İki kardeşin cenazesi KDP ve TC'nin elinde

  •  YJA Star gerillası iki kardeşten Nesrîn Temîr’in cenazesi, KDP tarafından alıkonuldu, Zozan Temîr’in cenazesi de Türk devletinin elinde. 
  •  Evîn Temîr, Türk devletinin düşman olduğunu ama KDP'nin de düşmanca yaklaştığını belirterek, kardeşlerinin cenazeleri için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Bir kardeşinin cenazesi bir yıla yakındır KDP'nin, diğer kardeşinin cenazesinin ise 5 yıldır Türk devletinin elinde olduğunu söyleyen Evîn Temîr, "Benim iki kardeşim de ‘özgürlük gelmeden mücadeleden vazgeçmeyeceğiz’ sözünü vermişti. Ben ikisiyle de gurur duyuyorum" dedi.

Türk devletinin 23 Nisan 2021’de Zap, Metîna ve Avaşîn' e başlattığı işgal saldırısı, KDP'nin desteğiyle sürüyor. KDP’ye bağlı özel güçlerin, Federe Kürdistan'ın Xelîfan bölgesinde 28-29 Ağustos 2021’de kurduğu pusuda şehit edilen 5 gerilla arasında bulunan Nesrîn Temîr ve Yusif İbrahim’in cenazesi de KDP tarafından alıkonuldu. Cenazelerin ailelere verilmesi talep eden Cizîrê Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, Sêmalka Sınır Kapısı’nda 111 gün nöbet tuttu. Nöbet eylemine katılan ailelerden biri de Temîr Ailesi'ydi. Nesrîn Temîr’in cenazesi yaklaşık bir yıldır ailesine verilmedi. 

 Şırnak’ın Besta bölgesinde 11 Kasım 2017’de yaşanan çatışmada ise YJA Stra gerillası Zozan Temîr (Zozan Cudî) şehit düştü. Aradan geçen 5 yıla rağmen cenazesi ailesine teslim edilmedi. Cenazesinin Şırnak’ta bulunan “kimsesizler” mezarlığına defnedildiği belirtildi. Aile, kızlarının “kimsesizler" mezarlığına defnedildiğini yeni öğrendiği için henüz cenazeyi almak için gerekli girişimlerde bulunamadı. 

Biri zaten düşman, diğeri de düşmanca

Nesrin ve Zozan Temîr’in kardeşi Evîn Temîr, cenazelerini alana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Evîn Temîr, “KDP de Türkiye de aynı zihniyete sahip. KDP, kendi halkına düşmanca yaklaşıyor. Bu mücadelede büyük bedeller veren Kürt çocuklarını şu anda KDP tarafından katlediliyor. KDP’nin bu halkın çocuklarının cenazelerini alıkoyması ve vermemesi büyük bir ayıptır. Bir ulustan bahsediyoruz. Benim iki kardeşim de ‘özgürlük gelmeden mücadeleden vazgeçmeyeceğiz’ sözünü vermişti. Ben ikisiyle de gurur duyuyorum. Onların cenazelerini almak için mücadele edeceğim” dedi. 

KDP’nin tutumuna tepki gösteren Temîr, cenazelerin alıkonularak ailelere işkence uygulandığını ifade etti. Temîr, Sêmelka’da eylemlerini bitirdikten sonra Qamişlo’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, devamında şunları söyledi: “Bütün çabalarımıza rağmen bugüne kadar Federe Kürdistan Hükümeti tarafından bizlere herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu olaya karşı sessizliğini koruyorlar. Bu düşmanca politikalar bizim acımızı daha da derinleştiriyor. KDP kendi halkına bunu nasıl yapabiliyor? Ya cenazelerimizi verecekler ya da bu cenazelerin nerede olduklarını bizlere söyleyecekler.”   MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.