İHD Eşbaşkanı bile gözaltına alındı

Devlet teröründe sınır tanımayan AKP-MHP-Ergenekon koalisyonu, ilk kez bir İHD başkanını da gözaltına alma pespayeliğine imza attı. İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan’ı gözaltına alan hükümet, dosyasına gizlilik kararı koyup avukat görüş yasağı da getirdi.

 

Türk iktidarı, siyasi soykırım operasyonlarında sınır tanımıyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Şırnak ve Balıkesir’de aralarında İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan’ın da bulunduğu onlarca insan hakları savunucusu, hukukçu, siyasetçi ve aktivist gözaltına alındı. İHD ve TİHV, Türkdoğan’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ankara’da dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, Parti Meclisi (PM) Üyesi Ali Özkan, Eskişehir İl Eşbaşkanı Şükriye Ercan ve Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya’ın olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 11 kişi hakkında yürütülen soruşturmaya Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce gizlilik kararı ve 24 saatlik avukat görüş yasağı getirildi. Verilen kararda gerekçede şu ifadeler yer aldı: “Şüpheliler ile müdafilerin gözaltı sırasında görüşmeleri ve dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek durumda olması…”

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Garê hezimeti sonrası Meclis’te yaptığı konuşmada, İHD’yi “O İHD denilen canı çıkasıcası dernek” sözleriyle hedef almıştı.

Derhal serbest bırakılmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkdoğan’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Sevgili Eşbaşkanımız ve Kurucular Kurulu Üyemiz Öztürk Türkdoğan Derhal Serbest Bırakılmalıdır!” başlıklı açıklama şöyle: “Sevgili Eşbaşkanımız Öztürk Türkdoğan, 1986’da kurulan Türkiye’nin uluslararası saygınlığa sahip en köklü ve kitlesel insan hakları örgütü olan İHD’nin başkanlığını 2008’den bu yana, 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürmektedir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TBMM Genel Kurulu’nda İHD’yi hedef gösteren konuşmasından kısa bir süre, İnsan Hakları Eylem Planı’nın gösterişli sunumlar ile kamuoyu ile paylaşılmasının üzerinden henüz iki hafta geçmişken gerçekleşen bu gözaltı hiçbir şekilde kabul edilemez.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesi’nin tüm hükümlerine ve taraf olduğu uluslararası belgelere uygun bir şekilde insan hakları savunucularını korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verilerek, sevgili eş başkanımız ve kurucular kurulu üyemiz  Öztürk Türkdoğan serbest bırakılmalıdır.”

Hakikatı söylemeye devam

İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi de gözaltıları protesto etti. Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Gülseren Yoleri, insan hakları savunucuları ve özgürlük talebinde bulunanlara dönük baskı politikalarının sona ermesi gerektiğine dikkati çekerek, insan hakları faaliyetlerinin devlet tarafından engellenmesinin hukuksuz bir uygulama olduğuna işaret etti. Yoleri, “Gidişatın, insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerden yana olmadığını her sabah uyandığımız bu karanlık senaryolardan görüyoruz. Bilinmelidir ki, insan hakları savunucuları hakikati söyler. Hakikati söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz

Ardından konuşan İHD Eşbaşkanı Eren Keskin de İHD’nin, yaşamın her alanına dönük hak ihlallerine karşı hakikati savunduğunu belirterek, iktidar ortaklarının şiddet eğilimlerine karşı çıktıklarını dile getirdi. Hiçbir baskının kendilerini mücadeleden vazgeçiremeyeceğine vurgu yapan Keskin, “Bizi öldürdüler, binalarımızı bombaladılar, tutukladılar. Bizim onlara sözümüz var. Vazgeçmedik, yine vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

İstanbul’da ilçe eşbaşkanları

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında önceki gece İstanbul’un birçok ilçesine eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Ev baskınlarında HDP Kağıthane İlçe eşbaşkanları Ayhan Yıldız, Behiye Demir, Beşiktaş İlçe Eşbaşkanı Remziye Bor, İstanbul İl yöneticileri Fatmanur Günbeyi, Sermin Danışman Turgay, Esenyurt İlçe Örgütü üyeleri Hatice Yıldız, Baran Sümbül ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK Üyesi Eşref Yaşar da gözaltına alındı.  Gözaltıların gerekçesine ilişkin bilgi edinilemezken en az 15 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi.

Balikesir’de 5 kişi

 Balıkesir’de HDP üyesi 5 kişi, Jandarma tarafından evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Kentin farklı ilçelerinde yapılan baskınlarda Burhaniye'den Zekiye Aygün, Gömeç'ten Şükrü Kaygısız, Savaş Arkan, Edremit'ten Mehmet Yıldırım, Küçük Kuyu'dan Hüseyin Cevher gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Gözaltıların gerekçesine ilişkin bilgi edinilemedi.

İzmir’in Menemen ilçesinde ikamet eden EGE TUHAY- DER yöneticisi Ramazan Yavuz sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen Yavuz, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Adana’da 15 kişi için karar

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında daha önce haklarında toplumsal olaylara katıldıkları ve sosyal medya üzerinden "örgüt propagandası yaptıkları" iddiasıyla işlem yapılan 15 kişiye dair gözaltı kararı alındı. Polis, bu kararla söz konusu kişilerin adreslerine dün sabah eşzamanlı baskınlar düzenledi. Kaç kişinin gözaltına alındığı netleştirilemedi.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.