İktidarın seçim mühendisliği Komisyon'da kabul edildi

  • AKP-MHP’nin hazırladığı seçim ve siyasi partiler yasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerinin başlaması bekleniyor.

AKP tarafından getirilen teklif, 17 saatlik görüşmenin ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni yasa teklifiyle birlikte seçimlerde baraj yüzde 10’dan yüzde 7’ye inecek. Yeni seçim tasarısının öngördüğü değişikliklerin bazıları şöyle:

* İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

*  İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D’Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

* Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu’nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek.

*  Salt Meclis'te grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.

*  Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti; onayı olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek.

* Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Teklifin ilk halinde bir yıl olarak öngörülen süre, önergeyle üç aya indirildi.

* Artık oy uygulamasını sonlandırıldı. Oy oranı düşük partilerin ittifak içerisinde yer alması halinde milletvekili çıkartabilmesini neredeyse imkansız hale getirdi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.