İki cephede yoğun çatışma

Dünya Haberleri —

Gazze Şeridi

Gazze Şeridi

  • İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin kuzeyine başlattığı saldırıyı iki koldan sürdürüyor. Hedef Ensar Hükümet kompleksi. İsrail, savunma hattının en zayıf olduğunu tahmin ettiği kuzey batı ve güney batı yönünde Akdeniz kıyısından Gazze kentine girdi. 
  • Netanyahu’nun ilhak söylemine cevap veren ABD, “Gazze'nin işgal edilmesini desteklemiyoruz. İsrail’i de desteklemiyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel: “Gazze Filistin toprağıdır ve Filistin toprağı olarak kalacaktır" 

 

Savaşın 32. Gününde İsrail ordusu Gazze kentine iki hat üzerinden girdi. Ağır bombardıman sonucu harabeye dönen Gazze kentide Şifa hastanesine doğru iki koldan ilerleyen ordu güçleri Şati kampının kuzeyinde ve Tel el-Hava mahallesinin güneyinden açmaya çalıştığı hatlarda çatışmalar yoğunlaştı. 
Wadi Gaza’nın kuzeyinde kalan bölgenin tamamının işgal edilmesini amaçlayan İsrail ordusu ile Filistinli güçler arasında kısmi çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar, El Şati kampının kuzeyinde ve Tel El Hava’nın güneyinde yaşanıyor. İsrail, şehri kuşatarak Selahaddin ve Raşid Caddelerini kontrol altına alıp, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki tüm iletişimi kestikten sonra Gazze şehrinin merkezine ulaşmaya çalışıyor. Şifa Hastanesi’ne ulaşılırsa, El Şati kampı üzerinden olacak ve güneyden Tel El Hava yoluyla Kudüs Hastanesi’ne ve güvenlik karargahlarının bulunduğu Ensar hükümet kompleksine de ulaşacak.

Şeyh Aclin ve Şati çatışma alanı
Bölgeden anlık haber geçen Filistinli kaynaklar, İsrail ordusunun Şifa Hastanesine ulaşmak için El Şati Kampı ile Tel El Hava’ya yoğun kara saldırısı başlattı. İsrail ordusu, Salah el Halaf caddesini geçerek El Şati’nin mahalelerine ulaştı. Bu saldırı kolunun Beyt Lahia'nın batısı ve kuzeyinde, Atatra, El-Salahaddin, El-Tawam çevresi ve Şeyh Radwan mahallesi yakınlarına gelişi ile çatışmalar başladı. Filistinli kaynaklar çatışmalarda en az yedi İsrail askerinin öldüğünü duyurdu.
Gazze kentinin güneyinde çatışmalar Tel el-Hawa ve Şeyh el-Aclin yakınlarında devam ediyor. Sahadan edinilen bilgiye göre, İsrail rejim güçleri sahil şeridi ve Al-Rashid Caddesi boyunca ilerleyerek Şeyh al-Aclin mahallesine girdi. Kıyı şeridi boyunca başlayan abluka hareketinin Gazzeli güçlerin manevra kabiliyetini daraltacağı ön görülüyor. Savaşın 32. Günündeki çatışmalarda Gazze Şeridi'nin güney ekseninde ve Han Yunus çevresinde herhangi bir ilerleme kaydedilmediği bildirildi.

Ensar hükümet kompleksi hedefte
Gazze Şehri üzerindeki baskının yoğunlaştığını açıklayan İsrail Ordu Sözcüsü, Hamas saha komutanlarının öldürüldüğünü, hareketin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kalesinde kontrolün ele geçirildiğini ve daha fazla tünel keşfedip yok edildiğini bildirdi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, kara kuvvetlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bölgeyi kontrol edebildiğini ve tanksavar füze rampaları, füzeler, çeşitli silahlar ve istihbarat malzemeleri bulunduğunu söyledi. Hagari ayrıca, İsrail kuvvetlerine saldırı düzenlemeyi planlayan, Kudüs Hastanesi yakınındaki bir binada saklanan çok sayıda Hamas üyesinin hedef alındığını ve havan mermisi atmak için kullanılan düzinelerce platformun imha edildiğini de ekledi.

5 tank, 1 zırhlı vuruldu
İzzeddin el-Kassam Tugayları, El Şati Kampı’nın eteklerinde 5 İsrail tankı, bir zırhlı personel taşıyıcı ve bir İsrail buldozerinin Al-Yasin 105 tanksavar füzeleriyle imha edildiğini açıkladı. Ayrıca diğer bölgelerdeki tankları ve araçları da imha ettiğini, füze saldırılarıyla Beerşeba, Tel Aviv ve İsrail askerlerinin yoğunlaştığı bölgeleri hedef aldığını ekledi. Kassam Tugayları, son iki gün içinde Beyt Lahya’nın kuzeybatısına giren İsrail güçleriyle yaşanan çatışmaların görüntülerini yayınladı.

Gazze Filistin toprağıdır
ABD’den bu gün yapılan açıklamada, Gazze’nin ilhakı yönünde konuşma yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya, “Gazze Filistin toprağıdır, öyle de kalacak” dendi. 
İsrail ordusunun Gazze merkezine girmesinin ardından Netanyahu yaptığı açıklamada, savaş sonrasında "bölgenin tümünde güvenlik" vaadinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında Netanyahu'nun ifadeleriyle ilgili sorulan soruya verdiği yanıtta, "Bizim görüşümüz, Filistinlilerin bu tür kararlarda ön planda olması gerektiğidir. Gazze Filistin toprağıdır ve Filistin toprağı olarak kalacaktır" dedi.

İşgali de İsrail’i de desteklemiyoruz
Patel: “Genel olarak, Gazze'nin yeniden işgal edilmesini desteklemiyoruz. İsrail de desteklemiyor” diyen Patel, diğer yandan "6 Ekim tarihindeki statükoya dönüşün söz konusu olamayacağına" vurgu yaptı ve "İsrail ve bölge güvende olmalı. Gazze, artık İsrail ya da başka yerlerdeki halklara karşı terör saldırıları düzenlenecek bir üs olamaz, olmamalı" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri sözcü vekili, Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmelerine ve Gazze dışına çıkarılmalarına yönelik hiçbir girişimi desteklemeyeceklerini de vurguladı.

10 bin ölü, 25 bin yaralı
Çatışmaların yoğunlaştığı Gazze’de, İsrail savaş uçakları sivil alanları hedef almaya devam etti. Son olarak, Deir al-Balah’ta bir mahallenin tamamını yok etti ve çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 4 bin 237’si çocuk en az 10 bin 328 Filistinlinin öldüğü bilgisi verildi. Bakanlık Sözcüsü Dr. Eşref El Kudra dün düzenlediği basın toplantısında, İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başlamasından bu yana Gazze’de yaralı sayısının ise 25 bin 956’ya yükseldiğini söyledi. GAZZE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.