HTŞ’nin Şam monoloğu

Dünya Haberleri —

Ahmed Şara/ foto:AFP

Ahmed Şara/ foto:AFP

  • Şam’da başta Kürtler, Dürziler ve Alevilerin dışlandığı HTŞ güdümündeki ‘Ulusal Diyalog Konferansı’ adlı toplantı, boykot eşliğinde başladı. İsminde diyalog geçen toplantı siyasi islamcıların ve Türk işbirlikçilerinin monoloğu oldu. 

HTŞ’nin Şam’daki Halk Sarayı’nda kendi yakın çevresi ile ‘Ulusal Diyalog Konferansı’ adı altında yaptığı toplantı, boykotla başladı. Çoğunluğu siyasi İslamcı çevrelerden oluşturulan ve umut vadetmeyen fiili durum, 35 Suriyeli siyasal, toplumsal oluşum ve kadın hareketlerinin boykotu ile karşılaştı. Altı saat süreceği ve 1 Mart’ta kurulacak hükümete çözüm önerileri sunacağı söylenen tek taraflı toplantının bir “monolog” şeklinde geçmesi ve sonuç almaması bekleniyor. Altı ana başlıkta basına kapalı gerçekleşecek toplantının sonuçları bir bildirge şeklinde yeni kurulacak hükümete iletilecek. Hazırlık komitesinin bile tek yönlü olarak, Türk devletini kızdırmamak için yapıldığı anlaşılan toplantıyı Suriyeliler “umutsuz vaka” olarak görüyor.

Ülkenin %3’ünü yönetiyor ama toplantıda yok

Suriye'de eski rejime muhalif birçok parti kongreyi eleştirirken, Suriye toplumunun birçok kesimi ve etkili Suriye güçleri kongreyi boykot etti. Suriye topraklarının yüzde 30’unu yöneten Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Şam hükümetinin kurduğu ‘Ulusal Diyalog Konferansı’ tertip komitesinin Suriye halkının tamamını temsil etmediğini ve beklentileri karşılamadığını belirtti. Özerk Yönetim, bir tarafın dışlanmasıyla diyalog sağlanmasının mümkün olmadığını belirtmişti. Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Sözcüsü Ferhad Şami ile Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı İlham Ahmed dün Reuters'a yaptıkları açıklamada, hiçbir üyelerinin konferansa davet edilmediğini ifade etti.

Adalet komitesi çıkışı

Geçici yönetim tarafından Cumhurbaşkanı olarak atanan Ahmed Şara açılış konuşmasını yaptı. Şara, konuşmasında siyasi geçiş döneminde görev yapacak bir adalet komitesi kurmayı planladıklarını söyledi. “Geçen iki ay boyunca Suriyelilere karşı suç işleyenlerin peşine düştük" diyen Şara'nın, Türk işgali altındaki bölgelerde Kürtlere karşı işlenen suçlar konusunda ne yaptığı bilinmiyor.

3 yılda anayasa, 5 yılda seçim

Etnik ve inanç grupları göz ardı edilerek Sünni ve Arap gruplarca hazırlanan toplantının hedefleri konusunda konuşan Colani, “üç yıl sürebilecek anayasa taslağı hazırlama ve ardından dört-beş yıl sürebilecek seçimleri düzenleme aşamalarına yönelik kapsayıcı siyasi sürecin bir parçası” demişti.

Kapalı kapılar ardında demokrasicilik

Hazırlık Komitesi'nin yaptığı açıklamaya göre toplantıda, anayasa bildirgesinin şekillenmesine yardımcı olacak tavsiyeler ele alınacak. Söz konusu bildirge, Suriye'nin yeni hükümet düzeninin esaslarını ortaya koyacak. Kapalı olarak gerçekleşecek tartışma oturumları bir moderatör tarafından yönetilecek ve katılımcılara iki dakikalık konuşma süresi tanınacak. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.