Hortumun bir ucu Barzanilerde

Dünya Haberleri —

.

.

  • Irak hükümeti Basra petrolünü çalan şebekenin ham petrolü Federe Kürdistan üzerinden sattığını tespit etti.

İçişleri Bakanlığı’ndan 9 üst düzey yetkilinin karıştığı ve Tümgeneralden binbaşıya kadar birçok rütbeli askerin de içinde yer aldığı kaçakçılık ağının bir ucu Başûr'a ulaşıyor.
Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belgeye göre, aranan 9 devlet yetkilisi, hırsızlıkla ilgili soruşturma süresince hapsedildi. Şark-ul Avsad gazetesine göre, bu yetkililerin Basra'dan petrol hırsızlığını kolaylaştırmak için çeteler ve tüccarlarla işbirliği yaptığından şüpheleniliyor. Hırsızlık şebekesinin, petrolü Federe Kürdistan'a ulaştırarak izinsiz şekilde ülke dışına sattığı tespit edildi. Bir önceki Irak hükümetinin de öncelikler arasında yer alan yolsuzluk ve hırsızlıkla mücadelenin bir ucu Barzani ailesinin yönettiği KDP’ye kadar uzanıyor. 

Aylık 50 tanker
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Petrol kaçakçılığı ağlarının takip edilmesi ve Iraklıların haklarını çalmaya cüret eden çetelere karşı tutuklama emri çıkarılması talimatını verdik. Ulusal Güvenlik Servisi, Allah'ın yardımıyla, diğer kurumlarla işbirliği içinde Basra'daki en büyük petrol kaçakçılığı şebekesini ortadan kaldırmayı başardı. Yolsuzluğun çeşitli biçimleriyle mücadele etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacak, gece gündüz çalışacağız” dedi.

Hattı delip tüp takmışlar
Irak Ulusal Güvenlik Ajansı, Basra’da geniş bir ham petrol hırsızlığı ve kaçakçılığı şebekesinin çökertilmesine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Ulusal Güvenlik Ajansı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Doğru istihbarat bilgilerine dayanan operasyonlardan birinde, en büyük kaçakçılık ve ham petrol hırsızlığı girişimlerinden biri engellendi. Bir tüccar tarafından yönetilen şebeke, yargı kararıyla tutuklanan yüksek rütbeli subayları ve üst düzey yetkilileri içeriyor. Söz konusu şebeke, Zübeyr petrol sahasında bulunan ham petrol ihracat hatlarındaki borularda delikler açıp daha sonra bu deliklere tüp takarak petrol kaçırıyor. Her gün 50 bin litre kapasiteli 5 ila 7 tank petrol, ayda ise toplam 75 milyon litre olmak üzere 40 ila 50 tank petrolün kaçırıldığı tahmin ediliyor” dedi. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.