İklim değişikliği kolerayı tetikledi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Dêrazor’da Al-Kasrah hastanesinde tedavi gören kolera hastaları / Foto:AFP

Dêrazor’da Al-Kasrah hastanesinde tedavi gören kolera hastaları / Foto:AFP

  • Kolera virüsü, iklim değişikliği ve yoksulluğun derinleştiği ülkelerde yeniden görülmeye başladı. Sel suları ve yoksullukla mücadele eden Pakistan, Haiti ve hala çatışmaların sürdüğü Suriye gibi ülkeler özellikle tehlike altında.

Kolera virüsü, iklim değişikliği ve yoksulluğun derinleştiği ülkelerde yeniden görülmeye başladı. Sel suları ve yoksullukla mücadele eden Pakistan, Haiti ve hala çatışmaların sürdüğü Suriye gibi ülkeler özellikle tehlike altında.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) verilerine göre, 2017’den 2021’e kadar dünya genelinde kolera vakası görülen ülkelerin sayısı 20’nin altındayken sadece 2022 yılında 26 ülkede kolera salgını görüldü.

Aşırı yağışlar, kuraklık, fırtına gibi afetlerin temiz suya erişimi olumsuz etkilemesi, salgınların en önemli tetikleyicisi. Bunun yanı sıra yoksulluk ve çatışmalar da koleranın yayılmasına sebep olan faktörler arasında.

Vakaların çoğu çocuk!

Haiti’de kolera, 25 Eylül’de başkent Port-au-Prince ve çevre kentlerde yeniden etkisini göstermeye başladı. Ülkede üç yıldır hiçbir kolera vakası kaydedilmemişti ve hükümet bu yılın sonunda hastalığı tamamen bitirmeyi hedefliyordu.

WHO, 9 Ekim itibarıyla ülke genelinde 32 doğrulanmış ve 224 şüpheli kolera vakası olduğunu, şüpheli vakalardan 189’unun hastaneye kaldırıldığını ve şimdiye kadar 16 kişinin kolera nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Vakaların büyük çoğunluğu ise 1 ila 9 yaş arasındaki çocuklar.

Ülkede çok sayıda kişinin kolerayla mücadele araçlarına erişimi olmadığını belirten WHO, gerçek vaka sayısının hükümetin açıkladığından daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

Yoksulluk nedeniyle ülkedeki akaryakıt sorunu da sağlık çalışanlarının kolerayla aktif mücadelesini sekteye uğratıyor.

Ülkenin üçte biri sular altında

Pakistan’da ise bu yıl kolera vakalarına en çok Sindh, Belucistan ve Punjab eyaletlerinde rastlandı. Haziran ayından beri ülkenin üçte birini sular altında bırakan ve 1500’e yakın kişinin ölümüne neden olan sel sonrası, koleranın yanı sıra sıtma ishal gibi diğer hastalıkların yayılması için de tehlike arz ettiği belirtilmişti.

15 Ocak’tan 27 Mayıs’a kadar Sindh’de 234 vaka laboratuvarlarda doğrulanırken, Belucistan’da 31, Punjab’da 25 vaka görüldü.

Suriye’de salgın yayılıyor

Uzun yıllardır koleranın görülmediği Suriye’de deki çatışmalar, gıda güvensizliği ve kuraklığın etkisiyle geçen ay patlak veren kolera salgını, ülkenin 14 bölgesinde etkisini sürdürüyor.

WHO’nun verilerine göre, ülke genelinde yaklaşık 13 bin şüpheli kolera vakası bulunurken şimdiye kadar 60 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede en çok Halep, Efrîn, Hasekê, Dêrazor, Lazkiye, Şam ve Humus’ta etki gösteren kolera, genellikle işlenmemiş kaynaklardan alınan sular ve kirli kaynaklardan sulanan sebzelerden yayılıyor.

Virüsün, sınır komşusu Lübnan’a taşınmasıyla 5 Ekim’de ülkede 1993’ten bu yana ilk kez kolera vakası tespit edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkedeki toplam kolera vakası 26’ya çıktı ve dün koleradan ilk can kaybı kayıtlara geçti.

Nijerya’da 10 bin vaka

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da da kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 233'e çıktı. Ülkede Ocak’tan bu yana 10 bin 217 kişiye kolera teşhisi konulduğu belirtildi.

Sadece 27 milyon doz aşı var

WHO, stoklarında bulunan 27 milyon doz kolera aşısının vakalardaki artışın önüne geçmekte yetersiz kalacağından endişe ediliyor.

Salgının etkili olduğu ülkelerin bir an önce test, virüs takibi ve hijyen imkanlarını ilerletmesi gerektiğini aktaran yetkililer, ilaç firmalarına kolera aşısı üretimini artırma çağrısında da bulunuyor.

 

*****

 

Kolera nedir? 

Dünyada ilk olarak 19’uncu yüzyılın başlarında Hindistan’da ortaya çıkan virüs, kısa zamanda tüm dünyaya yayılarak bugüne kadar milyonlarca insanın ölümüne neden oldu.

"Vibrio" bakterisinin neden olduğu, gıda ve su yoluyla bulaşan bir hastalık olan kolera, şiddetli ishale ve vücutta su kaybına yol açıyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.