İki kardeş iki Hebûn
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Zirav Taş (Hebûn Pîro) Kürdistan dağlarında 11 yıl soluksuz mücadele etti. Şehit abisi Yusuf Taş’ın kod adını alarak silahını kuşanan Hebûn Pîro şehit düştüğünde HPG Amed bölge komutanlığındaydı. 15 Eylül’de Amed’in Lice ilçesinin Pêçar köyünde şehit düşen Zirav Taş’ı kardeşleri Xezal ve Jiyan anlattı.
DORŞİN BARAN/AMED
Zirav Taş, 3 Nisan 1991 yılında Amed’in Farqîn ilçesine bağlı Fişat (Çaldere) Mahallesi’de yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. 1994 yılında henüz üç yaşındayken köylerinin askerler tarafından yakılmasının ardından ailesi Amed’in Bağlar ilçesindeki Körhat semtine taşınır. Baskılar burada da devam eder. Zirav Taş’ın babası ve abisi 1996 yılında tutuklanır; babası ağır işkencelere maruz kalır. Abisi Yusuf Taş (Hebûn Pîro) gerillaya katılır. Şehit düştüğünde Zırav abisinin kod ismiyle özgürlük mücadelesinde yerini alır.
Kürdistan tarihiyle büyüdük
Kürt Özgürlük Hareketi’ni 1985’te babaları sayesinde tanıdıklarını belirten Xezal, “85-91 yılları arasında evimize gelen arkadaşlarla da mücadelenin bilincine vardık. Arkadaşlar sık sık gelir, çok uzun kalmazlardı. Çocuktuk, konuştukları şeyleri anlamazdık ama yine de dinlerdik. Kürt gerçekliğini, Kürdistan tarihini dinleyerek büyüdük” diyor.
İşkence, cezaevi ve sürgün
Babasının siyasal faaliyetlerinden ötürü devletin hedefindedirler, sürekli evleri basılır. “93’te büyük abimi aldılar. İşkence ederek babamın yerini öğrenmek istiyorlardı. O sene abimler köyden çıktılar. Annem, ben ve Hebûn (Yusuf Taş) kaldık. 94’te köyümüz askerler tarafından yakılınca biz de Amed’e taşındık” diyen Xezal, baskılar nedeniyle sürekli adres değiştirmek zorunda kaldıklarını, hem kendisinin hem de Yusuf’un bu nedenle okula gitmediğini belirtiyor.
‘Yoldaşlar şehit düşerken duramam’
Babaları 96 yılında gözaltına alınır, üç aya yakın işkence görür, ardından tutuklanır. “Abimler ve Hebûn pazarda çalışarak aileyi geçindirdiler” diyen Xezal devam ediyor anlatmaya: “97’de Yusuf yurtsever gençlik ile tanışmış, tabii biz bilmiyorduk. Folklor derslerine gidiyorum der, pazardan gelir gelmez yeniden dışarı çıkardı. Biz uzun süre böyle bildik; bir gece eylem yaparken yakalandığında öğrendik. Bir sene cezaevinde kaldı.”