İlk sivili Türk jandarması katletti

Dünya Haberleri —

Türk ve Rus askerleri Rojava işgali öncesi el sıkışıyor

Türk ve Rus askerleri Rojava işgali öncesi el sıkışıyor

  • Suriye'de yabancı silahlı güçlerin öldürdüğü sivillerin sayısı her geçen gün artıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yabancı güçlerin Suriye’de yarattığı sivil katliamının 12 yıllık bilançosunu çıkardı. İlk sivil ölümünün mümessili Türk Jandarması.

Totaliterizim karşıtı Arap Baharı ile başlayan mücadele Arap habitatında bir çok rejimin yıkılmasına sebep olurken Suriye’de milyonların göçmen olduğu katliamlarla anılıyor. Uluslararası güçler vekalet savaşları ardından Suriye’ye askeri güçleri ile bizzat girdi. 12 yılın ardından Suriye’de yabancı güçlerin öldürdüğü sivillerin sayısı 7 bini kadın ve çocuk olmak üzere 19 bine yaklaştı. 
Suriye birçok yabancı gücün farklı bahaneler iler sürerek işgal ve istilaya varan uygulamalar ile karşı karşıya kaldı. Yalnızca adalet, özgürlük, demokrasi ve eşitlik hayalleri kuran Suriye halkının barışçıl protestolarının 21. yüzyılın en şiddetli savaşına dönüşmesi sivillerin kitlesel katliamı ile devam ediyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yabancı güçlerin Suriye’de yarattığı sivil katliamının 12 yıllık bilançosunu çıkardı.  

İlk sivil kanını Türk Jandarması döktü
Suriye’de yabancı güçlerin sivillerin kanını döktüğü ilk olaya ilişkin SOHR raporu, Türk askerini işaret ediyor ve Türk Jandarmasının sınırda ‘ilk sivil kanını döken yabancı güç’ olduğunu açıklıyor. İnsan Hakları Gözlemevi SOHR, Suriye dışı silahlı güçlerin 18.579 sivili öldüğünü isimleriyle belgeledi. Katledilen sivillerden 4.144 çocuk, 2.901’i  kadın, geriye kalanların geneli genç yetişkinler ve yaşlılardan oluşuyor. Kadın ve çocukların dışında kalan öldürülmüş sivillerin sayısı 11.534.

Birinci sırada Rusya var
SHOR raporunda sivil ölümlerine ilişkin detaylar da verildi. En çok sivil ölüme sebep olan yabancı gücün Rusya olduğuna dikkat çekilen raporda 30 Eylül 2015’de başlayan Rus askeri varlığının 8.697 sivilin yaşamına mal olduğunu belirtiyor. SOHR, “Suriye'de Rus askeri operasyonlarının başlamasından bu yana 2.112 çocuk, 1.321 kadın ve 5.264 genç ve yetişkin erkek Rus güçleri tarafından öldürüldü” dendi.

İşkence ve İran milis cinayetleri
İran ve desteklediği güçlerin Suriye’de sebep olduğu sivil can kayıpları ise 5.091 kişi. 914 çocuk, 797 kadın ve 3.380 genç ve yetişkin erkek, İranlı yada desteklediği güçler tarafından öldürüldü. Gözlemevi bu ölümlerin bir çoğunun İran destekli milisler tarafından yapıldığını hatırlatıyor. SOHR, İran Devrim Muhafızları'nın cezaevlerini denetledikleri dönemde işkence ile ölümlerin en yüksek düzeyde olduğunu belirtiyor

Üçüncü sırada Uluslararası Koalisyon 
DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon güçlerinin de operasyonlarda birçok sivilini ölümüne sebep olduğunu belirten SOHR tespitli sayının 3.855 olduğunu açıkladı. Uluslararası Koalisyon tarafından 972 çocuk, 711 kadın ve 2.172 genç ve yetişkin erkek öldürüldü.

Türk devleti cinayette daha profesyonel
Türk devletinin Rojava Kurdistan’ının bir bölümün işgal ettiği saldırılarda sivillerin savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldüğüne dikkat çeken SOHR, Türk Jandarmasının başlattığı sivil katliamı furyasının tespit edilebildi kadarıyla 916 kişi olduğunu açıkladı. Türk devleti tarafından gerçekleştirilen 144’ü çocuk, 69’u kadın ve 703 genç ve yetişkin erkek sivil katliamında Jandarmanın etkin rolüne vurgu yapılıyor. SOHR istatistiklerine göre, 93'ü çocuk ve 46'sı kadın olmak üzere 531 sivil Türk Jandarması tarafından öldürüldü. Türk devleti Serêkaniyê, Girê Sipî, Cerablus ve Efrîn’de sivilleri savaş uçakları ile bombaladı. SOHR: “Kuzey ve Doğu Suriye'de Özerk Yönetim'in kontrolündeki bölgelere Türk savaş uçakları, insansız hava araçları ve kara kuvvetleri tarafından sivilleri hedef alan saldırılar belgelendi.”

İsrail 20 sivilin ölümünden sorumlu
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in İran güçlerinin varlığını gerekçe göstererek 2018 yılından beri saldırı düzenlediğin ve bu saldırılarda toplam 20 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. SOHR; “2018'den beri İsrail'in Suriye'deki saldırılarında iki çocuk, üç kadın ve 15 genç ve yetişkin erkek öldürüldü” dedi. 
SOHR, on binlerce Suriyeli sivilin askeri çatışmalarda ve bu yabancı güçlerin saldırılarında çeşitli yaralanmalara maruz kaldığını ve bazılarının engelli olduğunu doğruladı. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.