Heyet üyeleri: Yılmadık, motive olduk

Dünya Haberleri —

Barış Heyeti üyeleri

Barış Heyeti üyeleri

  • Güney Kürdistan’dan geri gönderilen heyet içerisinde yer alan Cenevre Belediyesi Eski Encümeni Tobias Schnebli: “Reddedilmemden sonra, Kürt halkıyla dayanışma çalışmalarını geliştirmek için daha da motive oldum.”  
  • Yeşiller Partisi Basta Parti Sekreteri Franziska Stie, “Kürt halkının bölünmesine izin verilirse, bu, Kürtlerin bir otokratın bıçağı altına yatırılmasına, güvenliği ve kendi kaderini tayin hakkı neo-Osmanlıcı bir diktatörün hayallerine kurban edilmiş olur.”

 

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Güney Kürdistan’a gitmek isteyen ancak KDP tarafından engellenerek sınır dışı edilen heyet üyeleri Kürt halkıyla dayanışma için şimdi daha fazla motive olduklarını belirtiyor.

İsviçre’den Güney Kürdistan’a giden ancak temaslarda bulunmalarına izin verilmeyerek havaalanından sınır dışı edilen  Yeşiller Partisi Basta Parti Sekreteri ve gazeteci Franziska Stier ve Cenevre Belediyesi Eski Encümeni Tobias Schnebli ile yaşadıklarını konuştuk.   

Franziska Stier

Haksızlıkları görmek için gittik 

Türk devletinin 24 Nisan’dan bu yana Güney Kürdistan’daki köylere saldırdığını belirten Stier, bu saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, bir gazeteci olarak yaşanan bu haksızlıkları yerinde görmek için Güney Kürdistan’a gittiğini söyledi. KDP tarafından engellendiklerini ve iki grup halinde sınır dışı edildiklerini aktaran Stier, kendilerinin Duhok üzerinden, diğer grubun ise Kahire üzerinden sınır dışı edildiğini söyledi.   

Neo Osmanlı hayaline kurban ediliyor

“Kürtlerin katledilmesini durdurmak ve Kürtler arası bir savaşı önlemek amacıyla barışçıl bir niyetle Erbil'e gittik” diyen Stier, “Misafir olarak geldik ve kriminal suçlular gibi gözaltına alındık. Basın özgürlüğü ve diyaloğa girme iradesi yok sayıldı. Bu sadece beni ilgilendiren kişisel bir durum değil. Bu savaştan etkilenen Kürt halkı ve diğer tüm etnik gruplar için inanılmaz bir trajedidir" dedi. Stier, "Kürt halkının bölünmesine izin verilirse, bu; Kürtlerin bir otokratın bıçağı altına yatırılması, kendi kaderini tayin hakkının neo-Osmanlıcı bir diktatörün hayallerine kurban edilmesi olur” diye ekledi.   

Tobias Schnebli

‘Daha fazla müdahil olacağım’  

Cenevre Belediyesi Eski Encümeni Tobias Schnebli, “Reddedilmemden sonra, Kürt halkıyla dayanışma çalışmalarını geliştirmek için daha fazla motive oldum. Güney Kürdistan'daki savaş ‘unutulmuş’ bir savaş değil, Türk hükümetinin ve yardımcılarının gizlemek istediği bir savaştır. Ben, özgürlük, adalet ve demokrasi için mücadele eden bir siyasi aktivist olarak bu duruma daha fazla müdahil olmayı görevim olarak görüyorum” diye belirtti. 

 

Kürtlerin direnişini destekliyorum

Raúl Zibechi 

Defend Kürdistan (Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi) dünyanın farklı ülkelerinden isimler de dayanışıyor. Uruguaylı araştırmacı, profesör ve Latin Amerika toplumsal hareketleri üzerine çok sayıda kitap kaleme almış gazeteci Raúl Zibechi de bu isimler arasında. Zibechi, Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısına son verilmesi talebinin dile getirildiği deklarasyonu neden imzaladığını şöyle özetliyor: "Amacım çok basit: Baskıya, ölüme ve liderlerinin hapsedilmesine rağmen, Türkiye devletinin terörüne bir sınır koymaya muktedir ve bunu dünyaya gösteren onurlu ve asi bir halkın mücadelesini ve direnişini desteklemek."

Kürt direnişi önemli bir referans

“Kürt direnişi şu anda önemli bir referans, tüm dünyada bizi aydınlatan bir ışık” diyen Zibechi, “Şu anda dünya, pandemi ve dünyanın egemen sınıflarının saldırıları arasında dramatik bir durum yaşıyor. Kürt direnişi şu anda önemli bir referans, tüm dünyada bizi aydınlatan bir ışık. Bu yüzden bu küçük dayanışma jestlerini yapmayı önemli buluyorum” diye ekledi.

 

Kerem Schamberger

Silah kardeşliğine karşı

Deklarasyona imza atan Münih Sol Parti Federal Meclis üyesi Kerem Schamberger ise, "Türk-Alman silah kardeşliğini kınamak için uluslararası girişimi olan 'Defend Kurdistan’ı destekliyorum. AKP rejimi ile yakından çalışan Alman hükümeti, Kürdistan’a giderek Kürtler arası kardeş savaşını önlemeyi ve uluslararası hukuka aykırı olan saldırganlık savaşını kamuoyuyla paylaşmayı amaçlayan barış delegasyonunu bile engelliyor. Sınır dışı yasağı getirilmesi bir Erdoğan zihniyetidir ve Türk-Alman ahbaplığının bir sonucudur" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.