Hozan Kawa’dan 20. yıl turnesi

Kültür/Sanat Haberleri —

Hozan Kawa

Hozan Kawa

  • Hozan Kawa, bu yıl Mart ayında çıkardığı 8. albümü olan "Tava Hîvê" ile birlikte profesyonel müzik hayatının 20 yılını geride bıraktı. Avrupa ve Kürdistan’da konser serisine hazırlanan Hozan Kawa, “Hem son albümü tanıtacağız hem de 20. sanat yılımı sevenlerimizle birlikte kutlayacağız" dedi.

RONÎ PENABER

 

Hozan Kawa, 2022 Newroz’unda çıkardığı "Tava Hîvê" albümünün tanıtımı ve profesyonel sanat hayatının 20. yılı vesilesiyle 14 Ekim’de turneye çıkıyor. Avrupa Kürt Kültür Hareketi (TEV-ÇAND) Paris öncülüğünde düzenlenecek konser turnesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Hozan Kawa’ya, Paris’teki açılış konserine dengbêj Hozan Maruf eşlik edecek.

Paris’teki Théâtre du Blanc Mesnil’de yaklaşık on kişilik bir orkestrayla 14 Ekim Cuma akşamı 20. yıl turnesine başlayacak olan Hozan Kawa, turnenin finalini bir değişiklik olmazsa 28 Nisan’da Köln’de yapmayı planladığını belirtti.

Fransa, Almanya ve Süleymaniye’ye kadar bir dizi konserle sevenleriyle buluşmaya hazırlanan Hozan Kawa, "Bu yıl Mart ayında çıkardığım 8. albümüm olan "Tava Hîvê" ile birlikte profesyonel müzik hayatımda da 20 yılı geride bıraktım. Dolayısıyla bu turneyle hem son albümü tanıtacağız, hem de 20. sanat yılımı sevenlerimizle birlikte kutlayacağız" dedi.

"Tava Hîvê" albümünde sanatsal bir fark yaratmaya çalıştığını, bundan dolayı albüme bir değil birkaç aranjörle birlikte hazırlandığını da belirten Kawa, "Bu albümde, Turhan yapıştıran, Mehmet Yapıştıran, Memo Gül, Mazlum Rewşen, Fikret Dağ ve Amed’den de Sait Yıldız’la beraber çalıştık. Albüm sadece seslendirdiğim eserlerle değil, onlara çekilen tematik kliplerle de farklı bir yerde duruyor. Aranjörlerin her biri tecrübeleriyle, albüme kendi renginden bir şeyler kattı ve ortaya, verilen emeğe değer bir çalışma çıktı" diye belirtti.

Önceliğimiz yitirdiklerimiz

Amacının salt bir eğlence kültürünün dışında festivaller, yürüyüşler ve eylemlerde de var olarak, halkla iç içe bir dinleme kültürü yaratmak olduğunu belirten Kawa, "Gündemimiz belli. Kültür-sanat çalışmaları Kürdistan’da yaşananlardan bağımsız ele alınamaz. Yitirdiklerimizin anısına düzenlediğimiz eylem ve etkinlikler önceliğimizi oluşturuyor" diye belirtti.

TEV-ÇAND ve Berxwedan etkisi

Hozan Kawa, TEV-ÇAND ve Koma Berxwedan ile Kürt müzik dünyasında dolu dolu geçen 20 yılın kendisinde ve müziğe bakışında çok şeyi değiştirdiğini, yerine de değerli birçok şey getirdiğini söyledi.

Fransa’nın Marsilya kentine geldiği 1995 yılından 2000’e kadar amatör olarak çalışmalarını sürdüren Kawa, Xelîl Xemgîn’in önerisiyle dahil olduğu Koma Berxwedan’ın kendisi için hem bir ekol hem de okul olduğunu ifade ederek, "Koma Berxwedan’da geçirdiğim dolu dolu yıllar, benim için bir olgunlaşma dönemi oldu. Öncesindeki süreci nasıl bir sanat, nasıl bir imaj, nasıl bir yol kaygısıyla geçen toy bir süreç olarak tanımlıyorum. Daha çok popülizmle geçen yıllardı. Şimdi ise bilimsel altyapıya dayalı, topluma yönelik ve ondan feyz alan bir tavır gelişti. Bu Koma Berxwedan ile oldu. Bu süreçte tüm arkadaşların, ancak özelde Xelîl Xemgîn, Mamoste Şemdin ve Hozan Diyar’ın bende emeği büyüktür" dedi.

20 yılın getirdiği

TEV-ÇAND bünyesinde Koma Berxwedan ile müzik çalışmalarını sürdüren Hozan Kawa, sanatta politik kişiliğin ve halkçı duruşun olgunlaşma sürecindeki önemine vurgu yaparak, "Önceden bir geceye ya da bir konsere davet edildiğim zamanlarda, yapılan teklifle benden istenen nedir ne değildir diye bakmadan, tamamen günübirlik kaygılarla hemen gidiyordum. 'Yeter ki sahneye çıkayım' diyordum. Oysa şimdi  geriye doğru baktığımda, aradan geçen 20 yılın bende yarattığı sanatsal ve politik bir duruş çerçevesinde ciddi bir dönüşüm yaşadığımı görüyorum. Bir zamanlar yaptığım tartışmalı şarkılar, eserler ve işlerimin ne kadar yetersiz olduğunu görebiliyorum. Örneğin 'Ben bu şarkıyı o zamanlar nasıl okumuşum' diye sorguluyorum. Bu olgunlaşmada her biri diğerinden değerli sanatçı arkadaşların ve mamostelerimizin emeği büyüktür. O yüzden bu zenginlikle geçen 20 yılın kutlanmayı hak ettiğini düşünüyorum" diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.