İki tarafın rehineleri için umut

Dünya Haberleri —

Rehine aileleri Knesset'te ırkçılarla tartıştı

Rehine aileleri Knesset'te ırkçılarla tartıştı

  • İsrail ile Hamas arasında her iki tarafın da elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydediliyor. Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'le ateşkes anlaşmasına yakın olduklarını duyurdu. Katar’ın arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde 50-100 arası İsrailliye karşı 300 Filistinlinin salıverilmesi gündemde. 

Katar arabuluculuğunda, İsrail ile Hamas arasında sağlanmaya çalışılan ateşkes anlaşması ve rehine takasıyla ilgili yeni açıklamalar geldi. İsmail Haniye konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail'le "bir ateşkes anlaşmasına varmaya yakın" olduklarını söyledi. El Cezire televizyonuna konuşan Hamas yetkilisi İssat el Reşik, her iki tarafın da kadın ve çocukları serbest bırakacağını, detaylarınsa müzakerelere arabuluculuk eden Katar tarafından açıklanacağını söyledi. El Reşik, müzakerelerde odaklanılan konular arasında olası ateşkesin süresinin bulunduğunu belirtti. AB ve ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas ve 7 Ekim'deki saldırılarda yer alan bir diğer Filistinli örgüt İslami Cihad'dan kaynakların AFP'ye verdiği bilgilere göre, her iki grup da ateşkes anlaşmasının şartlarını kabul etti.

Çocuklar ve kadınlar bırakılacak
Çatışmalara beş günlük bir ara verileceğini, bu süre zarfında 50 ile 100 arasındaki İsrailli ve yabancı rehinenin serbest bırakılacağını, bu kişiler arasında askeri personel bulunmayacağını bildirdi. AFP, karşılığında da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 Filistinlinin İsrail'deki cezaevlerinden salıverileceğini belirtti.
Hamas ve İslami Cihad kaynaklarına göre, anlaşma uyarınca 300 tır gıda ve tıbbi yardımın da Gazze'ye girmesine izin verilecek. 

Ölü saysı 15 bini geçti
Gazze’de yoğunlaşan İsrail Hamas savaşında çatışma bölgesi genişlemeye ve sivil can kayıpları artmaya devam ediyor. Yalnızca Gazze’de ölenlerin sayısı 13 bini aştı.
Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi tarafından yayınlanan verilere göre İsrail işgal ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde bin 340'ın üzerinde saldırı gerçekleştirdi. Kayıp kişilerin sayısı 6 bin 500'ü geçerken, 4 bin 400'ü çocuk ve kadın olmak üzere, enkaz altında ya da sokak ve yol kenarlarında çok sayıda ceset bulunuyor.

5 bin 600 çocuk öldü
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, ölenlerin 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300'ü aştığını, yaralı sayısının ise yüzde 75'inden fazlası çocuk ve kadın olmak üzere 31 bine ulaştığını açıkladı.
İsrial’in bombardımanları sonucunda 43 bin konut tamamen yıkılırken 225 bin konut ise hasar gördü. Bu da Gazze Şeridi'ndeki konutların yaklaşık yüzde 60'ının ya tamamen yıkıldığı ya da oturulamaz hale geldiği ya da kısmen yıkıldığı anlamına geliyor. Gazze hükümetine ait 98 bina tamamen yıkıldı, 66 okul ve 83 cami de yıkılan binalar arasında. İsrail’in hedef aldığı 170 cami ve 266 okul ile 3 kilise ise kısmen hasar gördü. İsrail ordusunun saldırılarında 25 hastane ve 52 sağlık merkezi ise kullanılamaz hale geldi.

Arap öldürmeyi bırakın

İsrail Meclisi Knesset’te rehine ailelerinin de hazır bulunduğu “idam” görüşmelerinde aşırı sağcı vekiller ile rehine yakınları arasında tartışma çıktı. Bir rehinenin babası, "Arapları öldürmekten bahsetmeyi bırakın, Yahudileri kurtarmayı konuşmaya başlayın" diyerek tepki gösterdi. 
Ultra ırkçılık yolunda hızla ilerleyen İsrail'de "teröristler için idam cezası" adı atında önerilen yasa tasarısını görüşmek üzere Knesset'teki Ulusal Güvenlik Komitesinde bir oturum düzenlendi. Oturuma, İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile milletvekilleri Limor Son Har-Melech, Almog Cohen ve Zvika Fogel’in yanı sıra Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin yakınlarından temsilciler katıldı.

İdam ceza değildir
Görüşmelerde, aşırı sağcı vekiller ile İsrailli rehinelerin yakınları arasında karşılıklı sözlü atışma yaşandığı görüldü. Rehinelerin aileleri, yasa yapıcılara "teröristlere idam cezası" verilmesi yönündeki yasa önerisini durdurmaları çağrısında bulunarak, bu haliyle çıkarılacak bir yasanın şu anda Gazze'de rehin tutulan yakınlarını tehlikeye atabileceğini ifade etti.

Acılarımızdan faydalanma
Kuzeni Gazze'de rehin tutulan Gil Dikman’ın babası, aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir’e seslenerek, "Acılarımızdan faydalanmaman için sana yalvardım. Sevdiklerimizin hayatları tehlikedeyken ve kılıç boyunlarına dayanmışken bu yasa ters etki yaratacak" dedi. İsrailli bir rehinenin babası, iktidar ortağı aşırı sağcı vekillerin bu tasarıyı sadece "Arapları öldürmek için" geçirmek istediğini belirterek, "Zaten yeterince öldürdünüz. Arapları öldürmekten bahsetmeyi bırakın, Yahudileri kurtarmayı konuşmaya başlayın" dedi.

Lapid: Utanmazlığın sınırı yok
Muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid ise rehine yakınlarına karşı kullandıkları sözler nedeniyle koalisyondaki aşırı sağcı vekillere tepki gösterdi. Lapid: "Kaçırılanların aileleri hem kendi acılarını hem de tüm ülkenin acısını haykırıyor. Ailelere ahlak dersi veren ihmalkar koalisyon üyelerinin donukluğunun ve utanmazlığının sınırı yok. Almog Cohen'in bugün yaptıkları sonsuza kadar hatırlanacak. Kendinden utanmalı." TEL AVİV

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.