İktidar kazandıracak değişiklik peşinde

  • AKP-MHP’nin sistemi değiştirerek seçim kazanmayı planladığını dile getiren HDP Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, muhalefetin buna karşı daha cesur birlikteliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yürütülen yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında halen yüzde 10 olan seçim barajının, yüzde 7 olarak netleştiğini duyurdu. Hemen ardından Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim barajına dair “yüzde 7 olarak tescillendiği" açıklamasında bulundu. Cumhur İttifakı ortakları seçim barajını yüzde 7 olarak açıklarken, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nın diğer maddelerinde nasıl bir değişiklik planlandığı belirsizliğini koruyor. Seçim barajıyla ilgili yapılan açıklamaların ardından Ankara kulislerinde AKP'nin istediği "daraltılmış bölge" ile MHP'nin önerdiği "ittifak içi baraj" tartışmalarının da rafa kalktığı yorumları yapıldı. Seçim barajına daha önce “beka” gözüyle bakan MHP’nin nasıl ikna edildiği ve hangi hesaplar yaptığı ise Ekim’de Meclis’e getirilecek yasa teklifiyle ortaya çıkacak. Muhalefet kanadında seçim barajının MHP’nin düşen oylarına karşı düşürüldüğü yorumları yapılırken, kulislerde olası seçimlerde Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere gireceği de konuşuluyor.

MHP’de yaşanan düşüş

 MA’dan Berivan Altan’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhur İttifakı’nın seçim barajıyla ilgili açıklamalarının Türkiye’nin demokratikleşmesine yönelik olmadığını belirtti. Seçim barajının düşürülmesinin nedeninin MHP’de yaşanan oy düşüşü olduğunu ifade eden Tiryaki, “Aslında buna ihtiyaçları yok. Çünkü siyasi parti ve seçim yasalarında yapılan değişiklikten sonra ittifak partilerinden herhangi birinin yüzde 10 seçim barajını aşması ya da iki partinin toplam oy oranının seçim barajını aşması yeterli oluyor. Buna rağmen barajı yüzde 7’ye düşürmelerinin amacı, biraz MHP’nin önünü açmaya yöneliktir” dedi.

AKP-MHP blokunun olası bir seçime ayrı ayrı girme ihtimallerinin bu hamleyle daha yüksek hale geldiğine dikkat çeken Tiryaki, bunun birinci sebebinin Cumhur İttifakı’nın kurulduğu gün kadar güçlü olmaması, diğer nedenin ise Kürt seçmenler olduğunu söyledi. 

Baraj sıfırlanmalı

 HDP olarak seçim barajlarının sıfırlanmasından taraf olduklarını sözlerine ekleyen Tiryaki, “Gerçekten Türkiye’de seçimlerin demokratikleşmesi isteniyorsa daraltılmış bölge, dar bölge tartışmalarını bırakıp, Türkiye’nin tamamını bir seçim bölgesi haline getirip, yüzde bir oy alan partinin bile temsiliyetini sağlamak gerekir. Eğer gerçekten demokratik bir seçim yarışı savunuluyorsa bunu yapmalıyız” dedi.

 Birlikte kaybediyorlar

 Seçim barajı tartışmalarının AKP-MHP’nin getirmek istediği düzenlemelerin kamufle etmeye yönelik olduğunu dile getiren Tiryaki, şöyle devam etti: “AKP, 7 Haziran 2015’te tek başına iktidar olma şansını kaybetti. Bu yüzden ittifakla Meclis çoğunluğunu kazandı. İttifakla seçimleri kazanabildi. Önce tek başına, şimdi de ittifak olarak iktidarı kaybetti. Önümüzdeki seçimlerde seçim sistemini değiştirerek, seçimi kazanmanın hesabını yapıyor. Ekim ayında Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nda da ciddi değişiklikler içeren teklif Meclis’e gelecek, ancak Türkiye demokrasisine katkısı olmayacak. AKP-MHP kaybedecekleri seçimin sistemini değiştirerek, kendilerine kazandıracak bir değişikliğin kapısını açmaya çalışacaklar. Olağanüstü Hal (OHAL) koşulları devam ediyor. Valiler ve kaymakamlar her türlü etkinlikleri yasaklayabiliyorlar. OHAL koşullarında 2022 Kasım’ında mı yoksa 2023 Kasım’ında antidemokratik koşullarda bir seçim bizi bekliyor.”

 Düşürülen seçim barajının HDP’yi olumsuz yönde etkilemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Tiryaki, bu düzenlemenin daha çok Millet İttifakı’nı parçalamaya yönelik olduğuna dikkat çekti. İktidarın hamlelerine karşı muhalefete de sorumluluk düştüğünün altını çizen Tiryaki, “Muhalefetin buna karşı biraz daha cesur davranması ve en geniş birliktelik için diyalog zeminini oluşturması gerekir. Muhalefetin birbirine yakınlaşması ve diyalog zeminini geliştirmesi, iktidarın politikalarını boşa çıkacaktır” diye ekledi.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.