İki fotoğrafla tanıklık

Kadın Haberleri —

Sûrî Xelef

Sûrî Xelef

  • Şengal fermanında kaybolan çocukları Xelef ve Silêman’ın fotoğraflarını 9 yıldır elinden düşürmeyen Sûrî Xelef, Özerk Yönetim’in DAİŞ çetelerini yargılayacağı mahkemeye tanık olarak katılmak istiyor. Xelef, Türk devletinin Êzîdî kadınları kurtardığı iddialarını da yalanladı.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 10 Haziran’da bölgedeki cezaevlerinde tutukladığı tüm yabancı DAİŞ çetelerini yargılayacağını duyurdu. Yönetim, mahkemelerin teröre özgü uluslararası ve bölgesel yasalara uyacağını, mağdurların ve aile üyelerinin haklarını koruyacağını vurguladı.

Kararın ardından tüm gözler Özerk Yönetim’e çevrilirken, DAİŞ saldırılarında yaşamını yitirilenlerin aileleri yargılamaya katılmak istiyor.

3 Ağustos 2014’de Şengal’de Êzîdîlere karşı gerçekleştirilen 73’üncü fermanda 2 çocuğunu kaybeden Sûrî Xelef adlı anne de yargılamaya tanık olarak katılmak isteyen isimlerden.

Xelef ve Silêman’ın fotoğrafları

Fermanda kaybolan çocukları Xelef ve Silêman’ın fotoğraflarını elinden düşürmeyen Sûrî Xelef, ANHA’dan Ehmed Semir’e yaşadığı zorlu süreci anlattı.

2 evladını kaybetmenin verdiği acı yüzüne yansıyan anne, DAİŞ’in Şengal’e bağlı Siba Şêx Xidir köyüne ellerinde siyah bayraklar ve kılıçlarla girdiği güne gidiyor. Çetelerin gece yarısından sonra Siba Şeyh'e saldırdığını, herkesin kendini ve çocuklarını kurtarmaya çalıştığını kaydetti.

Aile bireylerinin çetelerden kaçmak için üç ayrı yoldan Şengal dağlarına ulaşıp orada buluşmaya karar verdiğini ifade eden Sûrî Xelef, “Belki de çocuklarım çölde susuzluktan öldüler" sözleriyle o günden bu yana 2 oğlundan hiçbir haber alamadığını belirtiyor.

Şengal’den Musul’a katliam

Sadece Êzîdîlere değil Til Efra ve Musul halkına karşı da katliamlar gerçekleştirildiğinin altını çizen Xelef, çetelerin vahşetini şöyle özetliyor: "Çocuklarımızın kafasını kestiler, kadın ve çocukları kaçırdılar, kendilerine aldılar. 9 yaşından küçük kız çocukları zorla evlendiriliyor.”

Ailelerin çocuklarının haklarını talep etmek için kurulacak mahkemeye katılmaya hazır olduğunu belirten Sûrî Xelef, özellikle akıbeti bilinmeyen kadınlara ve kız çocukların durumuna da işaret ediyor.

Başıma gelenleri anlatacağım

Türk devletinin bugün DAİŞ’ın yarıda bıraktığı katliamları tamamlamak için topraklarını bombaladığının altını çizen Xelef,  Türk devletinin Êzidî kadınların kurtarılmasına ilişkin iddiaları da yalanladı.

Sûrî Xelef, Özerk Yönetim’in kuracağı mahkemelere tanık olarak katılma isteğini şu sözlerle anlattı: "Mahkemeye mağdur olarak katılacağım ve başıma gelenleri anlatacağım. Kurbanların ve kayıpların sayısını vereceğim. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın akıbeti hala belli değil. DAİŞ, kadınları kaçırdığı gece onlara yemek olarak çocukların etini verdi. Hangi din buna izin verir?”

QAMİŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.