Hol’den Tacikistan’a tahliye

Dünya Haberleri —

El-Hol kampı Foto: AFP

El-Hol kampı Foto: AFP

  • Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi son dört yılda DAİŞ’ten kurtarılan 30 ülkeden 54 etnik gruba mensup 400 kadın ve binden fazla çocuğu ülkelerine gönderdi. Son giden gurup 80 çocuk ve 28 Tacik kadın oldu. 

Tacikistan ile Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında varılan mutabakat ile 28 kadın ve 80 çocuktan oluşan DAİŞ elinden kurtarılmış kafile Tacikistan’a gitti. Tahliye tek seferde gerçekleşti. Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi istatistiklerine göre son dört yılda 30 ülke ile 54 etnik gruba dahil 400 kadın ve binden fazla çocuk ülkelerine gönderildi. Özbekistan, Kazakistan, Kosova ve eski Sovyetler Birliğine bağlı devlerlerden gelenlerin ülkelerine dönmeleri için yoğun çaba sarfediliyor. Rusya 240 çocuğu ve 100’den fazla kadını geri aldı. Tacikistan, çoğu çocuk olmak üzere 254 vatandaşını tahliye etti.

7 bin 700 kişi tehlikeli alanda
Kürt kaynakları başta El-Hol ve Roj kampları olmak üzere DAİŞliler ve ailelerinin tutulduğu kamplarda az sayıda Tacik vatandaşı kaldı. Şarku’l Avsat’a konuşan El-Hol Kampı yetkilisi Cihan Hanan, el-Hol ve Roj kamplarının ortadan kalkmasının yıllar alacağını belirtti ve ekledi: “Yabancılar kısmında yüzde 90’ı çocuk 7 bin 700 kişiyi bulunuyor. Vatandaşlarını geri almak için kampı ziyaret eden yabancı heyetlerle yaptığımız görüşmelerde, tüm bu kişilere DEAŞ destekçilerinin yanında kalma tehlikesini aktarıyoruz. Kamp, özerk yönetimin omuzlarında büyük bir yük. Uluslararası Koalisyon’u, ikilemi kökten çözmek için örgütün hücreleriyle savaşmaya ve ortaklarına tüm vatandaşlarını menşe ülkelerine iade etmeleri için baskı yapmaya çağırdım”

Vatandaşlarını almak istemiyorlar
Özerk Yönetim yetkilileri ve QSD açıklamalarında, DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’u tutuklu ailelerin dosyasını hızlandırmaya çağırıyor. Hanan birçok ülkenin, bu kampa ve diğerlerine sıkışmış vatandaşlarının kaderini sormadığını belirtti. Hükümetlerin insani davaları restore ettiklerini ancak geri kalan vatandaşlarını almayı reddettiğini vurguladı.
QSD güçleri ile Uluslararası Kualisyon’un Mart 2019’da askeri operasyonlarının sona ermesi ve Fırat Nehri’nin doğusunda DAİŞ kontrolünün ortadan kaldırdı. Tacikistan söz konusu dönemden bu yana kuzey ve doğu Suriye’nin özerk yönetimi altındaki kamplarda yaşayan 104’ü çocuk ve 42’si kadın olmak üzere 146 kişiyi tahliye etti.

Tacik Büyükelçi Qamişlo’da teslim aldı
Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi yetkilisi Bedran Çiya Kurd departman üyelerinin geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günleri Qamişlo şehrinde Tacikistan’ın Kuveyt Büyükelçisi Zebidullah Zabidov başkanlığındaki Tacikistan Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi bir heyeti ağırlandığını söyledi. Kurd açıklamasını şöyle sürdürdü: “İki taraf arasındaki resmi ilişkileri ve uluslararası terörizmle mücadele yollarını, bölge halkının terör örgütü karşısında yaptığı muazzam fedakarlıkları, bölge ve tüm dünya için tehlikesinin boyutunu görüştük.” 
Tacikistan Büyükelçisi Zabidov, Özerk Yönetimin Dış İlişkiler Dairesi ile yaptığı görüşmenin içeriğini resmi internet sitesinde yayınladı. Yayınlanan raporda terörle mücadelede, siviller, güvenlik ve askeri kurumlar da dahil olmak üzere Kuzey-Doğu Suriye halkının oynadığı rolü övgüde bulunuldu. Zabidov, ülkesinin Kuveyt’teki büyükelçiliğinin el-Hol ve Roj kamplarında kalan Tacik vatandaşlarını, kadınları ve çocukları tahliye etmek için çalıştığını vurguladı. Ayrıca iç savaş nedeniyle 10 yıldan fazla acı çeken Suriye’de güvenlik ve emniyetin hakim olmasını diledi. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.