nun fikirlerini benimsemiş, ulusal biri olmuştu. Bu yüzden bölgecilik falan nedir bilmezdi. Hewraman halkımız yanlış anlamasın, zaten adını Hewram Avyer yapmıştı, demekki özüne bağlıydı ama özü ile birlikte ulusal bir kimlik de kazanmıştı. Zaten bizim için doğru olan da budur. Hiçbir zaman özünden kopmayacaksın ama ulusal olacaksın. Bölgeci veya parçacı değil. Doğru olan budur. Heval Hewram bu düzeye gelmişti."

Kato Jîrka'da ağır yaralandı

Türk devletinin Kato Jîrka alanına yönelik büyük saldırısında bombardıman sonucu ağır yaralandı. Tedavi olduktan sonra bir yıl Apollo Akademisi'nde ders verdi, çünkü ideolojik ve teorik yönden güçlüydü. Bakur'a gitmek istiyordu, Mardin'de ihtiyaç ortaya çıkınca Mardin Eyalet Komutanı olarak görevlendirildi. Mardin'deki toparlanmada rol aldı. Birçok eylem yaptı hatta gözü kara girdi birçok eyleme; bu yüzden eleştirildi. Örneğin Bagok'taki eylemlerde kendisi yer alıyordu. 

Çok cesaretli biriydi

Karayılan, eyalet komutanlarının her gün eylemleri koordine etme döneminin artık geçtiğini, kendilerini korumaları, her eyleme katılmamaları gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Heval Hewram'ın eylemlere katılması doğru değildi. Bu anlamda uyarıldı o da daha sonra dikkat etti. Çok cesaretli bir arkadaştı. Her yerde her şeyi yapabilirdi ama eyalet komutanı olarak her yerde görülmemeliydi, çünkü düşman komutanları hedef yapıyor. Heval Hewram'ın bu yönde eksikliği vardı, yani her yerde olmak istiyordu. 

Şehadeti de biraz böyle

Hatta şehadetinin de bu durumla biraz alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Kerboran'dan arkadaşlarla görüşmek istiyor. Heval Egîd, heval Rustem de sanırım takip ediliyordu. Çok iyi bilmiyoruz ama bu yönde şüphelerimiz var. Heval Hewram da bu şekilde denetime giriyor. Bölgedeki komutanlarımızdan heval Rêber de Amed'e gitmişti. Heval Hewram onu da çağırıyor. Zaten olay yaşandığında hem Rêber hem de Kerboran'daki arkadaşlar da yanındaydı. Düşman bu sırada Bagok bölgesine yönelik önce havadan, ardından karadan büyük bir saldırı başlatıyor. Orada heval Rustem, Rêber ve Egîd ile birlikte şehit düşüyor.

Şehadeti büyük kayıptı

Heval Hewram'ın şehadeti bizim için büyük bir kayıptı. Mardin Eyaleti'nde üzerine çok fazla görev düşüyordu. Gerilla güçlerine başka bölgelere göndermek ve geri çekmek gibi görevleri de vardı. Bunu koordine etmesi gerekiyordu, bizzat içinde yer alması gerekmiyordu fakat her şeyi kendi yapmak istiyordu, bu da bazı güvenlik sorunlarına neden oluyordu. Bu konuda zaten uyarılmıştı ama sürece hakim olmak istiyordu. Bu yüzden o arkadaşlarla herhalde yıllık planlama için tartışmalar yürütmek istiyordu. Hem ideolojik, politik, örgütlülük düzeyinde hem de askeri düzeyde deneyimliydi. Böyle genç bir arkadaş çok daha fazla rol oynayabilirdi. Bu yüzden şehadeti bütün arkadaşlarda çok büyük bir üzüntü yarattı."

Her şahedat bir mesajdır

Her şehadetin kendilerin bir mesaj olduğunu kaydeden Karayılan, şunları dile getirdi: "Heval Hewram gibi değerli komutanlarımız katılımlarıyla bizim için örnektir, temel perspektiftir. Direniş, tarz ve yöntemleri ile her zaman yolumuzu aydınlatacaklar. Biz de anılarını Kürdistan özgürlüğünde, Önderliğin fiziki özgürlüğünde yükseltmeliyiz. Bu şekilde onları ölümsüz kılabiliriz. Hayallerini ve amaçlarını gerçekleştirebiliriz.

Büyük bir gurur ve şereftir

Heval Hewram'ın bir diğer özelliği de şudur, gerillaya katılımı ideolojik, kararlı ve stratejik düzeydedir. Bu yüzden üniversite arkadaşlarından bazılarını da gerilla saflarına getiriyor. Daha sonra köyünü, ailesinin tamamını katmak istiyor. Bunun için de çabalıyor. Bu önemlidir. Heval Hewram hakikati arayan biriydi ve bu şekilde PKK'yi buldu. Bu düzeyde çalışkan ve güçlü bir komutan çıkması, Hewram gibi bir cevheri yetiştiren annesi, babası ve kardeşleri için de büyük bir gurur ve şereftir. Hewraman halkı için de bir örnektir. Hewraman gençlerine çağrıdır. Heval Hewram'ın çıkışı sıradan bir çıkış değildir. Bütün Hewraman ve Kürdistan gençleri için örnektir, gururdur. Tüm Kürdistan gençleri bilinçli bir şekilde özgür bir Kürdistan için yola çıkmalı. Heval Hewram'ın 16 yıl boyunca temsil ettiği yaşam, aynı zamanda herkes için bir davettir. Tarihte önemli rol oynayan bu devrimcilerin şehadeti bizim için talimattır. Yoldaşları olarak davalarını başarıya ulaştırarak onları ölümsüz kılabiliriz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.