İkinci tur arifesinde siyasi soykırım

  •  Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da pazar günü yapılacak seçimlerin ikinci turu öncesinde yine birçok kente siyasi soykırım operasyonları yapıldı. Sanattan spora, tutsak yakınlarından siyasi parti çalışanlarına kadar onlarca kişi gözaltına alındı.

 

Türk yargısı ve devlet güçleri, seçim arifesinde yine birçok kentte ev, ofis ve parti binası baskınlarıyla onlarca yurttaşı gözaltına aldı. 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya paylaşımları, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) üzerinden cezaevindeki tutsaklara para gönderildiği bahanesiyle başlattığı soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında gözaltına alındı. Soruşturma ile birlikte dün sabah saatlerinde Mersin, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir'de birçok adrese baskın düzenlendi. 

MA İzmir muhabiri Delal Akyüz

24 kişi gözaltına alındı

Baskın yapılan evlerin kapıları kırıldı. Dün sabah saatleri  itibarıyla aralarında MA İzmir muhabiri Delal Akyüz ile HDP Yenişehir İlçe Başkanı İbrahim Kaylan, HDP Yenişehir eski İlçe Başkanı Emrah Deniz, HDP İl Yöneticisi Devrim Aydın, DBP yöneticileri Kadri Ezel, Cengiz Dere, Çukurova TUAYDER yöneticileri Esmer Oğuz, Selim Ekici, yüzde 85 engelli Azat Taş, HDP Mersin Gençlik Meclisi üyeleri Süreyya Ceylan, Özkan Yalçın ile Beşir Acar, Yusuf Korkut, Nebi Korkut, Ramazan Çatuk, Ramazan Aslan, Ferhat Demir, İbrahim Durak, Engin Aydemir, Erhan Beyhan, Hamza Arpaç, Mehmet Kapan ve Özkan Yalçın’ın bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. 

Mêrdîn'de 13 kişi

Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe), Nisêbîn (Nusaybin), Stewr (Savur) ve Dêrik (Derik) ilçelerinde dün sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda 13 kişi gözaltına alındı. "Örgüte yardım etmek" suçlamasıyla gözaltına alınanların isimleri şöyle: Mahmut Damar, Metin Yılmaz, Sami İldem, Şükrü Durgan, Abdullah Çelik, Yavuz Demirkıran, Osman Siği, Recep Türk, Hüseyin Söylemez, Şiyar Koç, Faris Alak, Fırat Demir ve Mehmet Şerif Kavak. 

Tekirdağ merkezli 30 kişi

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün sabah saatlerinde birçok adrese eşzamanlı ev baskını düzenlendi. "Örgüt üyeliği" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında dördü Çanakkale’de olmak üzere 30 kişi gözaltına alındı. Çanakkale’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kırıç, HDP il yöneticileri Seza Büyükkılıç, Turgut Haskan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski İl Eşbaşkanı Veysel Kutluay, Edirne’nin Keşan ilçesinde ise Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İlçe Yöneticisi Mehmet Akyürek’in gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına alınan diğer isimlerden bazıları şöyle: Hilmi Karaoğlan, Zübeyde Karaoğlan, Serkan Karaoğlan, Senem Özbey, Servet Taşkın, Sibel Kayıkçı, Cezmi yaman, Rahmi Direk, Ayla Eroğlu, Deniz Erdem ve Turgut Haksal.

MA Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar (Aslan Aydoğan)

Şêrko Kanîwar gözaltında 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan'da 21 kentte yapılan ev baskınlarında 191 kişinin gözaltına alınmış ve aralarında gazeteci ve avukatlarında olduğu 50’yi aşkın kişi tutuklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında MA Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar (Aslan Aydoğan) da gözaltına alındı. Aydoğan, Almanya’dan döndüğü Diyarbakır Havaalanı'nda gözaltına alındı. Aydoğan'ın, dün adliyeye sevk edilmesi bekleniyordu.

Gözaltı süresi uzatıldı

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada önceki gün sabah saatlerinde gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Bedriye Irmak’ın da aralarında bulunduğu Nebahat Çalpan, Halil Güzel, Barış Güzel, Ahmet Güzel, Aykut Bozkuş, Cahit Gümüş, Yasin Bahçıvan, Samet Ayataç, Kadir Aytaç ve Ramazan Ağgöz, Erzurum’da ise Mert Üstündağ ve Mehmet Üstündağ, Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Newroz kutlamalarında “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan kişiler hakkındaki gözaltı süresi uzatıldı. 

Amedspor Başkan Vekili Ömer Elaldı

Amedspor'a da gözaltı

Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne bağlı asayiş şube ekipleri dün sabaha karşı Amedspor Başkan Vekili Ömer Elaldı ve birçok eve baskın düzenledi. Amedspor Başkan Vekili Ömer Elaldı'nın da aralarında olduğu 14 kişi gözaltına alındı. Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım, gözaltına tepki gösterdi. Yıldırım, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Şampiyonluk yolundaki takımımızın iki gün sonra başlayacak play off maçları öncesinde yapılan bu operasyonu kabul etmiyoruz." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.