HRW: Hükümete karşı tedbir alın

Dünya Haberleri —

.

.

  • İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, Erdoğan hükümetinin seçimleri manipüle etme ve tehditlerine karşı tedbir çağrısını içeren bir rapor yayınladı. HWR sosyal medya şirketlerine baskılara direnme ve acil durum planları oluşturma çağrısı yaptı.

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekillerinin belirleneceği seçim sonuçlarının Erdoğan hükümeti tarafından değiştirilmesi için dijital ortam üzerinde önemli bir kontrol uygulayacağı endişesini dile getiren HWR bir rapor yayınladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19’un seçimlerde Türkiye’nin internet ortamına yönelik potansiyel tehditlerin incelendiği raporda, muhalif görüşleri internet ortamında bastırma konusunda bir geçmişe sahip olan AKP/MHP hükümetinin dijital sansür araçlarından oluşan geniş imkanları nasıl kullandığı açıklanıyor. Raporda ayrıca, sosyal medya platformları ve mesajlaşma servislerinin seçimde insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeleri için atmaları gereken ek adımlar da ayrıntılı şekilde açıklanıyor.

‘Sansür çabaları hızlandı’
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Kıdemli Teknoloji Araştırmacısı Deborah Brown konuyla ilgili açıklamasında , "Türkiye hükümeti, seçim öncesinde sosyal medya ve bağımsız çevrimiçi haber siteleri üzerindeki kontrolünü sıkılaştırma ve sansür uygulama çabalarını hızlandırdı. Seçim, hükümetin şirketleri tahakküm altına alma çabalarına rağmen, Türkiye'deki seçmenlerin bağımsız haberlere erişim, seçimlerle ve sonuçları hakkındaki görüşlerini ifade etmek için sosyal medyaya güvenip güvenemeyeceklerini test edecek" dedi.
HRW açıklamasında, “Sosyal medya platformları ve mesajlaşma servisleri, Türkiye'deki seçmenlerin demokratik bir seçime katılım hakkına saygı göstererek hükümet baskısına direnmeli ve kısıtlamalara karşı acil durum planlarını uygulamaya koyarak kar etmek yerine insan haklarına öncelik vermelidirler” denildi.

Seçim günündeki tehlike
Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili: “HRW, Türkiye makamlarını sivil toplum üzerindeki baskılara son vermeye ve özellikle seçimler öncesinde ve sırasında ifade özgürlüğü ve mahremiyet haklarını güvence altına almaya çağırmaktadır.”
HRW ayrıca seçim günü, seçim gözlemcileri ve bağımsız kaynakların çabalarına rağmen hükümetin kendi söylemleriyle uyumlu olmayan bilgileri dolaşıma sokan sosyal medya platformlarına erişimi sınırlamak için yetkilerini kullanabileceğine dikkat çekti.

TikTok Kürtçe bilenlerle çalışıyor
Meta, Telegram, TikTok, Twitter ve YouTube'a mektup yazan HRW, Türkiye'deki seçimler bağlamında insan haklarını korumak için ayırdıkları kaynakları sordu. Meta ve TikTok HRW’ye, Türkiye'nin seçimlerine yönelik özel çabalarıyla ilgili haber duyurularına ilişkin bağlantıları iletti.
TikTok, haber duyurusuna ilişkin daha ayrıntılı açıklama yaparak, Türkiye'deki seçimlerle ilgili hazırlıklarının Ağustos 2022'de başladığını, içerikleri denetlemek ve politikalarını ihlal eden yerel söylemleri tespit etmek için anadili Türkçe, Kürtçe ve Arapça olan kişilerle çalıştığını belirtti. 

Anadolu Ajansı şaibeli bilgi ile ilintili
HRW, Twitter’ın resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nın “devlet kurumu” olarak etiketlememesini de “endişe verici” olarak değerlendirdi. HRW Anadolu Ajansıyla ilgili, “Seçim günü, bu ajansın, bağımsız izleme organlarının bulgularıyla büyük ölçüde çelişebilecek AKP zaferine ilişkin erken iddialar da dahil olmak üzere, hükümet lehine çarpıtılmış seçim sonuçlarının birincil kaynağı olması beklenmektedir” açıklamasında bulundu."Acil durum planları oluşturulmalı" HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.